Har en stekpanna som förr hade bra yta.
Sen under en lite längre tid så fick den ingen kärlek och blev kass. Nu tänkte jag fixa till den igen, och det blir nog bra på sidorna, men inget i mitten!
Jag ställer den på plattan och smörjer in med olja. Väntar tills det slutat ryka och upprepar.
Har gjort detta i ett antal timmar nu, men blir inget på mitten. Gissar att det rinner ut till sidorna bara.
Tips?
Lägga ett tjockt lager och bara kötta på lär ju inte bli bra väl.
Sen under en lite längre tid så fick den ingen kärlek och blev kass. Nu tänkte jag fixa till den igen, och det blir nog bra på sidorna, men inget i mitten!
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag ställer den på plattan och smörjer in med olja. Väntar tills det slutat ryka och upprepar.
Har gjort detta i ett antal timmar nu, men blir inget på mitten. Gissar att det rinner ut till sidorna bara.
Tips?
Lägga ett tjockt lager och bara kötta på lär ju inte bli bra väl.
Medlem
· Västernorrland
· 10 746 inlägg
ojdå, vad har hänt? Är den ens plan? Ser ut som den har varit glödande röd nästan........
Det är i princip metallrent där, så det kommer fastna direkt när man steker något.S sblixten skrev:
Så det är inte alls bra där.
Det slutade ryka.S sblixten skrev:
Ytan på ytterkanterna är hård och blank.
Nä, då hade jag inte startat trådenS sblixten skrev:
Det är lixom det jag gjort under flera timmars tid. Blir bra i kanterna, men inget i mitten.
Inget speciellt som hänt.S Stefan1972 skrev:
Använd under en lite längre tid där jag inte orkat olja in och sköta den.
Så i mitten har maten bränt in mer och mer, så den bra ytan som var där innan han försvunnit.
Ska kolla med en linjal eller något och se hur den verkar.
Har du testat att bränna in den i ugnen? https://vingahome.com/the-journal/gjutjarnspanna
Medlem
· Västernorrland
· 10 746 inlägg
Fast jag gör inget speciellt med min panna. En likadan typ. Används den som vanligt och ej överhettas så är ju användandet själva behandlingen. Sköljer ur den när jag är klar bara.M Mortsken skrev:
Häll i så pass mycket olja att du "toppar" hela botten på pannan (inom rimlighetens gränser så klart). Man behöver inte snåla. Du måste inte heller vänta tills det slutar ryka, när det rykt på "tillräckligt" länge är det bara att avbryta. Så jo - "ett tjockt lager och bara kötta på" funkar alldeles utmärkt
Har ett gäng gjutjärnspannor som jag bränner in då och då för att hålla i bra bruksskick. Och det där måste du mycket riktigt bränna in om det skall bli nåt. När du borstat ur den under hett vatten skall det vara en tydlig vaxliknande yta i pannan.
Har ett gäng gjutjärnspannor som jag bränner in då och då för att hålla i bra bruksskick. Och det där måste du mycket riktigt bränna in om det skall bli nåt. När du borstat ur den under hett vatten skall det vara en tydlig vaxliknande yta i pannan.
Det är nästan så jag gjort.S sblixten skrev:
Haft den på plattan under kanske 5 -7 timmar eller något. Med lite jämna mellanrum hällt på lite olja och torkat ut det.
Då bränner det fast på mitten så att man får skrapa riktigt ordentligt för att få bort det. Medans på kanterna är det bra.I ikeo skrev:
Har testat mer än en gång och med 1 kg per gång
Tror jag testar kötta på metoden då!C cpalm skrev:Häll i så pass mycket olja att du "toppar" hela botten på pannan (inom rimlighetens gränser så klart). Man behöver inte snåla. Du måste inte heller vänta tills det slutar ryka, när det rykt på "tillräckligt" länge är det bara att avbryta. Så jo - "ett tjockt lager och bara kötta på" funkar alldeles utmärkt
Har ett gäng gjutjärnspannor som jag bränner in då och då för att hålla i bra bruksskick. Och det där måste du mycket riktigt bränna in om det skall bli nåt. När du borstat ur den under hett vatten skall det vara en tydlig vaxliknande yta i pannan.