Innan jag åkte till landet sist bestämde jag mig för att ta reda på hur mycket el vårt hus drar "på tomgång". Jag drog ut nästan alla sladdar och stängde av alla apparater och hade ingen värme på. Det enda som var påslaget var:
Varmvattenberedaren (300L)
FTX-aggregatet för ventilationen (lägsta hastighet)
Kyl+frys (kyl 5grader, frys -18)
3 laddare till trådlösa telefoner
Utebelysning på ca 80W igång ca 5 timmar
Fönsterlampor på 30W igång 3 timmar
Larmet, drar ca 8W

Vi var borta över natten, totalt ca 19 timmar och enligt elmätaren hade vi förbrukat 5KWh, vilket skulle bli ca 6.5KWh omräknat till 24timmar. Nu funderar jag på detta är mycket, litet eller normalt? Det skulle vara väldigt intressant att veta vad andras hus gör av med "på tomgång"? Har några andra här på forumet några siffror på hur er tomgångsförbrukning på era hus (utan värme)?
 
D
Ganska lågt... Jag ligger runt 13 kWh/dygn när huset stått tomt...
 
Just nu ligger jag på runt 14 kWh/dygn.. Om tvättmaskin, torktumlaren och diskmaskin går lite extra hamnar jag nog just nu på runt 20 kWh/dygn
 
14kWh/dygn, är det när huset står tomt och ni är bortresta, eller är det "normalförbrukningen en vanlig dag"? Om det är tomgångsförbrukning känns mina 6.5kWh/dygn som väldigt lite i jämförelse.
 
brabyggare skrev:
14kWh/dygn, är det när huset står tomt och ni är bortresta, eller är det "normalförbrukningen en vanlig dag"? Om det är tomgångsförbrukning känns mina 6.5kWh/dygn som väldigt lite i jämförelse.
En vanlig dag... Nu när jag har varit borta idag hela dagen är vi uppe i 22 kWh/dygn... Min sambo har ingen känsla för de där att stänga av när man gått ur ett rum... Datorn på hela dagen, tvätt och disk osv...
 
Ca 7-8 kWh/dygn, inkl ventilation och radonsug, utebelysning, cirkpumpar, samt en del apparater i standby.
 
Vad som är normalt eller inte avgörs ju inte av om t ex kylen och frysen håller 5 resp minus 18 grader, om varmvattenberedaren är på 300 liter eller om ventilationen går på lägsta hastighet. Det anges i dokumentationen (märkskyltar, bruksanvisningar m m) för varje enhet vad den ska förbruka. Stämmer inte det är det inte normalt.

MVH
Ronnie
 
Ja, men man kan bara delvis gå efter dokumentationen och märkskyltar. En kyl som enligt märkskylten drar 100W eller en varmvattenberedare som är på 3kW förbrukar ju inte det kontinuerligt. Totalförbrukningen över ett dygn påverkas också av hur apparaterna är inställda och på deras omgivning, såsom vilken temperatur kylen och frysen är inställd på, hur varmt det är i huset, hur väl isolerad varmvattenberedaren är, var kylen är placerad, hur hög volym man har på stereon, om lamporna är dimmade eller inte, osv, osv. Jag var därför intresserad av vad andras hus förbrukar "på tomgång" för att få en generell uppfattning och relatera det till mina egna siffor.
 
Utan något "tomgångs-läge" så gjorde vi, med normalt användande av apparater, av med 177kWh under april. Gammal oljepanna, pelletsbrännare, kyl/frys, spis, diskmaskin, datorer och tv.
Alltså under 6 kWh om dagen i snitt.
 
Ni skall vara nöjda... en vanlig (ej vinter-) dag gör jag av med 50-60 kWh om dagen i april. Gammalt hus + usel jordvärmepump + vanlig elförbrukning.
 
Har man ingen värmepump så har man ju inte speciellt höga elkostnader. Vårt hus är 60 år gammalt och inte i värst bra skick. Men så länge man inte värmer huset med el så spelar det ju ingen roll.
 
Jag har 6.5kWh "på tomgång", med värmen avstängd och ingen hemma, så jag tycker nog att 6kWh i snitt under en månad låter jättebra, speciellt som det är "normalförbrukning". Jag har någonstans mellan 17-22kWh en "vanlig dag".
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.