Är det dags att lägga om taket? Du kanin så fall isolera taket uteifrån och riva innertaket med befintlig isolering. Får åtminstone lite höjd mellan takstolarna.
 
Vad du kan göra beror litet på takets konstruktion - om du har riktiga hanbalkar som innertaket hänger under eller om du har ett sadeltak utan hanbalkar. Vi bor i ett hus byggt 1970 och vi har ett sadeltak där utrymmet mellan takstolarna är fyllt med isolering och förseglat med folie och masonitskivor. Det var lågt i taket i ett sovrum på övervåningen och ett oanvändbar loft så vi bestämde oss för att höja taket, se bifogade bilder:

Innertak efter lyft i sovrum från 1970-talshus med vita paneler och gröna taklampor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Nybyggt vitmålat innertak i vardagsrum med synlig trappa och del av gammalt loft.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


På den nedersta bilden ser man hur det gamla loftet såg ut (den delen som finns kvar ligger ovanför en liten hall och har nu blivit ett "lekloft" för barnbarnen :) ).
Det kändes för högt att öppna enda upp till nocken så vi har gjort ett nytt innertak som är placerad c:a 0,5 m högre än den gamla. Några hanbalkar fanns det inte, det låga innertaket hängde på ett ramverk av 45x45 mm reglar. Så det blev en enkel match att höja upp det. Kan hända att ditt hus är byggt på ett liknande sätt.

Annars, är det så att du har riktiga hanbalkar och inte vill nöja dig med att flytta isolering (och ångspärren) så att den ligger ovanför dessa (se inlägg 10#) då kan man nog sätta in nya hanbalkar 20 cm högre upp och ta bort de gamla sen. Men, som det redan påpekats i början av tråden, det får någon räkna på först så att takstolarna får tillräckligt med stöd trots att hanbalkarna flyttas upp, för detta är ett bärande ramverk. Skulle dock bli billigare än att lyfta taket :) .
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.