Claes Sörmland
Den där känslan att bli lurad är nog central för tråden. Och egentligen är det inget unikt för privatpersoner. Både på jobbet och i den bostadsrättsförening som jag har insyn i uppstår samma diskussion nästan varje gång man tar in hantverkare. Men det är så mycket lättare att betala utan att klaga när det inte är direkt den egna plånboken det gäller.
 
  • Gilla
Bowman
  • Laddar…
Åsa Lund
På jobbet har man löst en del av problemet genom att ha ramavtal.
När parterna "sitter fast" med varandra i minst två, troligen fyra, år kan man inte bete sig hur som helst. Det funkar ganska bra faktiskt, åtminstone vad gäller entreprenörer.

För konsulter är det sämre, stora problemet där är att de duktiga personerna är bokade flera månader i förväg. För mindre projekt (=upp till ett år långa) får man bottenskrapet
 
Ramavtal när det gäller enskild konsument är när en tidigare klient ringer mig som tidigare gjort finsnickerier åt dem och ber mig komma och bygga en altan. Helt annan typ av jobb som jag teoretiskt är löjligt överkvalificerad för. Rak löpande räkning.
Kunden sover lugnt. Jobbet blir väl gjort. Som grädde på moset visar det sig troligen vara billigare än vilken annan entreprenör som helst.

Nu för att försöka hjälpa de som inte har ett ramavtal.

En hypotetisk fallstudie:

En nittiotalist har köpt ett hus fr 1930 och vill ta bort en skorsten. Ringer en erkänd byggnadsvårdare som han läst om som till och med sommarpratat.
Byggnadsvårdaren har samma problem som jag med utdöende kundkrets så han kommer och tittar.

Dels uttrycker han tvivel om idén och föreslår olika sätt att få huset fungerande med skorstenen kvar. Sedan är han väldigt svävande kring vilka problem som kan uppstå och säger sig inte kunna lova något om hur mycket det kan komma att kosta. Men kan tänka sig att åta sig jobbet på löpande räkning. Vill börja med ett separat avtal om fördjupad undersökning.

Nittiotalisten går via offerta eller annan tjänst och hittar några andra firmor som kan tänka sig att utföra jobbet.

Draugr bygg limited erbjuder att riva ner skorstenen och gipsa upp och måla för 90 papp efter ROT.

Nittiotalist avtalar med Draugr då Byggnadsvårdare inte gav några löften.

Vad händer sedan... ?
Vad tror ni?

Mvh Findus
 
Troligen blir nittiotalisten nöjd med att skorstenen är borta och det blev fina väggar. Men nittiotalisten kommer gräma sig över att de inte har byggnadsvårdat utan tagit bort en skorsten som de 5 år senare vill ha igen för att installera braskamin...
 
  • Gilla
Dortmunder DAB och 1 till
  • Laddar…
A Anaii skrev:
Och häri ligger kruxet.

1) Kvalificerade hantverkare har tillräckligt att göra.
2) Komplicerade och vilseledande prismodeller med listpriser, rabatter och påslag så man aldrig vet vad man faktiskt betalar. Vilket gör att man som konsument måste vara på tårna för att inte bli lurad av de mindre välmenande. Och eftersom det antagligen endast är de mindre välmenande du får kontakt med eftersom de kvalificerade och välmenande redan har tillräckligt att göra så blir det ännu viktigare.
Visst är det tragiskt. En aura av misstänksamhet stöter bort de man skulle vilja anlita. Det finns förstås duktiga som har en komplicerad och vilseledande prismodell som gör ens projekt till en vinstgenerator. De pratar med dig även om du är misstänksam och kräver garantier på omöjligheter. De som fokuserar på att inte lämna något ogjort och göra ett så bra jobb de mäktar med har ledsnat och gått när de inser att ett välvilligt erbjudande kommer leda till att de troligen måste jobba minst en vecka extra gratis för att ro i land projektet när de vet hur det ser ut bakom kulisserna.

Mvh Findus
 
Bara lite kul. Nu pågående förhandling med gammal kund. Fick ett meddelande i går kväll.
Skärmdump av en lista med köksmöbler och vitvaror från ett meddelande, inklusive överskåp, bänkar och hyllor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Vit kök inredning med trädetaljer och ett matbord nära fönstret, färgschemat är ljust och hemtrevligt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Retro 40-talskök med vit inredning, träbänkskiva och hyllor med köksredskap. Tulpaner på bordet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Mitt svar. Gahh...
Skärmdump av textmeddelande om svårigheter att riva ett kök monterat med klippspik.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Mvh Findus
 
  • Älska
Åsa Lund
  • Laddar…
findus42 findus42 skrev:
Vad händer sedan... ?
Vad tror ni?
Projektet är förstås vansinningt och valt som exempel för att visa på hur en upphandlingsmodell leder till att mäniskor med begränsad erfarenhet väljer fel entreprenör.

Jag sätter mig själv i byggnadsvårdarens ställe... Har begränsad erfarenhet förstås. Är trots allt bara en person och kan inte ha hur mycket erfarenhet som helst. Skulle konsultera andra. T ex @heimlaga

Vet vi om byggåret stämmer. Stadsplanen i området tillkom under 30 talet. Stod det hus i området redan med obekant byggår så händer det att hus är mycket äldre då de befintliga byggnaderna kan få stadsplaneåret som byggår. Har sett uppenbara 1800-talshus med fel byggår.
Det är möjligt att det inte är avväxlat runt skorstenen. Att bjälklag och tak är uppallat på inmurade stöd i själva skorstenen. Allt som hänger på skorstenen måste stöttas ordentligt vid rivningen och sedan får vi hitta sätt att knyta ihop den bärande konstruktionen för att undvika framtida sättningar. Hittar vi brister i taket när vi frilägger skorstenen kan det vara en god idé att åtgärda dessa. Mycket kan ha hänt där ingen kunnat inspektera.

Hela arbetsområdet bör täckas med masonite. Tejpa igen och bygg slussar till de delar av huset som inte berörs.
Asbestprov måste vi räkna med. Var det ett riktigt gammalt orört hus är risken liten. Är det byggt efter 1920 så kan det då nya mirakelmaterialet finnas där. Bara av den anledningen är det viktigt att tejpa igen alla ställen som inte bygget berör. Är det redan saneringsstandard på täckningen när asbest hittas spar vi mycket tid och pengar.
Skorstenen tas ner uppifrån. Det behövs en bra ställning.
Seriöst så kan det här expandera hur mycket som helst.

Detta är allt sådant som jag pratat med förfrågaren om vid besöket. Det har tagit mig en halvdag med resor.

Är det någon som fortfarande tror att 120kkr kan räcka?
Det är inte otänkbart att göra jobbet för den summan. Men att ge det som fast pris är vansinne. Åtminstone med en normal byggfirmas beräkningsmodell.
Draugr bygg har troligen en fasad bestående av en säljare som gissar friskt och tar in det billigaste bygglag som han hittar för de olika momenten. Själv gör han mycket lite fysiskt arbete. Han har varit på plats högst en halvtimme. Beräkningen är att tre grovisar från något område med stenhustradition som Polen eller Ukraina knackar ner den där tegelhögen på tre dagar. Sedan kan några andra grovisar gipsa igen och en riktig målare kan dyka upp på slutet och förhoppningsvis lappa ihop det sista. Ca 140 timmar för 700 (de som i praktiken gör jobbet får förstås bara en bråkdel och resten skall vara en fet vinst) plus lite material. Allt som inte är slät gips kommer kosta extra. Om något problem tillstöter stängs arbetsplatsen och går tbx till förhandlingsbordet.

Några tänkbara utfall.
Ukrainarna som river vet verkligen vad de gör. Det tar tre dagar för tre man. Stegar och ränna på taket. Snabbt och så effektivt som det kan bli när man saknar respekt för säkerhet. De salar också ihop takstolen som var bruten med stumpar. Kanske inte så det tål snölast i zon2 men helt adekvat efter deras erfarenhet. Hålet är förhållandevis okej så att nästa lag kunnat gipsa ihop det. Målaren är klar. Det finns en lista på grejer som inte ingick fast det borde ha gjort det enligt Svenska regler. Slutsumman är 30papp högre vilket är för lite att käfta om. Betalt och klart. Alla är nöjda.

Alt2
Bygglaget som river vet inte vad de gör. Allt som var upphängt på skorstenen får hänga i luften. Huset får sättningar redan från start och byggfirman kräver mer pengar.

Beställaren hade kunnat förutse detta om hen lyssnat på byggnadsvårdare.

Hen har också fått en offert från ViKanVerkligenDetHär Bygg på 400kkr för samma jobb. De har tagit höjd för ett fast pris som de räknar med att kunna stå för.

Byggnadsvårdare hade jobbat själv till den största delen och konsulterat specialister (som han känner och tidigare hjälpt).

Det är vad jag tror.

Mvh Findus
 
  • Gilla
Dortmunder DAB och 2 till
  • Laddar…
Många intressanta inlägg. Jag har flera vänner som är hantverkare så jag förstår deras bild och de självklart ska ha lön för sitt jobb.

Men jag känner också igen mig i beskrivningen att man inte litar på hantverkare. Jag har i mina lägenheter och mitt hus gjort så mycket som det går själv. Men vissa moment behöver man ju hjälp och där har jag gått på några nitar. Största misstaget är att gå via offerta eller liknande bygg-match-site, det betyder inte att alla där är dåliga, men jag tror att alla dåliga är där :) Som det beskrivits i tråden så är ett problem att de man träffar är "säljare" som sedan tar in inkompent arbetskraft.

Hur jag gör nu, vilket funkat absolut bättre.
  • Går inte via offerta.
  • Försöker få tipps via bekanta, kollegor, grannsamverkansgrupper på FB etc.
  • Ställa lite mera kritiska frågor när man ses om hur arbetet ska gå till, vem som gör det, vilka som är anställda etc. detta går ju också att kolla upp hur många anställda företaget har etc.
  • Nu kanske det är lätt för mig som är intresserad och är mycket själv. Men jag tror att ett sätt för hantverkaren att känna sig bekväm och bygga förtroende är att vara påläst, att vara trevlig, bjuda på kaffe och fika etc. Inte ifråga sätta utan snarare "mötas" och diskutera jobbet.
  • Om möjligt börja med små jobb som man sedan kan "öka" när man känt på varandra lite. Detta är väl svårast, seriösa företag är inte speciellt intresserade av små jobb. Så man får väl vara lagom apptitlig.
Nu har jag en plattsätare, röris och elis som jag är väldigt nöjd med.

Många vill ju ha det billigare men totalt ointresserade av att göra något själva. Vilket så klart måste vara väldigt påfrestande för en hantverkare.

För elektrikern har jag köpt in allt material han vill (märken, mängd etc.) jag rensar isolering på vinden (kutterspån kallvind) jag är med och drar kablar och håller på. Så för honom är det ett härligt jobb, han kommer hit, får kaffe lunch och fika, han står vid centralen i strumlästen och drar tråd, allt skitjobb och "problem" är gjort av mig :)

Det gör mig glad att TS vill att kunderna ska köra lite själva, eller iallafall försöka. Jag tror att det bygger upp en förståelse för hantverkarens yrke och mer acceptans för priser, löpande problem etc.


Ex. Jag skulle riva tapeter. Mätte upp 1x1m på väggen, startade klockan och började skrapa med ångmaskin och allt. blev klar och stoppade klockan. Oj vad tid det tog. Insåg att jag inte ville göra det, men jag hade också mer förståelse för den faktura för jobbet som jag fick.

Försökte flytspackla ett litet utrymme, det var svårt. När jag några år senare såg hur plattsättaren slet med fallet i badrummet, hoppandes som en katt på flytspacklet, rakandes febrilt med vattenpasset. Så tänkte jag bara "fan va bra att jag inte gör detta". Där hade jag också mer förståelse för den faktura och det jobb jag fick. Ska tilläggas att det var jag som bar in all EPS, all Spackel, jag blandade allt enligt hans önskemål och bar upp det till honom. Han fick en behagligare dag på jobbet, jag fick jobbet lite billigare - Win win.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB och 3 till
  • Laddar…
Åsa Lund
Jag tycker ni har mycket sunda tankar om det här med att ta in hantverkare, Findus och Victor!
Nåt som jag reagerat på är även att en del privatpersoner är så ointresserade av att tänka efter före, hur de vill att slutresultatet ska bli. Att de till och med går in i projekt med inställningen att placering av väggar, dörrar och sånt, det löser man efter hand. Inte undra på att det blir en krånglig och dyr resa i projektet.
 
  • Gilla
kulle och 1 till
  • Laddar…
Viktor.J Viktor.J skrev:
Om möjligt börja med små jobb som man sedan kan "öka" när man känt på varandra lite.
Det här går verkligen åt båda hållen.
Viktor.J Viktor.J skrev:
bjuda på kaffe och fika etc
Nåja. När jag kommer till någon fokuserar jag gärna på det som skall göras. Givetvis är jag alltid artig och tar emot kaffe mm om jag blir bjuden. Men det driver lätt iväg och mötet blir mindre effektivt.
Det är jätteokej att vara trevlig utan utfodring.

Jag är ”överklass-renegat”. Uppfostrad med alla koder. Har varit den perfekta hantverkaren att skicka ut till besvärliga klienter. Närmast kul att se hur kuggarna rör sig när någon varit inställd på att trampa på en men omedvetet börjar behandla mig som en jämlike efter en liten stund ;).

Mvh Findus
 
  • Gilla
Jocke Best
  • Laddar…
findus42 findus42 skrev:
Det här går verkligen åt båda hållen.
Absolut. Jag brukar vara tydlig med "allt som ska göras och som man kan behöv hjälp med" och vad som ska göras nu. Då får hantverkaren en chans att förstå möjligheter och hur läget ligger. Båda kan känna på varandra lite.


findus42 findus42 skrev:
Nåja. När jag kommer till någon fokuserar jag gärna på det som skall göras. Givetvis är jag alltid artig och tar emot kaffe mm om jag blir bjuden. Men det driver lätt iväg och mötet blir mindre effektivt.
Det är jätteokej att vara trevlig utan utfodring.

Jag är ”överklass-renegat”. Uppfostrad med alla koder. Har varit den perfekta hantverkaren att skicka ut till besvärliga klienter. Närmast kul att se hur kuggarna rör sig när någon varit inställd på att trampa på en men omedvetet börjar behandla mig som en jämlike efter en liten stund ;).

Mvh Findus
Självklart inom rimliga gränsen. tittar man bara på ett jobb så erbjuder jag kaffe om det är kaffe dags, eller om man ska sätta sig ner och prata detaljer. Men jobbar hantverkare hos mig brukar jag alltid erbjuda kaffe, eller informera om att kaffe är bryggt och en kopp är framtagen etc. Men allt detta ska ju ses i ljuset av att man har kännt på varandra lite och kommit fram till att båda parter är ganska reko. :)
 
Åsa Lund Åsa Lund skrev:
Jag tycker ni har mycket sunda tankar om det här med att ta in hantverkare, Findus och Victor!
Nåt som jag reagerat på är även att en del privatpersoner är så ointresserade av att tänka efter före, hur de vill att slutresultatet ska bli. Att de till och med går in i projekt med inställningen att placering av väggar, dörrar och sånt, det löser man efter hand. Inte undra på att det blir en krånglig och dyr resa i projektet.
Ja vad ska man säga, naivitet och oerfarna. Och där tror jag media spelar en viss roll. I många program så löses mycket av detta på plats och det blir lite drama men alltid bra tillslut, perfekt TV. Ingen vill se ett program där beställare och arkitekt/hantverkare stöter och blöter lösningar till absurdum men sedan blir helt överens och gör exakt det man bestämt utan problem :)

Sedan så tror jag att många personer (mig själv inklusive i vissa aspeketer) saknar förmågan att "se det framför sig". Jag har nog ganska så bra spatialt tänkande, men har svårt att se mer "design" (färger, ljussättning texturer). Det gör nog sitt också :)
 
Om möjligt börja med små jobb som man sedan kan "öka" när man känt på varandra lite. Detta är väl svårast, seriösa företag är inte speciellt intresserade av små jobb. Så man får väl vara lagom apptitlig.
Den här är väldigt svår. Som du själv påpekar så är de flesta inte intresserade av småjobb om de har alternativ. Gissar att det går för mycket tid till administration i förhållande till vad ett sånt jobb drar in.

Som klient är detta mest problematiskt med elektriker eftersom jag enligt lag inte får göra småjobben själv även om jag har full koll. Det kan bli lite moment 22. Jag får inte göra det själv och ingen elektriker vill ta jobbet för att det är för litet för att vara lönsamt.
 
A Anaii skrev:
Den här är väldigt svår. Som du själv påpekar så är de flesta inte intresserade av småjobb om de har alternativ. Gissar att det går för mycket tid till administration i förhållande till vad ett sånt jobb drar in.

Som klient är detta mest problematiskt med elektriker eftersom jag enligt lag inte får göra småjobben själv även om jag har full koll. Det kan bli lite moment 22. Jag får inte göra det själv och ingen elektriker vill ta jobbet för att det är för litet för att vara lönsamt.
Jag vet många elektriker som tar jobben, men tyvärr så tar dom betalt därefter också. Men i sthlm vet jag också att det finns firmor som är inriktade på "småfix" till privatpersoner. I mindre orter så tänker jag att elektrikern får ta de jobb som bjuds. I en bruksort kan det inte finns obegränsat med nyproduktion :)
 
Viktor.J Viktor.J skrev:
Jag vet många elektriker som tar jobben, men tyvärr så tar dom betalt därefter också. Men i sthlm vet jag också att det finns firmor som är inriktade på "småfix" till privatpersoner. I mindre orter så tänker jag att elektrikern får ta de jobb som bjuds. I en bruksort kan det inte finns obegränsat med nyproduktion :)
Som boende i en bruksort är jag överlycklig att ha VVSare, elektriker, snickare, grävmaskinist och svetsare/tekniskt underbarn som närmsta goda grannar. Gör förvisso det mesta själv även fast jag som arkivarie är en udda fågel i grannskapet men ifall det kniper är hjälpen nära.
 
  • Gilla
Viktor.J
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.