Har precis börjat leta efter hus, och insett att det här i Bohuslän kan löna sig att bygga nytt hus istället för att köpa ett gammalt för över två miljoner och sedan behöva lägga hundra tusentals kronor på att renovera.
Vi skulle helst vilja komma under 2 miljoner- och då pratar vi totalt pris- och som ny i husdjungeln är jag nyfiken på vilka hus som man kan titta närmare på!

Är inte intresserad av ett stort hus, utan tänker oss ca 100 kvm, plus inredningsbar övervåning. Har tyvärr inte stor erfarenet av snickeri, så det får väl bli ett "färdigbyggt"- fast sista finputsen inomhus kan vi säkert fixa;-)

Någon som har erfarenheter att dela med sig av- är oxå nyfiken på vad man kan räkna för VERKLIG månadskostnad för ett hus i två miljonerklassen!?
 
Är det 2mille för bara huset, ingen tomt och anslutningsavgifter osv.?
 
Nja, vi tänkte väl försöka se hur billigt vi kan komma undan- så två miljoner är total budget... Har så klart kollat på Smålandsvillan och Älvsbyhus och hittar vi en billig lättbyggd tomt så borde vi klara budgeten- men som sagt, det är kul att höra från folk som byggt!
 
Berätta istället hur mycket huset får kosta exklusive tomt och avgifter. Då tror jag du har en större chans att få bra svar på din fråga.
Vi bygger t.ex ett hus med halvt inredd övervåning på 185 kvadrat. För att klara din budget får tomten max kosta 40 000. Fixar du det i Bohuslän? ;-)
 
Ska du inreda övervåningen och ha med detta i din budget tror jag inte marknaden erbjuder dig mycket mer än Älvsbyhus. Smålandsvillan Västervik, med lite tillval, garage och uppskattad kost. för inr. övervåning slutar på 1.800.000:- På detta kommer tomt, anslutningar och byggherrekostnader i form av bygglov, stämpelskatt, räntekostnader under byggtiden mm. mm. (minst 80.000sek)

Vår kalkyl slutade på 2.200.000sek Att gämföra med exempelvis Eksjöhus och LB-Hus varrianter på samma hustyp, med gjuten platta och golvvärme, samt betydligt bättre standard som bägge bara var 50.000sek dyrare i slutändan.
Många missar nog att både Älvsbyhus och Smålandsvillan går ut med sina priser exl. grundkostnader. Alltså priset för att färdigställa en torpargrund att montera huset på.

Vi var till en början övertygade om att bygga med Älvsbyhus eller Smålandsvillan, men efter noga genomgångar av standard och huskvallite kom vi fram till att för vår del blev det enkelt ett LB-Hus. Eksjöhus var lika bra, men de bygger inte med totalentreprenad och LB-Hus P-märker dessutom sina hus. Att de dessutom har marknadens absolut bästa fönster som standard gör inte valet svårare....

I detta lägre skikt (prismässigt) är det överaskande nog ganska stor skillnad i standard. Man skulle ju annars lätt tro att billigt=dåligt men jag tycker det finns undantag i Eksjöhus "egnahem" och LB-Hus alla "Ugglor" De har samma standard som resten av kataloghusen förutom att du inte kan ändra på mycket i planlösningen och att tillvalen av någon anledning blir dyrare i dessa än i kataloghusen.
 
Vi gjorde faktiskt samma resa. Efter timmars jämförelse av specifikationer och priser bestämde vi oss för Götenehus. Vi hade helst byggt med LB-hus då de har överlägsen kvalitét, men deras fabrik kunde inte lösa den konstruktion vi ville ha på vårt hus. LB-hus Ugglan är annars grymt prisvärda. Vi landar också på ca 2,2 MSEK (inklusive alla våra tillval på ca 300 000) för ett hus på 185 kvadrat med totalentreprenad. Dock är det inte elite extreme-fönster med aluminium som LB-hus har.
 
Vi har kollat upp priser bland olika hus företag, och kommit fram till att Smålandsvillan och Älvsbyhus är klart billigast. Standarden är kanske lite lägre hos dessa, men helt klart prisvärda. Vi valde Smålandsvillan med oinredd övervåning och genom det kan man själv sänka kostnaderna med material osv.
Mellan 100000-150000 Har vi beräknat att övervåningen ska kosta.
Kolla er kommuns hemsida, där kan ni kanske hitta uppgifter om fasta avgifter som tex. va,el- anslutning, utstakning osv
 
Tittade efter vad vårat hus kostade och det var 1,6 miljoner för ett nyckelfärdigt Pärlugglan (heter numer Ugglan 159).
Bra standard utan tillägg, framförallt är det platta på marken med golvvärme
Vi kommer att hamna på en totalkostnad på ca 2,6 miljoner för allt och då är trädgården färdig och garage ingår, det tog vi också från LB-hus men valde att själva isolera
Skulle aldrig välja att göra klart någon del senare för det har en tendens att aldrig bli gjort. Skönt att bara bestämma alla val man måste göra och sedan få nyckeln i handen, det är mycket saker som ska göras som det är med ett nytt hus då bara trädgården tar mycket tid
 
ett_em skrev:
Nja, vi tänkte väl försöka se hur billigt vi kan komma undan- så två miljoner är total budget... Har så klart kollat på Smålandsvillan och Älvsbyhus och hittar vi en billig lättbyggd tomt så borde vi klara budgeten- men som sagt, det är kul att höra från folk som byggt!
Väljer ni något av husen i Ugglanserien från LB-hus så bör ni kunna stanna under 2 Mkr. Har för mig att vi betalade 1,3 Mkr för vår Jorduggla på 123 kvm för ett år sedan.
 
Ugglan 159, nyckelfärdig med kamin och uppgraderat kök och vitvaror kostar ca 1,9 MSEK i Uppsala-trakten.
 
Skall genast kolla LB-hus och Eksjöhus. Det är kul att se att det finns alternativ till Älvsbyhus även om man har en tajtare budget!

Som sagt, vi är inte intresserade av ett stort lyxhus, utan ett litet, lättskött och hemtrevligt hus med trädgård ;-).
Har heller inte tänkt att inreda övervåning direkt, utan ha det som ett framtida projekt tills den dag när/om familjen växer.
 
Och kan man göra mycket själv och har bra kontakter så kan man med lätthet komma under 2 miljoner! Vi skall bygga ett fiskarheden och mycket jobb kommer det bli :)
 
2,039,000:- standardhuset Lbhus Ugglan 159 inkl tomt & anslutningsavgifter
Dock ej planerad tomt. Tillkommande tillval, garage m.m.

Sedan sticker det iväg.......
 
Byggde ett 1 1/2 plans Hjältevadshus (Mogården) för totalt 1.840.000:-
 
Vi har byggt Älvsbyhus Mimer. Vår slutprislapp när ovanvåningen är inredd blir 1,9 miljoner.

Och då har vi förbättrat standarden krafitgt. Har Täljstenskamin, ångbastu på nedanvåning. Vanlig bastu, bubbelpool på ovanvåning. 60kvm isolerat garage med hög standard. I summan ingår även isolerat uterum på 20kvm, växthus på 10kvm, trädäck 25 kvm, och en färdig trädgård på 1800kvm, med ca 200kvm plattsättning, 30m stödmur, 30m 1,8m högt plank.

Låt dig inte luras av att älvsbyhus säljare vill ha 3-400 000 för "grunden". Den ingår i huset. Det som vill ha betalt för är markarbetna, som du kan hyra en en grävar att gör åt dig för 50,000:- mot kvitto.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.