Hej, tänker buda på ett hus och hoppas såklart att vi vinner budgivningen. Huset är två våningar, i suterräng. Betongstomme, tegelfasad, bergvärme, löpande renoverat under åren som gått. Byggt -79. Ej nydränerat, ej stambytt, tak bytt ca år 2000. Besiktning beställd av säljare och genomförd, provborrat golv nedervåning utan tecken till hög fukt. Inga övriga stora avvikelser i besiktningen. Har fått prata med besiktningsmannen via telefon och det ingår en utförligare genomgång vid behov vad jag förstått.

Under visning fick man en kvart på sig, så som det ser ut i pandemisverige nu. Man hinner knappast kolla upp allt noggrant själv, dessutom har vi inte kunskapen.

Om vi vinner budgivning, bör vi ordna med egen oberoende besiktning? Skall man i så fall skriva "besiktningsklausul" och är det vanligt, eller blir det massa krångel att göra så och säljaren blir sur etc. I vanliga fall alltså?

Är det något speciellt man bör kontrollera extra noga med tanke på hustyp/ålder etc?
 
R
Ja ni bör absolut ta in en egen besiktningsman.

MEN det allra viktigaste när ni köper erat första hus är att ni måste vara fullt medvetna om att ni köper ett äldre hus.
Med det så kommer ni garanterat upptäcka saker och ting som är trasigt/går sönder.
Och det är erat ansvar, ingen annans.

Det kan vara en jobbig upptäckt när det t.ex. är totalstopp i avloppet eller ett vattenrör spricker en fredagskväll.

Det finns i princip inget som heter dolt fel på ett äldre hus så även om ni betalar flera miljoner så har ni inget att hämta hos säljaren i 99% av fallen.
 
  • Gilla
MagHam och 8 till
  • Laddar…
R RalleB skrev:
Ja ni bör absolut ta in en egen besiktningsman.

MEN det allra viktigaste när ni köper erat första hus är att ni måste vara fullt medvetna om att ni köper ett äldre hus.
Med det så kommer ni garanterat upptäcka saker och ting som är trasigt/går sönder.
Och det är erat ansvar, ingen annans.

Det kan vara en jobbig upptäckt när det t.ex. är totalstopp i avloppet eller ett vattenrör spricker.

Det finns i princip inget som heter dolt fel på ett äldre hus så även om ni betalar flera miljoner så har ni inget att hämta hos säljaren i 99% av fallen.
Tack för svaret. Jo, har läst mycket här om dolda fel och förstått att det skall väldigt mycket till för att det skall leda till någon form av ersättning. Förstår också att det är ett äldre hus där rimligen saker kommer behöva åtgärdas titt som tätt, förhoppningsvis inte allt samtidigt dock, men man får ju ta höjd för det också antar jag.
 
Fairlane
Egen besiktningsman rekommenderas. Sen kan säljaren såklart säga nej om de vill och då får ni fundera hur viktigt det är för er. Alternativ 2 kan vara att få en genomgång på plats med deras besiktningsman. Det är så mycket bättre än via telefon. Ni kan peka och fråga, han kan peka och svara.

Stambyte ser jag inte som något problem. Dränering beror helt på hur huset ligger och det ska planeras in snart eller inte. Taket är bytt för 20 år sen. Kan vara dags igen eller hålla många år till beroende på vad det är för tak.
 
  • Gilla
Dr.E
  • Laddar…
R
Vill absolut inte skrämma er, att bo i sitt egna hus är underbart. (y)

Mina råd till en förstagångsköpare är:

*Alltid ta in en egen besiktningsman, lita inte enbart på säljarens.
*köp inte första bästa huset även om det ”aldrig” kommer ut nått nytt på marknaden.
*gå på massor med visningar, även på hus ni inte är intresserade av. Man lär sig otroligt mycket.

*läget! Ett hus går oftast att ändra på men är utgångsläget att man har en tågstation/bussterminal/motorväg som granne så bör man nog fundera lite till.

*sista, men som såååååå många missar, även folk som bygger nytt. Väderstreck!
Nej, du kommer inte sitta på framsidan när det är kvällssol där eller grilla.
speciellt i ett villakvarter.
Du vill ha den på baksidan inget annat.
(utgår från hur ett vanligt villakvarter ser ut)
 
  • Gilla
thomaslindstrom1 och 6 till
  • Laddar…
Många bra råd här! :)

Vi har redan köpt första-huset-light för några år sedan: radhus i bostadsrätt. Här har vi fått fundera en del på vad vi gillar och vad vi inte gillar. Vi gillar t.ex området i stort, men vi är för nära grannarna, har för mycket insyn, för liten tomt och gillar INTE att man inte kan påverka avgiften (som är hög). Hade hellre haft friköpt och eget lån, som man kan betala av nån himla gång och göra vettiga investeringar i huset efter eget tycke.

Huset vi tittat på har bra, ganska centralt läge, bra tomt som är fint och säkert inhägnad (de hade hundar, vi har små barn som inte bör springa ut i gatan). Ganska liten insyn, bra vädersträck och ligger i fin, lätt sluttande backe mot söder med fin utsikt. Inga stora vägar i närheten, ingen järnväg eller stor industri inom höravstånd. Så sammantaget bra läge.

Det enda osäkra är ju själva huset, som vi är för oerfarna för att kunna bedöma på egen hand helt enkelt. Vi är inte tappade bakom en vagn, men har som sagt ingen stor tidigare erfarenhet av att undersöka hus.

När man budar så kan ju kontraktskrivning ske ganska plötsligt. Hur gör man med klausul för egen besiktning? Är det en standardgrej som mäklaren lätt fixar?

En till fundering: Bör man kolla specifikt på elen, vilken oftast ej besiktas? Jag tog själv en koll på/kring proppskåpet. Det såg väl ok ut, men skymtade nån wago strax utanför skåpet. Jag räknar med att det finns lite fulel i nästan alla hus som är ca 40 år gamla och att man liksom får räkna med det. Eller bör man kolla upp extra?

Det är klart lätt att säga: Ja, besikta allt och skriv massa klausuler, men i realiteten blir det ju extra krångel och extra dyrt ju fler besiktningar man gör. Man måste ju betala och boka besiktningarna också. Jag förstår dock att om man missar något stort, som skulle ha upptäckts vid en bra besiktning, så får man ju bara bita ihop och betala när man måste fixa det.
 
Fairlane
Ser elen i stort bra ut så skulle jag inte försöka få till en elbesiktning innan köp, efter köp så kan du göra det om du vill eller upptäcker mer saker.

En vanlig besiktning kontrollerar inte elen, men eftersom du är med så får du ju mer tid än de 15 minuter du hade under visning så du kan göra en bättre koll då.

En öppen besiktningsklausul är inget problem för en mäklare att få till i kontraktet, men säger du inget så lär de inte skriva in det, så du måste begära det och säljaren kan säga nej. Själv vill jag ha en besiktningsmöjlighet och tycker då att jag som säljare måste acceptera att andra vill besiktiga, men alla ser det inte så.
 
  • Gilla
Screew och 2 till
  • Laddar…
Det gäller väl framförallt att förstå vad som är dyrt. Om badrummet måste åtgärdas så kostar det 150 - 200 000 idag. Det går oftast inte att göra en renovering "light".

Om yttertaket är gammalt, så räkna med att det behöver bytas. Det kan bli akut nästa vecka eller 5 år. Men är det äldre behöver man ha en buffert för sådant. Kostnad för takbyte varierar oerhört mycket beroende på förutsättningar.

Undvik källare med boyta. OK, med tvättstuga, hobbyverkstad och liknande, men inte sovrum. Är det ett nytt hus (20 - 25 år max) så är källaren oftast byggd med en teknik som gör boyta OK.

Kolla med kommunen, dels att det inte finns några förelägganden, typ krav på avloppssystem, eldningsförbud i öppna spisen. Men även om det finns några större byggprojekt på gång i området. Synd om utsikten blir en stålverk nästa år. Eller nya sträckningen av E4 20m från huset. Även om det finns pågående bygglov på granntomterna.

När vi letade hus första gången, tittade vi på ett hus i ett litet pitoreskt villaområde. Det gick en grusväg utanför huset som ledde till en järnvägsövergån. Järnvägen gick 200 m från huset, med en bergskam mellan, man hörde inget av tågen.

Nu var vi av olika skäl inte intresserade av huset (jag var snuvig i 3 dagar efter 10 minuter i den fuktiga källaren). Men utanför huset reagerade vi på att flera av grannhusen såg helt förfallna ut. VIsade sig att de var inlösta av kommunen, enl. mäklaren för att det skulle byggas en park (trovärdigt??). Tre månader senare påbörjades bygget av en tvärväg mellan två genomfartsvägar, den passerar precis utanför huset på pelare 8m upp i luften för att gå över järnvägen, just vid huset är där av/påfarter, så det är 6 filigt....

Bara som en sedelärande historia. Lärdom: Lita ALDRIG på någonting överhuvudtaget som en mäklare säger, dubbelkolla ALLT. Det är lätt att tycka att ett sådant påstående kan ju inte vara lögn, sååå mycket kan ingen ljuga. Jo det kan "någon". Lita aldrig på något som kommer fram vid en försäljning.

Häromåret köpte vi fritidshus. Området vi var intresserade av håller på att få kommunalt vatten/avlopp. Flera mäklare undevek att prata om det men uppmanade spekulanter att kontrollera med kommunen, ett par mäklare står och säger "det brukar kosta max 50 000". Den korrekta kostnaden är 350 000 (obligatorisk) och uppåt i anslutningskostnad, till det kommer ingrävning på tomten. Vi var som sagt medvetna, men hur många spekulanter går och tror att de skall få vatten för 50 000...
 
  • Gilla
MagHam och 6 till
  • Laddar…
Egen besiktning som tidigare tagits upp. Vi har varit i en situation där vi pga att vi hade en egen besiktning faktiskt också fick ersättning när skador/fel sen uppdagade sig.
 
  • Gilla
Dr.E
  • Laddar…
Badrumsgolv med synliga rörgenomföringar och varningstext om potentiella fuktskador. Golvbrunn i badrum med öppet och osäkert tätningsskikt, risk för fuktskador enligt besiktning. Röranslutning som slutar på en vind med isoleringsmaterial, oklart användningsområde, behov av inspektion. Två bilder på ett vindutrymme med träfiberskivor och partiellt synlig plastfolie, visar tecken på fuktskador och missfärgningar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Skrev kontrakt igår, men kompletterande besiktningen kom idag...det här var väl de största avvikelserna i besiktningen (säljarens "varudeklaration").

Angående avlopp/rör: Vi tänkte renovera badrummet i princip direkt vid inflytt. Spelar det då någon roll att det är eventuellt dåligt ansluten golvbrunn och rör genom golvet? Om man ändå skall riva ut och göra om?? Enl. besiktning ses inga skador i nuläget. Ingår även försäkring från Anticimex (har sett här på forumet att den försäkringen sällan är värd så mycket, men ändå).

Angående tak: Ny plåt lades ca 2007, dock ej tillräckligt täckt med plast eller papp under. Besiktningsmannen sa att skivorna faller är normalt och att inga skador finns på taksolar eller ströläkt förutom fuktmärken, dock ej röta etc. Rekommenderade att man kontrollerar en gång per år att inget större läckage inträffat, tyckte att man ej behövde byta tak.

Det är ju säljarens besiktning. Vi har möjlighet att ångra oss ca en vecka.

Vi gillar huset i övrigt och vill inte ångra köpet i onödan.
 
Redigerat:
  • Gilla
Tobo2
  • Laddar…
Som vanligt gick ju allt väldigt snabbt vid kontraktsskrivning. Skrev en timme efter godkänt bud. Tycker väl att en vecka är lite kort tid för att hinna fixa egen besiktning, men var svårt att justera när kontraktet låg på bordet i tre exemplar :rolleyes: Vi har ju i alla fall möjlighet att häva köpet nu om vi vill. Men som oerfaren angående takkonstruktioner och avlopp etc så vet vi inte om detta är helt uppåt väggarna eller om det faktiskt är sant att taket är ganska ok trots utseendet.
 
  • Gilla
Marbro
  • Laddar…
Är det snö vi ser på bilderna ovan isoleringen ?
 
Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Är det snö vi ser på bilderna ovan isoleringen ?
Nej, det tror jag inte! Det vore ju rätt illa. Men gissar att det är damm eller fukt. Det finns inga hål i taket, utom möjligen av storleken spik/skruvhål. Fukt kommer från kondensen på insidan av plåten eller ev via små spikhål.

Men som amatör så gillar jag ju inte att det finns märken efter fukt, som dock enl. besiktningsmannen torkar säsongsvis och ännu inte gett några skador utom utseende.
 
Tak av en byggnad med plåtprofil utan synliga skador.

Ok, definitivt inte världens bästa bild, men här är taket. Ser ganska "normalt" ut utifrån, även när vi sett med egna ögon. Inga synliga skador
 
Taket hade jag gjort om från takstolarna och uppåt, då utan nåt av dom materialen som är där idag.
 
  • Gilla
Workingclasshero
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.