Vi har precis rivit ut en gammal bastu som var byggd i ett källarutrymme som ursprungligen var tänkt som matkällare. Reglarna som var spikade i ytterväggen såg ut att vara angripna av mögel/röta och spikarna var sönderrostade, så till och från har det troligtvis varit fuktigt från ytterväggen. Vi planerar nu att måla väggarna med en färg som kan andas och använda utrymmet som klädkammare. Tyvärr saknas element i utrymmet varför det blir ganska kallt på vintern. I dagsläget finns det en friskluftsventil in, samt en ventil i golvhöjd till kontoret. Den senare installerades troligtvis när bastun byggdes.
Vi funderar nu på om vi istället kan ta bort friskluftintaget och golvventilen (markerade med X på skissen) samt ta upp ett nytt hål in till kontoret i takhöjd plus ett nytt hål vid golvet från klädkammaren ut till trapphuset (gröna pilar). Avsikten är alltså att få in uppvärmd luft från kontoret istället för iskall luft direkt utifrån (kontoret har både friskluft in + element som värmer upp). Min fråga är nu om detta skulle fungera? Dörren in till kontoret är vanligtvis öppen, så den "enklaste" vägen för luften är direkt ut i trapphuset, men när luften i klädkammaren kyls, faller neråt och åker ut via den nya golvventilen borde väl ny varm luft "sugas" in? Finns det andra nackdelar med denna lösning? Vi har mekanisk frånluft och huset är byggt 1960 med lättbetongväggar.

Tacksam för alla tankar och idéer!
 
  • Skiss av källarutrymme planerat för klädkammare med markerade ventilationer och luftflödesförslag.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder

Bästa svaret

T tommybygg skrev:
... Vi funderar nu på om vi istället kan ta bort friskluftintaget och golvventilen (markerade med X på skissen) samt ta upp ett nytt hål in till kontoret i takhöjd plus ett nytt hål vid golvet från klädkammaren ut till trapphuset (gröna pilar). Avsikten är alltså att få in uppvärmd luft från kontoret istället för iskall luft direkt utifrån (kontoret har både friskluft in + element som värmer upp). Min fråga är nu om detta skulle fungera? Dörren in till kontoret är vanligtvis öppen, så den "enklaste" vägen för luften är direkt ut i trapphuset, men när luften i klädkammaren kyls, faller neråt och åker ut via den nya golvventilen borde väl ny varm luft "sugas" in? Finns det andra nackdelar med denna lösning? Vi har mekanisk frånluft och huset är byggt 1960 med lättbetongväggar.

Tacksam för alla tankar och idéer!
Nej, friskluftsintaget hållet garderoben torr och kläderna fria från mögeldoft:
Luften som kommer in får inte vara varmare än temperaturen i garderoben, då blir det kondens när den kyls av och fuktproblem. Om däremot luften in är kall och värms upp i garderoben blir luften torr så behåll in-luftventilen utifrån. Den kan möjligen begränsas för att spara värme och på sommaren stängas helt (!) för att undvika fuktproblem.

*Det är en vanlig missuppfattning att kall luft är fuktig och varm luft är torr, det är snarare så att nyligen uppvärmd luft är torr och nyligen nedkyld luft är fuktig. Sedan balanseras luftfuktigheten med tiden genom att torr luft tar upp fukt från omgivningen och fuktig luft avger fukt till omgivningen. Därför ska man inte släppa in luft från ett varmt rum i ett kallare utrymme (där den isf kyls ner och avger fukt) utan istället ta in luft utifrån och värma upp den.
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/...ativ-fuktighet-under-aret-och-dygnet-1.170576
 
Redigerat:
Aha, ja det låter väldigt rimligt nu när du skriver det. Men det betyder att enda sättet att få upp temperaturen är att installera ett element så att den kalla luften utifrån värms upp?
 
  • Gilla
multix
  • Laddar…
T tommybygg skrev:
Aha, ja det låter väldigt rimligt nu när du skriver det. Men det betyder att enda sättet att få upp temperaturen är att installera ett element så att den kalla luften utifrån värms upp?
Precis!
Dessutom klokt att använda diffusionsöppen färg / "måla väggarna med en färg som kan andas".
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.