Vi ska bygga till huset med ca 12 kvm. Inga konstigheter. Vi har fått in offerter från snickaren Nu kommer nästa steg. Nämligen bygglovet.

Vad behövs i regel för underlag när jag skall skicka in ansökan?

 
Hitta denna text ang. söka bygglov:

-----------------------
Anvisningar
Ansökan skall lämnas in i 1 omgång. Till ansökan skall bifogas 2 omgångar ritningar.
• Situationsplan, lämpligen i skala 1:400 (se ”Nybyggnadskarta” nedan).
• Planer, fasader och sektioner, lämpligen i skala 1:100
Nybyggnadskarta med planerad byggnad inritad skall inlämnas om byggnaden eller anläggningen är mer än 50 m2, är placerad närmare tomtgränsen än 1 meter eller i andra lägen om byggnadsnämnden så bedömer.
Kvalitetsansvarig, är den som sökanden utsett, att biträda sig med att övervaka kontrollen av att samhällskraven uppfylls. Byggherren kan själv vara kvalitetsansvarig om han har erforderlig kompetens. I ärenden som avser enklare åtgärder, kan byggnadsnämnden avstå att kalla till byggsamråd och inte kräva in någon kontrollplan. Byggherren kan då utan särskild prövning få vara kvalitetsansvarig.
 
Okej. Nästa fråga.

Pratade med stadsarkitektkontoret igår.

Fick fram blanketter på bygglov, bygganmälan och kvalitetsansvarig.

Vad är en byggfelsförsäkring? Måste man ha det?
 
Vad är en byggfelsförsäkring? Måste man ha det?
En byggfelsförsäkring är ett obligatoriskt skydd för byggherren (dvs du) som gäller för byggfel i 10 år från slutbesiktningen. Att den är obligatoriskt (man måste ha den) retar många, men de få försäkringsbolag inom byggbranschen som har försäkringen täljer guld på småbyggarnas bekostnad, tack vare våra folkvalda riksdagspolitiker.

Du behöver förmodligen inte teckna en sådan försäkring eftersom obligatoriet bara gäller byggen som överstiger 400 000:- i produktionskostnad.

Lycka till!
 
Om offerten överstiger 400 000, (borde inte vara möjligt på 12kvm) så kan du ju alltid påbörja projektet som ett gör det själv projekt (lättare att göra kostnadsgränsen trolig), när väl samrådsmötet sär saker som byggfelsförsäkringen skall visas eller förhandlas bort, så kan du ju alltid "upptäcka" att det var dig övermäktigt och koppla in snickaren.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.