Fast elpris är som en försäkring och i och med att elbolagen måste gå med vinst blir det alltid dyrare med fasta avta. Det kan dock löna sig om man binder inför en högprisperiod men jag tror som du att detta volatila pris är här för att stanna.
Det går att sänka sin kostnad, jag sänkte min kostnad med 27% under november genom att gå från rörligt månadsavtalat pris till rörligt timpris enligt spotpriset på Nordpol. Men det kräver att du kan stänga av värmepump höglasttiden och att du laddar elbil på bånatten m.m.
 
  • Gilla
WestbergA och 1 till
  • Laddar…
Alla pratar om att "elhandlaren" tar en risk med att sätta ett fastpris och ska ha betalt för den risken. MEN: Det finns ju en tredje part här också: Elproducenten. Jag byter leverantör någon gång per år men väljer alltid att vara kund hos de större producenterna (t.ex. Vattenfall, Eon och Skellefteå kraft) eftersom de inte bara spekulerar i el utan faktiskt har producerat motsvarande det som de säljer.

Om jag vore t.ex. Skellefteå kraft så kanske jag skulle tycka att det var kanon att kunna låsa in en kund i tre år till 70 öre/kWh. Jag vet då att jag har avsättning för min produktion under den perioden och jag behöver "bara" säkra att min produktion motsvarar deras konsumtion. Lättare för Skellefteå kraft att göra investeringar o.s.v. om de vet hur intäkterna kommer att se ut.
 
  • Gilla
1234bjorn och 4 till
  • Laddar…
Nyfiken på var / vilket elbolag du fick 68öre?
P PeeWee skrev:
Efter ett år med bundet elavtal 1år a 21,90öre kWh så gick det nu i slutet på oktober ut. Efter lite velighet så övergick det fasta till rörligt pris i samma bolag i november, notan slutade på 159öre per kWh den månaden. Under tiden så hade jag läst lite om Tibber och tyckte deras affärsidé lät intressant, jag hoppade på detta från 1 december. Det gick 4 dagar med kallt väder, hög elförbrukning och höga spottimpriser, sedan hoppade jag efter en egenanalys av elmarknaden och tecknade ett fastprisavtal på 3år från 1 jan. Till dagens datum 16/12 så är snittpriset i december 246öre.

Fick sedan frågan av Tibber varför jag valde att avsluta hos dem. Jag har haft en kort dialog kring det med dem där jag inte tycker att deras resonemang håller. Det är givetvis inte Tibbers fel att det är höga elpriser men resonemanget att det är oturligt/onormalt höga just nu tror inte jag är en engångshändelse. Speciellt inte efter att ha sett handfallna ansvariga politiker stå i TV och mer eller mindre ducka/svamla kring frågan om framtiden. Vi håller på och ställer om till mer eldrift på en mängd olika områden, frågan är hur den ökade konsumtionen kommer att mötas med ökad produktion. Vind/solkraft är kanon MEN den finns inte alltid där när vi behöver energin som mest. Ja vi/Sverige producerar på årsbasis mer el än vi behöver men så länge vi inte kan ackumulera den så är det eg inte intressant. Vattenkraften räcker inte till där som balanseringskraft, inte ens med en utbyggnad av stamnätet söderut. Politiker kan snacka bort sig kring marknadskrafter, kärnkraften är för dyr, den bär sig inte och lägger ner sig själv men glömmer gärna bort att de med sina kortsiktiga beslut har bidragit till det i allra högsta grad. För de står just nu utan stadig lösning och ingen vill längre lägga ner resterande del av kärnkraften. Märkligt va...

Runt 75% av vår egen elförukning under kallare dagar går till uppvärmning/vattenvärmning. Jag jobbar hemma och att sänka temperaturen dagtid när elen är som dyrast är inte aktuellt. Så min bekväma slutsats är att värmen rör jag inte. Tibber dribblar kring argument att flytta förbrukning till när den kostar som minst, typ tvätt/tork och disk. Det är en väldigt liten del och näst in till försumbar i vårt fall, visst diskmaskinen går 1ggn varje dag men tvätten gör det inte. Visst kan man släcka lampor men vi har dem tända av en anledning. Så min slutsats är att för oss så finns det inte så mycket att göra om man inte pillar på värmen. OM vi i framtiden skaffade elbil så skulle det möööjligen kunna ändra ekvationen då vi skulle kunna flytta en större förbrukare till nattetid. Men vi kör så lite just nu att även med elbil skulle den knappast ändra vår ekvation markant.

Vi bor i en trävilla på 190kvm från -85, frånluftvärmepump och har normalt en årsförbrukning på runt 15000kWh. Vad som går till värme/vatten vet jag inte. Till det tillkommer en driftkostnad på poolen på 2500kWh/år. Så totalt 17500kWh. Vi bor inte "snålt" och har ingen ambition att göra det heller men har ingen vilja att betala mer än nödvändigt för elen. Vi har inga solceller än men det är under övervägande.

Det jag också funderar kring är Tibbers (och andras) resonemanget kring att rörliga priser alltid blir billigare i längden, att i alla fasta priser finns en viss "försäkring". Rent generellt skulle jag hålla med men mitt senaste år med fast elpris bevisar ju att det åtminstone finns undantag. Med vår årsförbrukning så gick vi från en ÅRSkostnad på förbrukad el på 5000kr till en kostnad i bara november på 3500kr (rörligt) till en kalkylerad/gissad kostnad i december på 5500kr (Tibber/rörligt). Struntar i överföringskostnaden just nu. Det blir oerhört svårt att hävda att rörligt pris alltid blir billigare tycker jag. Nu har jag tecknat ett 3-årsavtal a 68öre/kWh. Klart dyrare än mitt sista bundna avtal och klart dyrare än "bottenpriserna" men jag tror helt enkelt inte på rörligt pris framöver. Jag får en årskostnad på 11900kr i 3år, bara om man verkligen tror att novembers/decembers priser var ett undantag kan man argumentera kring att rörligt är billigast i längden.

Det var intressant med Tibber i några dagar men sedan tog verkligheten över och jag gjorde min egen analys om framtiden och rätt eller fel, det får de kommande 3 åren utvisa :cool:
 
J Joonazz skrev:
Med en husdata h60 dongel till min ivt pump och [länk]

Har bland annat en regel i stampzilla som när cheapesthour är true så gör den varmvatten till 60grader i en timme.
Hej, super intressant. Skulle du kunna lägga upp bild på hur du har lagt in reglerna? Tack!
 
  • Gilla
Antonymen
  • Laddar…
M MrDizzy skrev:
Mjo Svenska Kraftnät ska öka priset för elbolagen att levera in el på stamnätete med ... det lär inte alls skjutas över på konsumenterna ....

Så det där med elspotpriser kring 30 öre är nog bara ett minne blott närmaste 5-10 åren
Köper ditt resonemang om prispåverkan från Tyskland men nätavgifternas förändring får man oavsett elavtal
 
Någon som har tips på något fastpris? Är inne på Lumi energi där man kan få på 63,2 öre per kWh(område 3), dock kan man bara förbeställa och få från 1/4. Så då får man stå ut med rörligt fram tills dess.. Har tibber, men byter nog till Lumi rörligt så länge. länge. https://www.lumoenergi.se/teckna/?postnr=62275
 
C crazytok skrev:
Gillar tanken att buffra både värme och vatten på natten, hur styr du det?
Köp in en smart termostat från Tibber eller NGenic Tune systemet så gör de det åt dig med deras styrsystem. Det kostar några tusenlappar men de får du tillbaka snabbare än en investering i isolering i kåken.
 
É
K Kallens skrev:
Jag tror du blandar ihop fast pris (låst i förväg) med det som vi brukar kalla rörligt. För det "vanliga" rörliga som ju är ett månadsgenomsnitt behöver inte elhandlaren ha någon marginal, för priset sätts i efterhand efter timpriser och efter vilka tider som kollektivet förbrukat el under månaden. Timdebitering är en tredje variant till det fasta och "vanliga" rörliga priset.
Betyder det att vid ”vanliga” rörliga så behöver jag inte bry mig om när jag gör vad? Ska duschen och tvätten ändå göras är det ingen mening att vänta till en viss tid utan den kan lika gärna göras under pristopparna, t.ex. när vi låg på 6:50kr eller vad det var?

Jag eldade mycket då det var kallt och det gav ju nytta på elräkningen. Men att jag samtidigt sköt på tvätten till annan dag eller tidpunkt var sådana fall rätt onödigt…
 
  • Gilla
Tillbyggare 165
  • Laddar…
J Joonazz skrev:
Har bland annat en regel i stampzilla som när cheapesthour är true så gör den varmvatten till 60grader i en timme.
Du borde tjäna mer på att dra upp det till 90 under den billigaste timmen. 60 är ju den lägsta temperaturen man bör ha i en vvb.
 
  • Gilla
MagicFingers
  • Laddar…
R
P PeeWee skrev:
Efter ett år med bundet elavtal 1år a 21,90öre kWh så gick det nu i slutet på oktober ut. Efter lite velighet så övergick det fasta till rörligt pris i samma bolag i november, notan slutade på 159öre per kWh den månaden. Under tiden så hade jag läst lite om Tibber och tyckte deras affärsidé lät intressant, jag hoppade på detta från 1 december. Det gick 4 dagar med kallt väder, hög elförbrukning och höga spottimpriser, sedan hoppade jag efter en egenanalys av elmarknaden och tecknade ett fastprisavtal på 3år från 1 jan. Till dagens datum 16/12 så är snittpriset i december 246öre.

Fick sedan frågan av Tibber varför jag valde att avsluta hos dem. Jag har haft en kort dialog kring det med dem där jag inte tycker att deras resonemang håller. Det är givetvis inte Tibbers fel att det är höga elpriser men resonemanget att det är oturligt/onormalt höga just nu tror inte jag är en engångshändelse. Speciellt inte efter att ha sett handfallna ansvariga politiker stå i TV och mer eller mindre ducka/svamla kring frågan om framtiden. Vi håller på och ställer om till mer eldrift på en mängd olika områden, frågan är hur den ökade konsumtionen kommer att mötas med ökad produktion. Vind/solkraft är kanon MEN den finns inte alltid där när vi behöver energin som mest. Ja vi/Sverige producerar på årsbasis mer el än vi behöver men så länge vi inte kan ackumulera den så är det eg inte intressant. Vattenkraften räcker inte till där som balanseringskraft, inte ens med en utbyggnad av stamnätet söderut. Politiker kan snacka bort sig kring marknadskrafter, kärnkraften är för dyr, den bär sig inte och lägger ner sig själv men glömmer gärna bort att de med sina kortsiktiga beslut har bidragit till det i allra högsta grad. För de står just nu utan stadig lösning och ingen vill längre lägga ner resterande del av kärnkraften. Märkligt va...

Runt 75% av vår egen elförukning under kallare dagar går till uppvärmning/vattenvärmning. Jag jobbar hemma och att sänka temperaturen dagtid när elen är som dyrast är inte aktuellt. Så min bekväma slutsats är att värmen rör jag inte. Tibber dribblar kring argument att flytta förbrukning till när den kostar som minst, typ tvätt/tork och disk. Det är en väldigt liten del och näst in till försumbar i vårt fall, visst diskmaskinen går 1ggn varje dag men tvätten gör det inte. Visst kan man släcka lampor men vi har dem tända av en anledning. Så min slutsats är att för oss så finns det inte så mycket att göra om man inte pillar på värmen. OM vi i framtiden skaffade elbil så skulle det möööjligen kunna ändra ekvationen då vi skulle kunna flytta en större förbrukare till nattetid. Men vi kör så lite just nu att även med elbil skulle den knappast ändra vår ekvation markant.

Vi bor i en trävilla på 190kvm från -85, frånluftvärmepump och har normalt en årsförbrukning på runt 15000kWh. Vad som går till värme/vatten vet jag inte. Till det tillkommer en driftkostnad på poolen på 2500kWh/år. Så totalt 17500kWh. Vi bor inte "snålt" och har ingen ambition att göra det heller men har ingen vilja att betala mer än nödvändigt för elen. Vi har inga solceller än men det är under övervägande.

Det jag också funderar kring är Tibbers (och andras) resonemanget kring att rörliga priser alltid blir billigare i längden, att i alla fasta priser finns en viss "försäkring". Rent generellt skulle jag hålla med men mitt senaste år med fast elpris bevisar ju att det åtminstone finns undantag. Med vår årsförbrukning så gick vi från en ÅRSkostnad på förbrukad el på 5000kr till en kostnad i bara november på 3500kr (rörligt) till en kalkylerad/gissad kostnad i december på 5500kr (Tibber/rörligt). Struntar i överföringskostnaden just nu. Det blir oerhört svårt att hävda att rörligt pris alltid blir billigare tycker jag. Nu har jag tecknat ett 3-årsavtal a 68öre/kWh. Klart dyrare än mitt sista bundna avtal och klart dyrare än "bottenpriserna" men jag tror helt enkelt inte på rörligt pris framöver. Jag får en årskostnad på 11900kr i 3år, bara om man verkligen tror att novembers/decembers priser var ett undantag kan man argumentera kring att rörligt är billigast i längden.

Det var intressant med Tibber i några dagar men sedan tog verkligheten över och jag gjorde min egen analys om framtiden och rätt eller fel, det får de kommande 3 åren utvisa :cool:
Några ören hit eller dit spelar ingen större roll när överföringsabonnemanget hos Vattenfall kostar 4000kr och överförd el och skatt kostar totalt 75 öre/kWh. Det är den största delen av elkostnaden och den går inte att påverka.
Bättre att binda och somna om. Då kan man lägga på luren när elbolagen ringer:p
 
  • Gilla
Jamtstårsa
  • Laddar…
Märkligt att ingen i tråden påpekat anledningen till de höga elpriserna: att det i Europa är brist på kol och gas, och att de därför tvingas gå över till el trots skyhöga elpriser, vilket även drabbar Sverige (särskilt SE3 och SE4). Detta har också förvärrats av dålig nederbörd.

Hur troligt är det då att det fortsätter på denna nivå? Inte troligt alls skulle jag säga. Visst kan det bli högre elpriser, men detta är extremt och beror i grunden på att producenterna av kol och gas missbedömt hur efterfrågan skulle bete sig under pandemin.

Bor man i SE1 eller SE2 så tillkommer också att finnarna kanske äntligen ska starta Olkiluoto. Visst, de har sagt det femton gånger tidigare, men denna gång finns mycket som tyder på att det blir av. I dagsläget kommer en stor del av Finlands el från import från främst SE1, detta kommer då att till stor del falla bort. Det går inte med dagens ledningsnät att skicka all denna el söderut, så då bör elpriserna i SE1 och troligen SE2 sjunka betydligt.
 
Redigerat:
  • Gilla
  • Wow
Bissemannen och 4 till
  • Laddar…
N nagrom00 skrev:
Alla pratar om att "elhandlaren" tar en risk med att sätta ett fastpris och ska ha betalt för den risken. MEN: Det finns ju en tredje part här också: Elproducenten. Jag byter leverantör någon gång per år men väljer alltid att vara kund hos de större producenterna (t.ex. Vattenfall, Eon och Skellefteå kraft) eftersom de inte bara spekulerar i el utan faktiskt har producerat motsvarande det som de säljer.

Om jag vore t.ex. Skellefteå kraft så kanske jag skulle tycka att det var kanon att kunna låsa in en kund i tre år till 70 öre/kWh. Jag vet då att jag har avsättning för min produktion under den perioden och jag behöver "bara" säkra att min produktion motsvarar deras konsumtion. Lättare för Skellefteå kraft att göra investeringar o.s.v. om de vet hur intäkterna kommer att se ut.
Hej nagrom00

Det är nog riktigt att det är en skillnad att vara ”enbart” elhandlare och att vara elproducent (som även är elhandlare). Men årsproduktionen, och det vi elkunder använder, varierar mellan åren och det innebär att även elproducenter (som även är elhandlare) ”köper” (behöver köpa) elkraft av varandra.

När du tecknar ett fastprisavtal så tecknar du priset men inte hur mycket elkraft du tänker använda åren framöver, det innebär en volymrisk för producenten.

En ökad variation (volatilitet) i elpriset minskar intresset att teckna fastprisavtal genom den ökade risken som uppstår.

Det ser osäkert ut om (i vilken omfattning) fastprisavtal kommer att erbjudas framöver, som prisutvecklingen ser ut dag; ”Flera elleverantörer har meddelat att de slutar med fastprisavtal på grund av att det är riskabelt att låta sina kunder låsa elpriset. En anledning till det är att likviditeten på prissäkringsmarknaden Nasdaq (där elleverantörer prissäkrar fastprisavtal för att inte behöva ta hela risken) just nu är för låg”, skriver GodEl.”
https://www.privataaffarer.se/kraftig-prisokning-pa-fasta-elavtal/
 
  • Gilla
1234bjorn och 2 till
  • Laddar…
N
richardtenggren richardtenggren skrev:
Det är väl typ 77,5 öre för 60 månader eller 78 öre för 36 månader nu :p
Tecknade femårsavtal (start 1/3 när mitt nuvarande avtal går ut) för 60,5 öre för en dryg månad sedan. Nöjd med det eftersom det faktiskt blir BILLIGARE än det tioårsavtal jag har nu.
 
A
V vass skrev:
Någon som har tips på något fastpris? Är inne på Lumi energi där man kan få på 63,2 öre per kWh(område 3), dock kan man bara förbeställa och få från 1/4. Så då får man stå ut med rörligt fram tills dess.. Har tibber, men byter nog till Lumi rörligt så länge. länge. [länk]

Hur hittar man sånt här? Dyker ju inte upp på elskling.se
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.