Vet att ämnet varit uppe förut. Men, hittar inte exakt det jag söker så testar att ställa en ny fråga.

Vi har köpt en villa med tillträde inom kort. Inflyttningsbart, men där flera större renoveringar trots allt krävs eller önskas inom en 5-7-årsperiod. Vi pratar ganska kostsamma renoveringar som våtutrymmen (30 år), kök (30 år), källare (behöver putsas om invändigt, samt bygga tvättstuga) och liknande. Vi hade initialt tänkt att finansiera renoveringen genom en kombination av sparande, lön och upplåning i takt med att vi amorterar. Nu var vi hos banken och la upp bolånen igår och blev varse om en (för mig) märklig möjlighet att finansiera renoveringen genom utökande av bolån, trots att vi när vi flyttar in kommer ligga på 85 % belåningsgrad. Genom att ta in en mäklare som gör en förhandsvärdering på de delarna vi tänkt renovera kan vi alltså beviljas utökande av bolånet, eftersom huset efter renoveringen är värt mer och vi i teorin har sänkt vår belångsgrad.

Exempel: Vi har vid inflyttning lägre standard i två badrum (våtrumsmatta, ingen golvvärme osv). Vi tar in en mäklare som i en förhandsvärdering bedömer att renovering av badrummen skulle öka värdet med 250 kkr. Vi kan därigenom öka bolånen med 250 kkr och använda dessa medel som delfinansiering för badrumsrenoveringen.

Frågan: Har jag tolkat banken rätt? Går det att göra som jag beskrivit?
Trodde man var tvungen att vänta minst 5 år för en första värdering efter köp? Alternativt ta byggnadskreditiv vid omfattande renovering (t.ex. utökning av boyta) eller nybyggnation.. Är det skillnad på en förhandsvärdering på enskilda projekt (t.ex. badrum) och värdering av hela huset?

Ska såklart prata med banken innan renoveringarna påbörjas, men kanske är det någon här som har koll? Ytterst tacksam för svar!
 
Vi gjorde liknande ett halvår efter inflytt men värderade om huset i befintligt skick för att låna till bilköp. Det var inga problem för banken. Kravet på 5 år gällde bara om man ville värdera om för att komma lägre i %-andel lån, ex för att minska amorteringen.

Värdera om för att låna mer är ok men värdera om för att ex gå från 85 % lån till 70 % lån får bara göras var 5e år.
 
  • Gilla
16386 och 1 till
  • Laddar…
Du kan göra så.
 
  • Skärmdump av en sökmotor med en sökfråga "omvärdering av bostad" och relaterade sökresultat.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det är tydligen olika från bank till bank hur man bedömer det där. Vi håller på och renovera ett hus byggt på 50-talet där mycket var orenoverat sedan det byggdes. Vi har bla byggt om köket och två badrum men enligt banken krävs det omfattande renovering i form av tex utbyggnad eller taklyft för att få göra en omvärdering.
 
Nej, det är inte olika från bank till bank. Men det är två olika saker ni diskuterar. Banken erbjöd TS att omvärdera efter en mindre renovering för att banken ska kunna låna ut mer till TS. Det är tillåtet enligt FI:s regler. Den omvärderingen tillåts dock inte påverka TS amorteringskrav, om den görs tidigare än fem år sedan senaste värdering som gjordes för att fastställa minsta amorteringsgrad.
 
  • Gilla
Nillea
  • Laddar…
Ja, olika saker. Håll amorteringsgrundande belopp och vad du får låna isär så blir det klarare. Det förra får du bara göra något åt var femte år.

Sen vad banken värderar sin säkerhet (ditt hus efter renovering) till är ytterligare en fråga. En del går på vad en mäklare säger, en del går på en algoritm och den bryr sig sällan om renoveringsgrader etc utan mer om kvadrat, adress, rum, etc.
Och sedan er betalningsförmåga, typ Om ni är två höginkomsttagare med barn som vuxit upp så de minskar risk för lägre inkomster, etc etc etc etc eller har femlingar som är sex månader gamla, etc etc.
 
  • Gilla
16386
  • Laddar…
1 16386 skrev:
Nej, det är inte olika från bank till bank. Men det är två olika saker ni diskuterar. Banken erbjöd TS att omvärdera efter en mindre renovering för att banken ska kunna låna ut mer till TS. Det är tillåtet enligt FI:s regler. Den omvärderingen tillåts dock inte påverka TS amorteringskrav, om den görs tidigare än fem år sedan senaste värdering som gjordes för att fastställa minsta amorteringsgrad.
Vi fick nej till att värdera om för att låna mer iallafall, då vi inte skulle bygga ut även att vi hade mer utrymme att låna på våra inkomster.
 
Vi har vi två tillfälle värderat upp efter omfattande renoveringar. Dock får du ju max låna 85% x 250k i ditt exempel.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.