Vi har nyligen köpt en tomt och funderar på hur huset skall se ut. Planen tillåter enplanshus med sutterrängvåning med byggyta 200 m2, max byggnadshöjd 4 meter, max taklutning 30 grader och takkupor på 1/3 av takfotens längd. Tomten sluttar svagt uppåt, och huset skall kika över en kulle för att få fin havsutsikt.

Kan vi klara oss under 3,5 Mkr om vi vill ha följande (dvs utöver tomt, avgifter, räntor, pantbrev etc)? Totalbudgeten blir då 5 Mkr. Eller skall vi banta ner våra planer?

* Boyta 175 m2 + loftvåning ca 30 m2
* Inget kataloghus verkar passa, utan det skall arkitektritas
* Dubbelgarage, tvättstuga och förråd i sutterrängvåningen ca 75 m2
* Hög standard, men inte nödvändigtvis högsta lyx
* Puts- eller träfasad
* Stor träaltan 50-100 m2 med räcke av härdat glas och metall eller ädelträ
* Lusthus på toppen ("friggebod"), utespa, braskamin
* Inga större markarbeten som det ser ut men kanske något höjd marknivå. Utfyllnad kan behövas med kanske 50-75 m3
* Platta på mark med delvis murad sutterrängvåning
* Färdig trädgård med gräsmatta, stenläggning och asfalterad uppfart
* Jag kan tänka mig att göra vissa enklare saker själv (tapetsering, vissa delar av trädgården), men är inte beredd att lägga ett par tusen arbetstimmar som vid det förra husbygget...

Bygget sker i Göteborgsregionen.
 
Det borde gå, men det är ju inga jättemarginaler ni kommer att ha. Ditt inlägg andas hög standard, många hantverkstimmar och en hel del extra. Mitt tips är att en del saker får stryka på foten när det kommer till kritan.

En nyckel till det hela är ju vad kök och badrum får kosta...
 
Med den byggkonjunktur som råder för tillfället så tror jag att det kan bli svårt att få ihop bygget inom 3,5 milj. För tillfället är det svårt att ens få någon till att räkna på "annorlunda" byggen.

Sedan beror det ju lite på vad ni har tänkt er: utespa=badtunna för 20 tusen eller lyxjaccuci för 200 tusen, lusthus=bod från bygghandeln för 10 tusen eller något specialritat osv.

Håll koll på era val så att ni inte på alla områden väljer dyra alternativ så kanske det går, men lätt blir det inte.
 
A
Med tanke på priserna i regionen så verkar det svårt för er att få ihop den kalkylen, markarbete kan springa iväg till mycket mer än vad man räknat med, börja med att rita upp ett hus ungefär som ni vill ha det, lämna in på offert till olika husföretag så kanske ni har en prisbild att utgå ifrån. De flesta husföretag kan gör ert hus helt enligt era önskemål och ni behöver inte stirra er blinda på de modeller som finns med i deras respektive sortiment.
 
Det lutar åt att vi försöker använda en husmodell som grund och gör en del större förändringar (breddar, justerar taklutning, ändrar planlösning etc). Problemet är bara att byggnadshöjden är begränsad till 4 meter, så vi kan behöva bygga delar av huset nedsänkta. Sovrummen behöver t.ex. inte ha utsikt och är lämpliga att bygga i öst/norr-läge skyddade bakom kullen för att undvika de hårda vindarna och det smattrande regnet, så dessa kan byggas närmare marknivån.
För lusthus och utespa blir det en kompromiss, totalbudget drygt 100000.

Frågan är hur man skall försöka tima byggkonjunkturen. Å ena sidan vill vi inte bygga för dyrt, och å andra sidan vill vi ha så bra betalt som möjligt för vårt nuvarande hus...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.