Hej! Vi har för 6 månader sedan köpt ett hus med en varmvattenberedare som har 10 år på nacken av märket Hajdu. För en vecka sen försvann varmvattnet.

Beredaren är isärplockad och vi möttes då av detta:

Isärplockad varmvattenberedare med synliga röranslutningar och limmad termostatknopp.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Insida av en varmvattenberedare med korroderade rör och isolering som fallit sönder.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inuti en varmvattenberedare med sediment och avlagringar och ett delvis sönderfallande vred.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


På termostaten verkar tidigare ägare ha limmat fast detta vred, av vilken anledning kan man tänka sig att man gör detta? Vad har vredet för funktion?

Termostat till varmvattenberedare med limmat vred och elektrisk anslutning synlig.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


samt undrar om någon vet vilken plint 0an och fas ska vara på:


Termostat med ett rött vred som är limmat fast, med ledningsanslutningar på en varmvattenberedare.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tacksam för all hjälp vi kan få!
 
Magnus E K
Om det inte är något annat fel på den, försök skrapa av beläggningarna på värmeelementet innan återmontering så kommer den hålla längre. När det blir för mycket beläggningar blir värmeelementet till slut överhettat och går sönder.
 
Går inte att skrapa av kalken, troligen har patronen blivit för varm ( blev inte av med värmen ) och då har nog spiralerna brunnit av i patronen. Vanligt med en överhettning är att patron spricker. har man jordfelsbrytare så löser den direkt, om inte så värmen den genom att vattnet leder över till jord och överhettningsskyddet löser ut, det senare beror på om termostaten är 1 -poligt och fasen går direkt in och nollan bryts av termostaten, det inkopplingen som det beror på, omkast av fas/noll vid inkopplingen , så det blir nog att byta elementet bara får att få igång den. Mycket kalk i kärlet,, ser ut vara stort hål , då går det att med smal hand gräva ur skiten. Ha en hink under då, skräpigt blir det. Det är inge NIBE utan Hajdu och finns reservdelar till och då ska det vara en ny packning med. Den gamla måste skäras loss kanske och sen ta fint sandpapper och putsa av ytan. Dra till bultarna runt lite och sen sicksak som att dra bultarna på bilhjulen. för att få det att täta.
 
Kollade lite priser , dom tar 299 kr för en packning och offeranod 299 kr och säkert kostar en ny patron ca 500 eller mer, inget att tveka om , köp en ny , men inte en HAJDU, Inte Tessy heller , ett H-E att byta patron på en sådan, att få den tät är kompliserat.
 
Hittade inte 1300 kr men det är då bättre att köpa en ny ,inte många kronor till. Så blir det i alla oavsett fabrikat med så mycket kalk i vattnet, har varit med om att byta på ett par ställen en gång om året, föreslog en beredare med värmesköldar. då sitter inte patronen i vattnet . har inte varit där nu på 5 år
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.