Vi ska byta bil till sommaren, funderar på elbil och därmed laddning. Kan man ladda sin bil bara på solel? Kan man i så fall installera en laddstolpe med solceller direkt på stolpen? Laddstolpen skulle stå i sydostligt läge, ett par m från garaget. Det skulle kunna vara ett alternativ att lägga solceller på garagetaket (sydvästligt läge) och koppla det till en laddstolpe, i så fall bara för laddstolpens skull. Till huset har vi fjärrvärme och är nöjda med det. Vore kul att läsa kommentarer från er kluriga och kunniga.
 
Vad tänkte du göra med energin när bilen är fulladdad?
Hur mycket behöver ni köra om dagen ?
Hur mycket står bilen parkerad
 
  • Gilla
SteelyDan
  • Laddar…
I praktiken, nej det går inte.
 
  • Gilla
klaskarlsson och 1 till
  • Laddar…
Om anläggningen skall lyckas ladda inom rimlig tid, så behöver du rätt stor yta. Men det blir bara på dagtid på sommaren.
 
A Alexn72 skrev:
Vad tänkte du göra med energin när bilen är fulladdad? Behöver jag göra nånting med den...? Kan jag lagra den?
Hur mycket behöver ni köra om dagen ? Om dagen - några km bara. Då och då kör vi så klart längre, mellan 1 och 20 mil på en dag.
Hur mycket står bilen parkerad
Större delen av dygnet.
 
H hempularen skrev:
Om anläggningen skall lyckas ladda inom rimlig tid, så behöver du rätt stor yta. Men det blir bara på dagtid på sommaren.
Den delen av taket är ca 3 x 6 m. Du är säker på att det bara funkar sommartid?
 
S SteelyDan skrev:
Större delen av dygnet.
Du behöver egentligen inte göra något med den men om den bara är kopplat till stolpen så är det en mycket dålig affär.
Men kopplar du det till ditt elnät så säljs de överflödiga och de du använder sköter sig själv.

3x6m borde ge runt 6kw... Då måste du köra ungefär runt 20mil per dag på sommaren.
Och på vintern borde du hålla dig under 3mil per vecka.
Blir det en fin solig dag kan du köra runt 5mil den kvällen.
 
  • Gilla
klaskarlsson och 1 till
  • Laddar…
sunnis
Inga problem att ha solceller på taket och använda energin till ladda elbilen, men du kan inte ha en off-grid lösning för ändamålet, det kanske man kan men det blir väldigt komplicerat utan någon egentlig nytta.

Solceller + växelriktare mot elnätet + en elbilsladdare som kan prioritera laddning efter solelsproduktionen (Typ Zappi V2 m.fl.) så har du en fungerande lösning. Solel som inte förbrukas av elbilen eller hushållet säljs sedan på elnätet + ersättning för nätnytta + 60öre skatteavdrag per kWh. Laddar du inte bilen med solel utan elnätsel så köper du tillbaka energin som du sålde tidigare (Rent bokföringstekniskt).

Kan du montera 6kWp på taket så har du en årsproduktion som räcker till ca 2000-3000 mil till din elbil som du kan ladda för när solen lyser eller "köpa tillbaka" när du laddar från elnätet. Inte så dumt att dimensionera sitt transportbehov med en solcellsanläggning.
 
Redigerat:
  • Gilla
och en till och 4 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.