Hej

Ni som har renoverat era gamla torpargrunder och fyllt med hasopor, hur har ni gått till väga? Har ni bilder att dela med er av? Svårt att hitta bra information om detta!
 
Jag ger en liten up för att försöka få liv i frågan, jag och sambon har precis fått nycklarna till vårt hus med torpargrund och är nyfikna på hasopar.
 
Är det några problem med befintlig grund, eller varför börjar ni fundera på att ändra den redan nu?
 
U
Vi ska fylla vår torpagrund med hasopor nu i mellandagarna. Vi har källare under delar av huset så det handlar om ca 1.5 meter mellan källarväggarna och yttermur som vi har torpagrund. 50-60cm djupt.

Vi fick det rekommenderar av vår timmerman under besiktningen.

Vi har rivit bort allt golv i hela huset, eftersom hasoporen skall paddas och komprimeras måste man komma åt. I badrum kommer det gjutas in golvvärme ovanpå hasoporen och resterande av rummen kommer få golvvärme och plankgolv.
 
Har ni torpargrund/krypgrund så kan det vara en riktigt bra grund eller så kanske ni ev har problem, men ofta är det skrämsel från besiktningsmän för att friskriva sig.
Att ha en öppen krypgrund är bra om man vill renovera sitt hus, där kan man dra värmesystem, el, vatten mm, så att fylla upp och stänga den är inte bara positivt.
Så se först till att mäta och kontrollera förhållandena, har ni inget mögel eller förhöjda värden under längre tid så inte bara behöver ni utan bör inte göra ngt.

Har själv använt hassopor i en utbyggnad.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
Kul med diskussion direkt! Frågan är för oss intressant för att skapa en förståelse för de olika metoderna, så att vi kan göra ett någorlunda informerat val. Rent spontant är vi intresserade av golvvärme, något som kan vara problematiskt med en torpargrund. Det har skrivits lite om hasopar som en möjlig lösning för att isolera och skapa förutsättningar för att ha golvvärme även med en torpargrund, samtidigt som den beskrivs vara mer miljövänlig än att gjuta igen grunden.
 
Javisst isolerar det en del, ca en tredjedel mot cellplast. Så ni får fylla en hel del för att det skall fungera. Att lägga golvvärme i ett gammalt hus, dvs riva upp alla golv, isolera bjälklag mm vet jag inte om det är så miljövänligt... Men ni kan ju helt enkelt isoelra golvbjälklaget med tex träfiber o sen lägga golvvärme likaväl. Fylla upp en fin grund gör man bara om man har problem med grunden.
Sedan finns det inget som motsäger hassopor och platta. Hassopor ersätter grus och cellplast. Skall ni göra ett badrum eller pannrum vore det tex tokigt att inte gjuta en platta ovanpå hassoporna.
Jag har själv byggt en krypgrund, fyllt med hassopor och sedan gjutit ovanpå, för att jag inte vill ha cellplast, rent emotionellt.
 
U
Jag håller med tidigare talare. Har ni inget problem så ser jag inte varför man skulle bemöda sig att göra allt jobbet det innebär. För det är mycket slit att riva upp golv och göra allt som krävs därtill.
Vi har källare under majoriteten av huset, så det är ca 25kvm torpagrund vilket gjorde att mängden inte är jättestor. Vårt problem var att vi åkte på att riva upp golvet då alla rör var draget i torpagrunden och förre ägaren (dödsbo) stängde av elen under vintern. Så rören i grunden läckte och det gick inte krypa i grunden när den var så smal.
Vårt hus ligger på lerjord så vi har en del fukt i torpagrunden men ingen påväxt eller röta. Vi väljer ändå att fylla med hasopor för att 90% av jobbet redan är gjort med att riva upp allt.
 
  • Gilla
guggen
  • Laddar…
Era reflektioner uppskattas. Jag tänker att lite mer information om vår nuvarande situation kan vara klokt att ge. För tillfället så är vi i processen att ta upp en del av golvytan för att inspektera grunden, något som inte är möjligt utifrån. Situationen är även den att husets vedpanna är trasig och huset underhållsvärms nu enbart av en luftvärmepump som inte klarar hela ytan så ett nytt värmesystem räknar vi med att behöva implementera, då tänker vi att vi vill ha en så underhållsfri lösning som möjligt, ex berg/jordvärme. För övrigt så har huset i nuläget rejäla elementrör som har fört runt vattnet till elementen, oklart hur väl det har fungerat när det har fungerat men vi hade föredragit att byta ut dessa mot dolt och jämn värme underifrån, om det går.

Med allt ovan sagt så vill jag ändå påminna om att grundtaken med att jag boostade tråden var för att även vi, likt tobbekarlsson, var nyfikna på hur andras renoveringar med hasopar har gått. Jag och min sambo kommer nog göra en egen tråd för vår renoveringing där olika alternativ kan diskuteras mer ingående.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.