Den stora finessen med att kunna generera upp till 22 kW är inte försäljningen, det är den energi han inte behöver köpa.

Fastigheten har innehållit både såg och kvarn en gång i tiden, så det finns utrymme för en likadan turbin till. Tyvärr är den inte bara rostskadad, den är praktiskt taget förintad, så det finns knappt något att renovera. Köpa nytt lönar sig inte, med tanke på att det inte finns vatten i ån till två turbiner hela året.

Fallhöjden är för klen. En meter till och han kunde kört fullt med den generator han har, och fått ut 28 kW.
 
22 kW är 11 ggr så mycket som min sambo förbrukar en normal vinterkväll. Förutom dubbla TV-apparater kör hon små fjuttiga lampor som hänger och står i alla fönster. Det lyser till och med i klädkammaren för att hålla eventuella spöken borta. :) Det är tur att vi inte bor i villa för då hade hon säkert förbrukat 22 kW konstant, annars borde det bli en hel del över för försäljning.

Hocke, man kan inte tänka på allt. :)
 
I denna kusins fall driver han en elpanna i ett hyfsat stort boningshus, och allt annat där, förstås, samt en mindre verkstad. När det är bra med vatten köper han bara ström när kompressorn går i verkstaden. Däremot är det ganska vanligt sommartid, när det är det vi andra tycker är en bra sommar, att det inte finns tillräckligt med vatten för att köra alls. Han vill ju helst ha regn hela tiden, förstås.
Men då är ju heller inte förbrukningen lika hög.
 
Finns det vattendommar och liknande i en vanlig bäck? Han kanske kan köra varannat dygn eller en dag i veckan? Får man verkligen stoppa upp vattnet helt?

Vet en sjö som det ligger över 6 st mindre vattenkraftverk med olika ägare efter varandra. Snacka om att det är bråk om hur de översta dammluckorna ska skötas.
 
Vet inte exakt hur det är här, men något reglemente finns det säkert. Fastigheten har tidigare inhyst en såg och en kvarn, drivna från samma damm. Strax nedströms ligger nästa damm, så det finns alla möjligheter att komma i luven på varandra.

Den mest motstridige till detta projekt har, ironiskt nog, om än inte förvånande, varit den mest talföre miljöpartisten i kommunen. Att det minskar behovet av att elda olja tycks inte spela någon roll.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.