Har borrad brunn från 80-talet med bra vatten förutom att det är aningen högt järninnehåll (testat senast i somras).

Gjorde rent hydroforen ordentligt i somras för första gången på 20 år, och det var rejält med järnavlagringar (typ "slam") på botten och längs väggarna. Hydroforen är 20 år gammal.

Inga problem efter rengöringen, vattnet har varit klart och fint sedan dess. Det var förvisso klart innan också, var mest en fix idé att göra rent hydroforen i samband med införskaffande av ny kompressor för att fylla på luft.

Men senaste två veckorna har vattnet tidvis varit missfärgat. Oftast väldigt svagt brunaktigt, ibland lite mer tydligt brunt och ibland helt klart. Luktar och smakar ingenting speciellt, men det ser trist ut när man vill ha ett glas rent vatten.

Blir inte klok på vad det skulle kunna bero på, annat än att det skulle kunna vara järnavlagringar och "slam" som rörs upp när pumpen går igång och sedan sjunker igen efter ett tag. Men jag förstår inte varför det isåfall händer nu, när hydroforen borde vara renare än den varit på 19 år?

Har inte orkat/haft tid att tömma och öppna hydroforen för att se hur det verkligen ser ut, men det är som sagt bara 6 månader sedan den fick sig en grundlig rengöring genom inspektionsluckan med vatten och borste.

Några idéer?
 
Du har städat och härjat runt i hydrofonen , nu är det en massa lösa partiklar i den som far runt med flödet . Du får avvakta kanske någon vecka och se vad som blir. När inget uttag sker så sjunker skiten till botten, men är löst,, det måste lägga sig på botten och bli lite som fast form.
 
J jonaserik skrev:
Du har städat och härjat runt i hydrofonen , nu är det en massa lösa partiklar i den som far runt med flödet . Du får avvakta kanske någon vecka och se vad som blir. När inget uttag sker så sjunker skiten till botten, men är löst,, det måste lägga sig på botten och bli lite som fast form.
Jaa, fast nu var det ju 6 månader sedan jag gjorde rent hydroforen, och vattnet har varit klart fram tills för 2 veckor sedan...? Att det kan vara grumligt direkt efter man härjat runt är ju givet, men det är inte det frågan handlar om.
 
OK framkom inte tiden för städningen. Blir det brunt/grumligt vid större och jämnare uttag, är det klart på morgonen, hur djupt är hålet och vilket djup sitter pumpen på. I botten på hålet samlas all slit som man inte vill ha, sitter då pumpen gör djup, suger den i sig från botten ( flödesvirvlar ) en pump ska sitta ca 4 - 5 meter från botten om möjligt. I de flesta fall gåt det att höja pumpen någon/ra meter för att slippa skiten. Sen om det är en massa järn i tillrinnande så är det svårare, ett dubbelt s.k björnfilter med ett grov och fin filter brukar ta bort bra mycket.
 
Det känns spontant som att det är järnet som är boven. Det kan också vara humus som gör att ma. Kan få färg i vattnet som kommer och går. Men det vore och andra sidan något ni märkt av tidigare då.
Inget annat som sket i omgivningen? Grävning, bergvärme, grannen borrat ny brunn etc?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.