Hej,

Jag byggde vår altan förra sommaren, ca 80kvm. Problemet som uppstått är att det blir för tätt när trallen blir blöt och sväller. Vattnet stannar kvar och diverse skräp har lagt sig i mellanrummet och "tätat". Jag måttade med 4tumsspik men det blev ändå för tätt.

Är enda lösningen att ta upp och börja om med större mellanrum, eller kan man fräsa ur större glipa.

Ideér och förslag mottages tacksamt!
 
Hej

Har dock ingen lösning på ditt problem, men hakar på tråden.
Ska lägga 28x120 trall och trallen har legat ut ca 3 veckor och vad jag TROR är att den har torkat. När jag idag kollade bredden på den så var det mellan 118-119 mm. Hade tänkt att ta en tumstock ca 2,5 mm som mellanrum, men då kanske jag hamnar i samma situation som du.
Ska man ta ett bredare mellan rum?
HUr vet man att trallen har torkat och inte kommer att krympa mer?
 
Såga av en decimeterlång bit av en bräda; lägg biten i vatten. Efter ett tag bör Du ha en brädbit som representerar en rejält genomdränkt version av Din kommande trall. Mät bredden på denna bit och jämför med den bräda från vilken Du sågade av biten.
 
  • Gilla
MarcusGus och 1 till
  • Laddar…
Sätt cirkelsågen i sprickan när altanen är som blötast!

Fast då kanske du får en massa spinkar i sågsnittet, en del av rundningen på trallbrädorna försvinner ju.
 
Fräsa ur skulle jag personligen aldrig göra:
1. Det blir inte snyggt.
2. Du får ett ojämt resultat med massa flisor = du kommer ångra dig!
3. Det tar tid!

Lägg hellre tiden på att lägga om trallen.

//Anders
 
Blås rent skiten som har lagt sig i mellanrummen med vatten- eller luft-högtryck. I sinom tid kommer det förmodligen att bli större mellanrum än vad det är idag och då löser problemet sig själv.
 
Hakar på här - men hur stort mellanrum _bör_ det vara när man lägger trallen för att ovan nämnda problem inte skall uppstå???
 
Det beror helt på hur blött virket är när det läggs. Läs Don_Toms inlägg längre upp.
 
Har nu gjort som Dom_Tom sagt lagt en bit i vatten och den har "svullet" upp från 118,5 till 120 mm på bredden. Borde då vara lagomt att lägga trallen med 5mm melllanrum, eller?
Kommer trallen att "krympa ytterligare".
 
5 mm mellanrum är för mycket även om virket är absolut snustorrt vilket tryckat aldrig blir! Virket kommer alltid att torka isär och om du lägger det med 5 mm mellan så får du nästan se till att småbarnen inte trillar ner mellan springorna om ett par år.

Själv skulle jag aldrig lägga glesare än ett tumstocksblad.

/V
 
Don_Tom skrev:
Såga av en decimeterlång bit av en bräda; lägg biten i vatten. Efter ett tag bör Du ha en brädbit som representerar en rejält genomdränkt version av Din kommande trall. Mät bredden på denna bit och jämför med den bräda från vilken Du sågade av biten.
Om man i stället gör provbiten 5mm tjock så kommer man att se maximal utvidgning på 24h om man blötlägger den i en burk med lock på (totalt vattenfylld). Så tjock kommer troligen aldrig däcksplankorna att bli men räknar man med det måttet så är man ju säker för även dom värsta blötåren. Du räknar altså så att plankorna blir dikt mot varandra vid max måttet. Ett exempel: Din "torra" planka är 120mm bred. Din blöta provbit är 126mm bred. Lägger du med 126mm CC mått så är gliporna 6mm när plankorna är lika torra/våta som din första "torra" planka.

Vill man gå till ytterligheten så kan man ta ytterligare en provbit som man torkar i ugnen (kanske inte samma ugn som man lagar mat i) ett dygn (eller tills den inte krymper nått mer) på ca 80-90grader ugnstemp. Då vet du med säkerhet mellan vilka mått som plankan kan ligga i torrt resp vått.

En kvalificerad gissning gör gällande att man aldrig kommer att få en helt dränkt eller en helt torr altan när den väl är klar.
 
EllaBella skrev:
Hakar på här - men hur stort mellanrum _bör_ det vara när man lägger trallen för att ovan nämnda problem inte skall uppstå???
Jag vill påstå att detta beror på vad du har för bredd på trallvirket. Kör man med vanliga 95 mm eller så är kanske 3 mm eller så lagom. Vi har 145 mm bred trall (eller om det var ännu bredare) och när vi lade den mitt under högsommaren så hade vi nog 5 mm glipa. Efter vintern är trallen *helt* tät på sina ställen och under torraste sommardagarna är det nog uppemot 6-7 mm glipa. Det får duga för oss.
 
Hur gick det sen. Vad gjorde du åt den för tätt satta trallen?
Jag har gjort precis samma sak.
Vet inte hur jag ska lösa det.
 
Finns en hel del olika åsikter om hur trallen ska sättas. Jag antar att professionella snickare ofta förespråkar ganska stort avståend just för att slippa den här typen av 'reklamationer', dvs problemen som beskrivs ovan. Det finns dock en annan 'expert' här på forumet som jag fått förtroende för och han förespråkar INGET avstånd, när den blöta trallen torkat så skapas en naturlig glipa. Se tråden här:

http://www.byggahus.se/forum/altan-uteplats/121012-mitt-projekt.html

Själv sitter jag med motsatt problem, hade önskat att jag hållt igen trallen mer.
 
  • Gilla
CJO
  • Laddar…
Jobbat som snickare i 15 år. Lägger trallen uteslutande tätt ihop. Får man virket direkt från brädgården är den sällan kruttorr. Har aldrig stött på några problem.
Märker man att en del brädor är som balsaträ. Kan man väl skicka ned ett par tumstocksblad imellan.
 
  • Gilla
winodino och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.