Fulkemisten
När jag var liten på 80-talet så hade morsan och farsan inga stålar för de hade köpt ett hus för 425 kkr och räntan var typ 14%. Detta hade de gjort för att pojken skulle kunna springa barfota i gräset, morsan sydde sina egna kläder och farsan rullade sina egna cigaretter, så fattiga var de.
Huset hade naturligtvis en stenläggning i bästa nordvästläge, ingen sol förens sent på eftermiddagen. Morsan ville såklart ha sol hela dagen då hon ville bli sådär fint åttiotalsbrun, några drachmer till ett solarium fanns givetvis inte, ej heller för att bekosta en resa till Grekland eller en stenläggning i söderläge där solen tar som bäst. Hudcancer var inte uppfunnet än då det här i princip var i förhistorisk tid, knappt altaner heller (de uppfanns först på 90-talet av Fredrik Lindström i samarbete med dansk design).
Hur fan skulle farsan göra för att kunna sitta i solen? Likt Professor Baltazar i det Tjeckoslovakiska barnprogrammet som pojken tyckte så mycket om, så började han fundera. Farsan vankade av och an på linoleummattan och funderade och funderade och funderade... OCH SÅ KOM HAN PÅ DET!!!
"Älskling pojken behöver ju inte hela tomten på 1200 kvm för att springa på - vi ställer trädgårdsmöbeln på gräsmattan."
 
Redigerat:
  • Haha
  • Gilla
  • Älska
Ida A och 10 till
  • Laddar…
Vi har alltid byggt i trä, skönt att gå barfota på under sommaren.
Marksten hade vi från början i förra huset, hur mycket man än försökte hålla rent så drogs det massa skit in i huset.
Dessutom är känslan att det blir mer ett med huset, typ ett x-a rum, man går ut och in barfota eller i strumplästen!
 
  • Gilla
Jobbarosliter
  • Laddar…
Impregnerat furu torde vara en av de mest miljövänliga alternativen, speciellt om man tar hand om den och inte river bort efter 10 år. Eller natursten.

Bortsett från resursanvändningen så bör man också fundera på hur man uppnår en bra biologisk mångfald. Gräsmatta och betongplattor med omfattande underarbete torde vara de sämsta alternativen. Naturtomt och uteplats av natursten eller mindre träaltan med lite luft under torde vara det bästa.

Eventuellt giftläckage från impregnering tror jag inte är ett problem på någon nivå.
 
  • Gilla
hapazard
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.