Satt precis och tittade på gamla avsnitt av Nya Rum där Mattias Ahlton såpar ett golv.

Han häller ut ren såpa på golvet och skurar in det med en torr skurborste. Detta får sedan dra ca 30 minuter och efter det torkas överflödet bort med en skurtrasa. Enligt honom blir såpade golv ljusa och fina men är känsliga mot fett och fläckar och därför passar det bättre med oljade golv i tex kök. Man ska upprepa behandlingen ca 1 gång per år.

Är det någon som vet något om detta? Funkar det och vad är skillnaden mot att såpskura ett golv resultatmässigt? Uppnår man samma sak efter ett tag eller skyddar det golvet bättre att göra så här från början innan man hunnit arbeta upp ett riktigt skurgolv? Lite nyfiken oxå eftersom han häller såpa på golvet och enligt anvisningar när man såpskurar ska man ju undvika det eftersom det kan ge fläckar. Är det någon som provat att göra så här på ett golv?
 
Det är två helt olika saker. Ett fint skurgolv tar lång tid att få fram, men det blir en ljus (särskilt om det är gran) och fin och väldigt tålig yta med tiden. Ett såpat golv blir smutsavstötande direkt, men får ett helt annat och mörkare utseende om man inte pigmenterar det på något vis.
 
Ja det är ju det jag misstänkte. Men Mattilas Ahlton pratade ju om att det skulle bli ett ljust golv. Men då har de alltså blandat ihop det där. Finns ju inga riktiga genvägar till äkta såpskurade golv :)
 
Jag såg programmet men det var länge sedan. Kalkade han inte golvet innan han hällde ut såpa? Kombinationen kalk o såpa är annars ett gammalt sätt att behandla golv. Har själv gjort något liknande. Golvet blir ljust, men inte av såpan utan av kalken.
 
Han har säkert gjort det oxå men här hällde han bara såpa direkt på golvet utan någon annan "behandling" innan. Är ju mest lite fundersam på om det finns någon tradition med att såpa golv eller om det är ett nytt påfund för att föröka efterlikna såpskurade golv.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.