Hej,
Har nyligen införskaffat ett dödsbo där det fanns både skymningsrelä och timer för utebelysningen.
Timern kommer från hager.
Problemet uppstår när belysningen ska släckas på morgonen, då tänds och släcks hela kalaset 15-20ggr varefter det förblir släckt. Problemet uppkommer INTE på kvällen.

tilläggas ska även göras att jag nollställt timern och inte lagt in något nytt schema.

någon som har en aning eller vart med om samma problem?
(det är inga Led lampor)

tacksam för kloka ord
 
Ljusrelät sitter så att det påverkas av ljuset från lampa kanske , då kan det bli hicka på lyset. Börja med att skärma ljusrelät från direkt eller indirekt ljus från någon armatur.
 
  • Gilla
Appendix
  • Laddar…
Börja med att undersöka hur allt är ihopkopplat.

Exakt vilken timer och ljusrelä?

I vilket intervall tänds & släcks lamporna?

Hur ljust är det när lamporna ska tändas?
Har du provat att ställa en tidigare tid?
 
Som brukligt vid koppling av timer och ljusrelä ,så sitter timern före ljusrelät och är övergripande , inställd tid ger då att det går att släcka belysningen så det inte lyser hela natten utan bara vissa tider. Timer ställes med fördel på dom tider som man vill att det ska lysa och ljusrelät känner om det är mörkt och tänder då. Det är bra funktion, ställes in en gång för alla och behöver inte justeras mer under årets alla dagar. Tex timern vill tända kl 6:00 på morgonen och släcker 23:00 på kvällen. Är det tillräckligt ljust så tänder inte ljusrelät, ljuset varierar med årstid och längre fram mot sommaren så tänds det inte. Det som kan hända är att när ljusrelät får spänning så tänder det först och släcker efter ett tag , Bara gilla läget. Så att börja leta upp något är en klar överkurs, endast inställningar behövs.
 
Har precis switchar från ett gammalt klassiskt relä mot ett nyare men det verkar vara för dåligt med el för att det nya reläet ska reagera, någon som har bra inspel här på lösning ? het mätt upp strömmen till ca 6.
Tacksam för all feedback
 
  • Ett gammalt vitaktigt relä ligger på ett mörkt trägolv, ser ut att vara avkopplat.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Steinel NightMatic 3000 Vario skymningsrelä i vit färg ligger på en yta bredvid sin förpackning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
E Erik Bjo skrev:
Har precis switchar från ett gammalt klassiskt relä mot ett nyare men det verkar vara för dåligt med el för att det nya reläet ska reagera, någon som har bra inspel här på lösning ? het mätt upp strömmen till ca 6.
Tacksam för all feedback
Den övre bilden visar bara själva ljussensorn, all elektronik sitter någon annan stans, tex i gruppcentralen. Ljussensorn matas bara med någon volt. Själva elektroniken matas med 230V. Detta är ett så kallat ”delat montage”.

I den nedre bilden visar komplett enhet där ljussensorn & elektronik sitter i samma enhet.
Denna enhet matas med 230V. Här måste fas, nolla & tändtråd vara dragen ut till den plats där ljusrelät ska sitta.
 
Redigerat:
  • Gilla
Müssli
  • Laddar…
Ok, antar att reläet är hager och sitter likt en säkring i elcentralen. det låter som att ljussensorn inte går att byta mot ett helt skymningsrelä likt det på bilden.
det låter som det får bli morgondagens projekt, finns någon risk med att ha det nya monterat tills ny sensor finns på plats ?
 
Troligen ger det ingen skada på vare sig befintliga ljusrelät eller på det nya att det nya ljusrelät sitter inkopplad där själva ljussensorn skulle suttit.

Högst troligt så är det själva elektroniken i det gamla ljusrelät som har gett upp.
Själva ljussensorn brukar aldrig gå sönder.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.