Tittar på en kuperad tomt där man kan tänka sig att bygga ett underjordiskt garage på kanske 60m2. Gräva ut kanske 20 m3, sedan gjuta platta med självbärande väggar och betongtak. Sedan skulle man låta intilliggande sluttning övergå i en slänt som bakar in garaget så att det blir en gräsmatta på taket. Att låta taket synas skulle tyvärr inte bli snyggt i det här läget.

Nägon som gett sig på detta? Det ställs förstås stora krav på dräneringen så att vatten som silar ned genom jorden försvinner åt rätt håll.

Skulle det möjligen räcka med att man låter taket luta, lägger plast ovanpå taket, mer eller mindre täcker det med dräneringsslangar, fyller med grus ovanpå och sedan sår gräset?

Känns vanskligt, men i det här fallet vore det perfekt...

Kanske det finns någon som byggt under jorden, såsom en hemlig källare :)
 
Jag hade liknande planer (och hade en liknande fråga här för ungefär ett halvår sedan).

Efter att ha suttit och diskuterat med en byggkonsult och gjort diverse egna efterforskningar var min slutsats att det var två svårigheter.

1. Komplicerad formtillverkning för att gjuta garaget. I mitt fall tänkte jag ha ett valvformat tak förbärighetens skull..

2. Dräneringen.

Båda de problemen finns juh dock lösningar på, så genomförbart? Visst!
 
Fick du någon uppfattning om komplexiteten gällande att få bygglov?
 
Tjenare! att bygga garage under mark går utmärkt,men det kostar.gjut platta med ursparning utefter ytterkanten.köp färdiga betong element till väggar,valva o gjut taket.det krävs lite kunnskap när man ska göra detta arbete. kontakta en bygg konsult som räknar på konstruktionen
 
Då jag bestämde mig för att inte göra den lösningen har jag inte sökt lov för det, men jag diskuterade det med bygglovsarkitekten på kommunen som tyckte det lät som en fräck lösning ungefär..

Han borde juh inte varit positiv om deras reglerna hade vart helt emot...
 
Såg på TV för några veckor sedan ett underjordiskt hus! Det var ett bygge från England där de grävde ur en stor slänt, gjöt en maffig betongplatta (~30cm betong), murade väggar samt prefab betongtak. Betongen under mark kläddes sedan med en tjock gummiduk utfört av ett specialistföretag. Sedan skottades jord över hela huset. Ljuset kom sedan via en hel glasvägg på entrésidan av huset samt några takreflektorer till de innersta rummen.

Så visst måste det gå men gummiduken såg inte billig ut....
 
Formingsarbetet avancerat? detta är bland det enklaste man kan göra inom formning. Lågfrom till plattan Forma upp två väggar med fall bakåt, en enkel vägg på änden och en balk vid garageöppningen. Basic stuff. Riva form kan du göra själv så där har du en del timmar att tjäna in på. Till valvet så beställer du filigran eller färdiga betongelement sk HDF bjälklag. Två duktiga killar, en armerare och en snickare borde kunna göra detta på 200 timmar tillsammans. Förutsatt att allt material finns på plats och att du får tillgång till pump och betong när du behöver det.
Hade jag haft möligheten hade jag också gjort en underjordisk gång bort till huset samtidigt. När det gäller att täta garaget så brukar man lägga ett svällband i gjutskarven mellan platta och vägg om det är så att har hög grundvattennivå på tomten. Är det torrt och fint skit i detta. Annars är det bara att klä in väggar och tak med platonmatta och lägga ett dräneringsrör runt.
 
Vi kommer att bygga ett sådant garage. Vi kommer inte göra det själva utan leja bort arbetet och förhoppningsvis blir det de som gjöt plattorna till huset som har tid att bygga garaget också. Vi bor på en rullstensås som sluttar ganska brant och det är inte helt ovanligt med liknande garage här.
 
Vi funderar också på detta. Någre ytterligare efrearenheter sedan sist? Några bilder?
 
Bygget har startat!
Plattan är gjuten.
Väggarna är byggda med skalblock som vi gjutit i. Nu formsätts valvet med Peva45. Har inga bilder att lägga ut, men bor du i närheten av Sollentuna är du välkommen förbi och titta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.