Vi har en sommarstuga där vi i november eldade en hög med ris. Riset hade legat där i kanske 2 mån. Det var svårt att få fyr på brasan men vi använde disel och fick igång den.
Nu var vi där i januari. Ngn minusgrad. Denna gång hade vi förberett med disel, spillolja och trasor. Stoppade in trasor i högen. Dränkte dom i spillolja och sedan hällde vi disel över hela högen.
Det brann jättebra....och slocknade snabbt.
Var det för kallt eller hade snön som smällt bort gjort slyn sur?
Och hur gör vi för att lyckas elda upp det nästa gång
Nu var vi där i januari. Ngn minusgrad. Denna gång hade vi förberett med disel, spillolja och trasor. Stoppade in trasor i högen. Dränkte dom i spillolja och sedan hällde vi disel över hela högen.
Det brann jättebra....och slocknade snabbt.
Var det för kallt eller hade snön som smällt bort gjort slyn sur?
Och hur gör vi för att lyckas elda upp det nästa gång
tänd med ved istället.B byggeskafram skrev:Vi har en sommarstuga där vi i november eldade en hög med ris. Riset hade legat där i kanske 2 mån. Det var svårt att få fyr på brasan men vi använde disel och fick igång den.
Nu var vi där i januari. Ngn minusgrad. Denna gång hade vi förberett med disel, spillolja och trasor. Stoppade in trasor i högen. Dränkte dom i spillolja och sedan hällde vi disel över hela högen.
Det brann jättebra....och slocknade snabbt.
Var det för kallt eller hade snön som smällt bort gjort slyn sur?
Och hur gör vi för att lyckas elda upp det nästa gång
Det ger högre hetta och brinner bättre och längre.. Bara att tända i mitten och fösa in högen vart efter..
Det bästa brukar vara att inte försöka tända på en stor hög utan i stället tända en eld vid sidan av som man flyttar riset till. Medan den är liten får man bryta och klippa grenarna. När den sedan blir större flyttar man dem hela. På så vis behövs varken olja eller diesel och även själva eldandet ger betydligt mindre rök.
1 Du får egentligen inte tända med spillolja, strikt inte med diel heller vad jag förstår.B byggeskafram skrev:Vi har en sommarstuga där vi i november eldade en hög med ris. Riset hade legat där i kanske 2 mån. Det var svårt att få fyr på brasan men vi använde disel och fick igång den.
Nu var vi där i januari. Ngn minusgrad. Denna gång hade vi förberett med disel, spillolja och trasor. Stoppade in trasor i högen. Dränkte dom i spillolja och sedan hällde vi disel över hela högen.
Det brann jättebra....och slocknade snabbt.
Var det för kallt eller hade snön som smällt bort gjort slyn sur?
Och hur gör vi för att lyckas elda upp det nästa gång
2 Det kan vara riktigt segt att få igång en rishög om det är kallt och fuktigt, framförallt om den inte är så stor. Man måste får till så hög värme att riset torkar och forsätter brinna sedan tändet brunnit ut. Att komprimera högen hjälper, men är mycket arbete. Klipp ner riset och stapla det tätt, tänd från sidan med mycket papper el dyl, i vindriktningen. Ha extra material (hyfsat torrt) redo att mata in i den initiala eldhärden så den inte brinner ut för snabbt.
Lövblås! Vi använder en batteridriven 18volts och det fungerar mycket bra.B byggeskafram skrev:Vi har en sommarstuga där vi i november eldade en hög med ris. Riset hade legat där i kanske 2 mån. Det var svårt att få fyr på brasan men vi använde disel och fick igång den.
Nu var vi där i januari. Ngn minusgrad. Denna gång hade vi förberett med disel, spillolja och trasor. Stoppade in trasor i högen. Dränkte dom i spillolja och sedan hällde vi disel över hela högen.
Det brann jättebra....och slocknade snabbt.
Var det för kallt eller hade snön som smällt bort gjort slyn sur?
Och hur gör vi för att lyckas elda upp det nästa gång
Jag brukar elda sådant i ett oljefat utan botten, och med ett antal hål vid sidorna. Det blir som en isolerad eldstad. Så kan man elda lite av riset i taget, istället för att få en gigantisk eld som brukar röka en hel del vid tändningen.
Jag väntar minst 2 månader så det inte är för blött när man börjar elda. Brukar tända med en tidning, massa spillolja och diesel ska inte behövas.
Jag väntar minst 2 månader så det inte är för blött när man börjar elda. Brukar tända med en tidning, massa spillolja och diesel ska inte behövas.
Tänd en vedbrasa eller en hög med grillkol i botten av högen, värmen stiger och torkar riset ovanför och på sidorna. Knuffa in riset från sidorna när det i mitten har försvunnit men inte allt på en gång.
Värme, bränsle och syre krävs för att det ska brinna.
Värme, bränsle och syre krävs för att det ska brinna.
Du har fått många bra tips, jag stämmer in i kören med antingen eldningstunna eller grillkol/vedträn och sedan mata brasan med lite grenar åt gången.
Något att tänka på är att låta ris torka i två månader gör inte så stor skillnad. Ska man låta det torka är det bättre att elda senare i vår. Ofta är det tyvärr för mycket luft i rishögen för att den ska ta sig bra.
Oavsett, diverse djur är glada för att bygga bo i rishögar, det är ytterligare en anledning till att flytta rishögen och mata en separat brasa, det går rätt fort när man väl har en grundbrasa att elda med.
Något att tänka på är att låta ris torka i två månader gör inte så stor skillnad. Ska man låta det torka är det bättre att elda senare i vår. Ofta är det tyvärr för mycket luft i rishögen för att den ska ta sig bra.
Oavsett, diverse djur är glada för att bygga bo i rishögar, det är ytterligare en anledning till att flytta rishögen och mata en separat brasa, det går rätt fort när man väl har en grundbrasa att elda med.
När jag var mindre brukade vi alltid ta en gammal färgburk eller liknande, fylla med diesel och stoppa i trasor i den så det blev lite som ett värmeljus. Trasorna ska suga upp dieseln och det ska brinna i änden på trasorna om du förstår hur jag menar.
sedan börjar man som man alltid gör när man eldar. Ta det minsta och torraste först och bygg upp en bra glöd, öka därefter tjockleken. När du väl byggt upp en bra glöd så brinner nästan allt du kastar på. Lycka till.
sedan börjar man som man alltid gör när man eldar. Ta det minsta och torraste först och bygg upp en bra glöd, öka därefter tjockleken. När du väl byggt upp en bra glöd så brinner nästan allt du kastar på. Lycka till.
Gör ett hål i sidan av högen och peta in en liggande papplåda/ pappkasse med brännbart och torr ved som får agera ugn och fjutta på. Lägg, om du har, en skiva på toppen av rishögen. Se till att det blir ett bra drag genom att kolla vindriktningen. Mata på med torrt tills det blir en redig brasa.
B byggeskafram skrev:Vi har en sommarstuga där vi i november eldade en hög med ris. Riset hade legat där i kanske 2 mån. Det var svårt att få fyr på brasan men vi använde disel och fick igång den.
Nu var vi där i januari. Ngn minusgrad. Denna gång hade vi förberett med disel, spillolja och trasor. Stoppade in trasor i högen. Dränkte dom i spillolja och sedan hällde vi disel över hela högen.
Det brann jättebra....och slocknade snabbt.
Var det för kallt eller hade snön som smällt bort gjort slyn sur?
Och hur gör vi för att lyckas elda upp det nästa gång
Vänta till april- maj,