Vi ska bygga en 160 kvm enplansvilla i norra storstockholm och har fått en offert för markarbetena av en entreprenör som hustillverkaren "tillhandahöll" (det är dock delad entreprenad). Dom gav ett proffsigt intryck och gör säker ett bra jobb, men jag tycker dom är i dyraste laget.

Offerten baseras på platta på mark för en enplansvilla på 160 kvm samt platta för ett garage på 40 kvm. Båda måste pålas. Vidare ingår 10m ledningsarbeten samt byggväg, fyllning med 150 ton kross och 200 ton mjukmassor samt grävning för 150m jordvärmeslang. Tipp och bortkörning sker på löpande räkning samt all pålning som överstiger beräknat påldjup om 6m.

För detta har de offererat 800 000:-

Dessutom tillkommer fällning av träd, stubbfräsning, extra fyllnadsmassor, bortforsling etc.

- Jag skulle gärna ta emot lite tips om bra markentreprenörer för att få in ett par till offerter att välja mellan!
 
800 000?????? Låter hutlöst!
Om du bara skulle få pris för grundarbeten (dvs schakt, fyllnad, kantelement, armering, gjutning mm) så bör du inte betala mer än 2000:-/m2. Pålning är dyrt men inte så dyrt! Det verkar som om nån försöker köra upp dig rejält. Bygg & anläggningsbranschen är ju överhettad nu så firmorna lägger höga anbud/offerter i hopp om att slippa göra dem eftersom de antagligen redan är fulltecknade.

Ta in fler offerter, minst 3 st.

Mvh grovis
 
Förresten, varför ska de fräsa stubbarna när du ändå har en grävmaskin där? Onödig kostnad! Nog för att stubbar måste köras på deponi men det är garanterat billigare än att ta dit en stubbfräs.
 
Det är lite knivigt att se exakt vilka arbetsmoment som gömmer sig i resp. delpris i offerten, men det ser ut ungefär så här:

Själva husgrunden (som blir ca 183kvm) kostar ca 1800:-/kvm. Sedan tillkommer förstärkning av husgrunden för pålning, ca 600:-/kvm + själva pålningen som kostar minst 75 000:- (troligen 100 000:). Sammantaget landar det på minst 2800:-/kvm för husgrunden.
 
Grovis; har nu tagit in två offerter till som tyvärr båda är dyrare än den första...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.