Tänkte köpa obehandlade fönster till sommarhuset som en byggare sätter in. Hur känsliga är fönstrena, måste de absolut målas innan man sätter upp dem eller klarar de sig någon vecka tills vi kan måla själva?
Isåfall kommer ju målningen att ske när fönstrena med karmar är monterade.

Hälsningar
Petra
 
Jag skulle absolut se till att få på något träskydd innan jag sätter upp dem. Att stryka omonterade fönster med ett eller två lager linolja tar nästan ingen tid alls, kan enkelt göras inomhus (inga giftångor), och ger ett hyggligt skydd mot väder och vind tills du hunnit måla. Obehandlat trä åldras fort om det blir fuktigt, och man vet aldrig vad som händer: när din snickare har satt upp fönstren kan det i princip regna i en vecka, och det är inte alls bra ... En annan fördel med att linolja innan montering är att du kommer åt att olja karmen på alla sidor, inte bara de som är direkt ansatta av regn. Kanske en marginell fördel, men i alla fall.
 
W
Klart det klarar sig.
Folk värkar tro att trä självutplånas eller ruttnar ihop till ingenting på sekunder om man inte kletar på massa olika oljor, färger etc.

Om det e fönster byggda av riktigt virke så håller de ju utan målning bra länge. De står ju inte i vatten, och det e det som e det farliga.

Ett litet test.
Ta en planka, lägg under bar himmel men inte i direkt kontakt med marken. Kålla hur många år det tar innan den ruttnar.
Just det, det tar mååååånga år.

Med detta menar jag givetvis inte att man ska ha fönstrena eller andra detaljer obehandlade. Detta ska givetvis göras för att få riktigt lång hållbarhet på grejjerna. Men i dessa tider verkar det som om vanligt trä e det sämsta som finns och ruttnar på direkten, man ska ha tryckt virke helst överallt samt köra med möjliga och omöjliga behandlingar för att få träet att hålla.
 
Snailman
Det kanske mest är det att det rekommenderas att man inte ska ha omålat trä som ska målas mer än någon vecka i solljus, om man vill måla det utan att behöva behandla det först. Ligninet bryts ner av solljus och ytan blir porös och eroderar (ca 1mm på 10 år), då sitter ju inte färgen så bra, så ur den synpunkten är det ju bra om man kan grunda ganska snabbt.

Men gillar man att måla om ofta, så behöver man ju inte bry sig...
 
Tack för svar. Kruxet är att fönstrena ska levereras direkt till vårt hus i Skåne (vi bor i Stockholm), och där ska byggkillen montera fönstrena när inte vi är där och innan vi hinner måla dem. Anledningen att köpa obehandlade är egentligen prisskillnaden, som är enorm på obehandlade och målade. Vi får se vart vi hamnar, men tack iallafall för era inlägg, de är värdefulla för en novis!
Hälsningar
Petra
 
Det är helt förkastligt att köpa obehandlade fönster!

1. ingen garanti på obehandlade fönster.
2. alla fönster som säljs målade är målade innan ihopsättning, alltså färg på alla sidor.
3. solens uv strålar bryter ner trä inom några dagar, där efter så fäster färgen på döda fibrer- inte så bra...
4. det regnar alltid när man skall måla fönster på sommarhuset-inga bra förutsättningar alls.-Lycka till

Roger
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.