Efter många år med att hyra så har vi nu hittar en mysig liten gård på landet. 2ha mark med ett gammalt timmertorp i 2 våningar på ca 75 kvadrat med torpargrund. Men ett renoveringsobjekt.

Några trasiga fönster, trasig ytterdörr och utan tvekan behov av ordna taket där det läcker in på sina ställen och isolera. Ingen vvs. El är indraget till några lampor men sedan 2 år ej kopplat till elnätet. Borrad brunn med tjänligt vatten. Eldstad utan sprickor men ser att skorstenen behöver muras om. Skulle behöva bygga ut för dusch/toa/kök och troligen även för köket.

Frågan är hur man ska ta sig an projektet? Besiktningsman för att kontrollera skick av husgrund mm för att se om något behöver åtgärdas eller behöver ordnas för övrigt? Diskutera direkt med en byggfirma? Kontakta arkitekt för att se hur man ska lägga upp det på bästa sätt?

Gården ligger i Hälsingland med fantastiskt läge och vi vill göra den till vårat framtida hem dom kommande 30-40 åren. Så vi kan tänka oss spendera 2 miljoner för renovering men känns det rimligt?

Mvh
 
Grattis till hälsingetorpet och välkomna hit!

Till att börja med: gör absolut ingenting! Lär känna platsen och huset väl, och sök kunskap om gamla hus och den lokala traditionen. Prata med grannarna, speciellt de äldre har säkert historier om ert torp. Den lokala hembygdsföreningen i socknen kanske vet något och har bilder och information?
Er bästa fastighetskonsult hittar ni också genom att prata med grannarna; en erfaren (äldre alltså) snickare som håller på med gamla hus. Han kan hjälpa er både praktiskt och med rådgivning. Han har också ett stort kontaktnät med andra hantverkare som kan vara till nytta (elektrikern som ombesörjer återanslutningen till elnätet, exempelvis).

Vore kul med bilder också, eller en projekttråd när tiden är kommen!
 
  • Gilla
Bästerortarn
  • Laddar…
Första skedet är att få taket tätt och spika någon skivbit över de söndriga fönstren så det inte regnar in. Det bör ske så fort som möjligt. Helst i går. Alla halvtokiga nödlösningar är godkända bara vattnet hålls ute.
Sedan är brådskan förbi och det går att börja tänka efter och reda ut vad som behöver göras.

Första skedet är att komma underfund med vad timmerstommen är i för skick. Det är meningslöst att arbeta med ytor innan man vet om det måste lyftas och bytas syllar eklkler bytas någon stock under fönstren.
I samma veva gäller det att ta reda på vad golvbjälklagen är i för skick.

Mitt förhållningssätt till renovering är någonstans mellan byggnadsvård och vanligt renoverande. Jag anser att timmerstommar skall repareras med timmer. Inget gyckel. Det behöver inte vara handbilat men det skall vara ordentliga drag och ordentliga knutar så det blir tätt och starkt och hållbart.

Man behöver inte lägga om hela grunden för att några stenar har satt sig. Det räcker med att lyfta upp stenarna och palla under.

De klassiska hälsingska stolparna som står på stenar och bär upp ena långsidan på timmerhus anser jag att man inte behöver bygga om men de är ofta ruttna i nedre ändan så det kan löna sig att byta till nya tryckimpregnerade stolpar och snedsträva dem till timran ovanför så står huset stadigare.

Tak är en slitdel. I princip alla tak måste läggas om någon gång per århundrade. Precis som man byter hjullager på bilen emellanåt.
Själv lägger jag galvaniserad plåt på alla tak där jag får välja. Allt från fågelbord till boningshus. Det blir tätt till lägsta möjliga kostnad när man slår ut det per årtionde. Falsad plåt är bäst på boningshus men på oisolerade uthus duger den billigaste korrugerade plåten bra. Eftersom det är en slitdel så behöver den inte kopiera något 1800-talsutförande men man vill ju att proportionerna skall passa ihop. Man behöver inte göra underlaget enligt moderna normer. Är det tillräckligt tätt trödat under plåten kan man strunta i undertaket och det går bra endå.

Skall ni byta brädslåning på fasaderna kan det löna sig att driva timran och tilläggsisolera 5 cm på utsidan med någon träfiberbaserad isolering. Då behåller ni timrets klimatutjämnande effekt inne och får fukttekniskt sunda väggar. Jag skulle inte riva ned en frisk brädslåning bara för att isolera men om bräderna har tjänat ut på någon vägg kan man ju passa på när man likväl river ned dem och byter. Man behöver inte brädslå om hela huset bara för att en vägg behöver åtgärdas. Försöker man kopiera det gamla utförandet någotsånär flyter nytt och gammalt ihop och man sparar arbete och pengar.
Varje del har sin livstid.

Golv och tak brukar löna sig att tömma på mossa och tveittmårgäl och ersätta med någon modernare hygroskopisk isolering till exempel ekofiber.
Gamla isolerade snedtak på vindar saknar oftast luftspalt och behöver göras om
 
  • Gilla
Kasteg2020 och 6 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.