Mikael_L
Är det inte så att förhöjt väggliv = två plan?
Att det alltså inte finns någon byggnadsbenämning som förhöjt väggliv eller 1 3/4 plan och allt vad det heter hos hustillverkarna!
 
Förhöjt väggliv är standard på vårt hus. Älvsbyhus har en variant där man kan köpa till det dock utan att stödbenen flyttas utåt tror jag så då ökar inte golvytan tyvärr.

Förhöjt väggliv ser man på att det ser ut som en låg övervåning men utan fönster på långsidorna på övervåningen så att säga.

I vårt hus innebär det en takhöjd på ca 140cm ute vid väggen vilket verkligen gör stor skillnad mot att ha 90cm dfärute som flera av våra bekanta har på sina hus, då blir det verkligen stympade rum och möbleringsmöjligheter. Dock har vi vanligt sadeltak med 38gr takvinkel. om man som tex fiskarhedenvillan doppingen kombinerar förhöjt väggliv med mansardtak så blir rummen ännu större med mindre snedtak på övervåningen förutsatt att man inte frestas att flytta ut innerväggen ända mot ytterväggen (som det är på doppngen) för att maximera golvytan för då blir det lågt i tak längst ut ändå!
 
som nämns, har det naturligtvis betydelse om alla andra kåkar i området håller maximalt 38gr, eller om det finns något hus som aviker från denna höjd. det blir till att cykla runt med kameran. Men viss betydelse kan även tidpunkt ha, när områdesbestämmelsen kom till. Mycket har kanske hänt sedan dess, så visst ska Ni pröva om det finns möjlighet att uppför ett hus i området med taklutningen 45gr, och begära ett beslut i detta. Då får ni kommunens motivering för sitt beslut.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.