Vi ska måla om huset och upptäckte till vår fasa att tidigare ägaren har målat en av gavlarna på huset med slamfärg. Vi ska måla om med ny kulör av akrylat och då måste man SKRAPA bort slamfärgen först... Låter som ett otroligt svårt och tidsödande jobb.

Någon som har erfarenhet av det, har tips eller nåt? Eller är det bättre att helt enkelt byta de brädor som är målade med slamfärg?
 
Måla över?
 
Det är MYCKET mindre jobb med att skrapa bort färg, jämfört med att sätta ny panel på en gavel. Det är också något tiotusental kronor billigare, samt går något hundratal timmar fortare.
 
Om det nu är slamfärg (aka Falu Rödfärg) så behöver du inte skrapa trärent. Det räcker att borsta (med stålborste) allt som är löst. För säkerhets skull bör du provmåla på en liten yta först. En del kör med högtryckstvätt, men det finns de som avråder från detta. Bekvämt är det i alla fall. Då måste du låta träet torka ordentligt först.
Varför skriver du "till vår fasa"? Det är väl inget fel på Falu Rödfärg? Och de är mindre jobb att få väggen klar för ommålning än om du skulle skrapat bort gammal oljefärg.
 
Håller med namnen andersmc. Slamfärgen borstar du bort. Mitt tips är att när du skall måla om akrylaten lär du till och med uppskatta hur lätt underarbetet med slamfärgen var...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.