Förutsättningarna är så att det finns en vedpanna med ackumulatortankar varav en har en elpatron som reserv. Typisk lösning på den tiden när det installerades.
Nu är det ett äldre par som bor där så hur länge dom orkar ved vet man ju inte.
Det mest uppenbara alternativet är ju att installera en värmepump av något slag, men det kräver en hel del ingrepp och varken borrning eller nedgrävning är helt smidigt.
Då kom tanken på att fylla taket på vedskjulet med solceller som motsvarar årsförbrukningen på värmepatronen om man skulle ha den igång. Är det en galen ide? Investeringen jämfört med värmepump är ju egentligen liknande, men man slipper ingrepp i fastigeten.
 
B
Man ska inte räkna med samma pris sommar som vinter. Senaste åren har det inte varit så stor skillnad, men så länge utsläppsrätter är dyra förväntas det vara stora skillnader mellan sommar och vinter i elpris. Dessutom är solceller rätt subventionerat nu, vilket kanske minskar i framtiden.

Däremot kan man ju fundera på om ett monoblock skulle kunna installeras billigt mot bef system? Kanske kan man köra dela upp tankarna i 2, en som bara får köra varmvatten och den andra som volymtank för värmepumpen. Är det i Jönköpingstrakten blir ju en luft vatten rätt bra driftkostnader på.

Skulle nog säga vp i första hand, och solceller plus vp i andra hand om det finns pengar över.
 
Vad man köper för och vad man säljer för beror ju mycket på avtal, men jag hade själv ett avtal där man bytte kwh mot kwh rakt av. Tror inte det finns längre.
Ska söka på monoblock. Vet inte vad det är riktigt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.