Finns det några fallgropar och bra stratergier för att sälja föräldrarhemmet?

Föräldrarna har gått bort och det är två syskon som äger dödsboet, båda vill sälja.

Är det bäst att låta dödsboet sälja inom max 3 år och sedan arvsskifta ut det som blir över?

Reavinstskatten stiger ju rejält om det får gå längre tid än 3 år tydligen.

Att först föra över fastigheten till syskonen som arvskifte, och sedan sälja, då kanske det blir problem med att klassa som privatbostad då de inte bott där alls?

Tror ni att det finns risk att arvskatten införs igen inom kort, så det är bäst att snabba på?
 
Sälj i dödsboets namn med friskrivningsklausul så kan inte köparen ställa krav på tex dolda fel på samma sätt som vid en försäljning via er dödsbodelägare som fastighetsägare. Mycket kan hända på vägen om ni väljer att behålla huset, SÄLJ FORT!
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit och 1 till
  • Laddar…
Kanske kan vara en bra tanke att sälja fort.

Finare hus i detta område har sålts hyfsat snabbt, det verkar finnas en del köpare.

Men detta får klassas som ett renoveringsobjekt, och dessa verkar gå väldigt trögt att sälja.

Jag funderar på om det är bättre att sälja på sommaren med trädgården i full blom.

Då kanske det är lättare att acceptera renoveringsbehovet som köpare?

Funderar också på om vi skulle måla om fasaderna, ser inget vidare ut just nu.

Fast vi skulle ju kunna sänka priset motsvarande istället.
 
Prata med en erfaren mäklare , dom vet nog bäst.
 
  • Gilla
avdpos och 2 till
  • Laddar…
Sommaren är oftast en rätt död period för försäljning- Få spekulanter, men även få objekt. Mäklare brukar hävda att det går lika bra på sommaren, men av någon lustig anledning så är just de veckor mäklaren väljer att ha semester usla veckor att sälja på.... Om man frågar en mäklare.

Som sagt sälj, och skifta sedan ut pengarna. Jag har en personlig teori om att bästa tiden är mars april. Då har många av de nya köpare som kommer efter julhelgen, blivit köpmogna. De har hunnit gå på en del visningar, kanske förlorat någon budgivning.
 
  • Gilla
Fairlane
  • Laddar…
BirgitS
H hempularen skrev:
Jag har en personlig teori om att bästa tiden är mars april. Då har många av de nya köpare som kommer efter julhelgen, blivit köpmogna. De har hunnit gå på en del visningar, kanske förlorat någon budgivning.
Inte bara det utan när det börjar grönska ute så blir fler sugna på en trädgård att sitta ute i under sommaren. Även maj brukar vara en bra månad för då börjar en del få panik för att de inte har lyckats köpa ett hus men vill göra det innan sommarstiltjen.
 
  • Gilla
Fairlane
  • Laddar…
Maj är bra, som du skrev, men då vågar många inte köpa, om de själva har något som de måste sälja före tillträde.
 
Vad är huset värt? 1 mille eller 10? Behöver inte påverka priset speciellt när det säljs.
 
Sälj från dödsboet inom tre år. Räkna ut vinstskatten och lämna tillräckligt mycket pengar i dödsboet för skatten om ni skiftar arvet innan skatten ska in (vilket ni antagligen gör).

Se till att registrera lagfarten på dödsboet innan ni säljer, om det inte redan är gjort. Det hade inte gjorts på rätt sött när vi köpte från ett dödsbo, så vår egen lagfart drog ut på tiden. Blev krångligt när vi skulle ha rot-avdrag… Allt gick ju att lösa, men det tog onödig tid.

Ta dit besiktningsman, och gör sedan djupare undersökningar om något är suspekt, så har ni korten färdiga på bordet.

Prata med en mäklare om skicket och eventuella småfix som kan göras innan försäljning. Antagligen är det bäst att tömma och storstäda, åtgärda lättfixade fel men i övrigt sälja i befintligt skick. Eventuellt ställa dit lite möbler inför visning för att visa var soffa och sängar får plats.

Lycka till!
 
KristinaRT
Prata med ett par mäklare som känner området, be om värdering etc.
En försäljning tar ofta lite mer tid än man tror, det ska tas foton, vara visningar etc. Och snart är det jul. Även om ni bestämmer er för att göra det snabbt är det lätt någon-några månader in på 2022 innan det blir något.

Hus går alltid att sälja, det är bara en fråga om pris. Om man tror att man ska sälja snabbt, m friskrivningsklausul och dyrt blir man nog besviken. Men det går alltid att bli av med ett hus om man har rimliga förväntningar och det är här mäklarna brukar ha lite svar och tips.

Jag skulle dock föreslå en försäljning så snart som möjligt. Dålig idé att låta ett hus stå tomt i åratal, för mycket som kan hända då (tänk inbrott, ockupation, fåglar/djur, vattenläckor etc). Dessutom kommer huset inte bli i bättre skick efter 1-3 år, och därmed inte heller mer lättsålt…
 
  • Gilla
Hemmakatten och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.