Efter första snön märkte jag att varannan kolumn solpaneler på mitt tak blev snabbt rena och svarta medan på andra sitter snön kvar:

Solpaneler på ett tak, vissa paneler är täckta med snö medan andra är rena.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det har varit så i flera dagar nu.

Jag trodde först det var de två olika slingorna som skiljde sig men båda slingorna genererar lika mycket el vilket borde tyda på att det finns rena och igensnöade paneler i båda.

Grannarna som också har solpaneler har alla sina paneler snöfria nu.

Vad kan detta bero på?
 
Du har alltså två seriekopplade stränger med solcellspaneler.

Vad säger solcellsfirman som installerat anläggningen?
Har ni enbart solcellspaneler på det takfallet som syns på fotot?

Hur många paneler? Hur är de seriekopplade strängarna kopplade(vilka paneler ingår)?
Se dokumentation du har över anläggningen, där framgår hur panelerna är kopplade.

Är det samma fabrikat och sort på alla panelerna?
Är det tunnfilms-paneler eller kristallina paneler?
Har anläggningen byggts ut?
Gammal anläggning?

Litet konstigt att det blir randigt sådär?
 
Redigerat:
27 st Suntech 360W FullBlack paneler (alla på samma tak som syns på bilden), Huawei SUN2000-8KTL växelriktare, inga optimerare. Alla nymonterade i mars i år.

Slingorna ger lika många V och A båda två. (läste av 216/224V och 1.5/1.3A när jag senast kollade) Borde väl indikera att det INTE är ena slingan dött eller så.

Fyra av grannarna har också skaffat solpaneler i år. Alla deras paneler är svarta och frostfria nu.
 
Jamen vilka paneler hör till vilken sträng? Kolla i dina dokument. Är de som är upptinade alla i en sträng och de frostiga i den andra?
Om du har 27 st paneler på taket, då måste det vara olika antal i de båda strängarna, kanske 13 i den ena och 14 i den andra? Eller hur är det. Titta i dina dokument du fick med anläggningen där ska allt sådan stå.

När du jämför beräkningen av förväntad produktion(kWh) för varje månad med verkligt producerat. Du ska ha fått en sådan beräkning i dina dokumentation. Har anläggningen producerat som förväntat jämfört beräkningen?
Det brukar stämma väldigt bra över ett år, men kan avvika en del för någon månad t.ex. om ligger snö på paneler, eller om en månad är onormalt ljusfattig.

Det brukar vara effekten(kW) från en sträng som är intressant(inte ström eller spänning).

Och som sagt, vad har firman som byggt anläggningen för förklaring till fenomenet?
 
Redigerat:
Fick inte dokumentation över slingdragning men har frågat installatören nu.

Anläggningen producerar förväntad effekt (gjorde så länge vi hade sol i somras iaf)
 
Om en slinga har grupp1 4x3st o andra grupp2 5x3st och 50% är skuggad och bypass dioder har inaktiverat dem så skulle de övriga i grupp 1 teoretiskt inte uppnå startspänning på inverter (250VDC) för den ingången men däremot grupp 2. Men panelen på inverter tycks visa annat och är modulerna grupperade på detta vis?
Grupp 1 50%, 6st x 40. 3 voc = 242v < 250
 
Tblom,
kräv att få dokumentation för anläggning. Du har tydligen ha fått bristfällig dokumentation. Se till att även få vind- och snölastberäkningen för just det montagematerial som din firma valt och monterat i ditt tak, som bevisar att det är tillräckligt med fästpunkter i taket för att det ska hålla i uppåt 40 år. Får du inte sådant nu, får du det aldrig av firman, de kanske inte finns kvar om något år. Givetvis ska du ha skiss på hur solarkabeldragningen är mellan panelerna så du vet vilka paneler på taket som hör till vilken seriekopplad sträng. Vid framtida felsökning kan du annars tvingas plocka ner paneler för att se hur det är kopplat, och det kommer att kosta. Tänk bara byggställningskostnaden.
 
Redigerat:
  • Gilla
Lasnis
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.