Hej! Har köpt ett torp som verkar vara uppfört på 1700-talet och ombyggt nån gång mitten av 1800. I köket finns en murstock med fungerande vedspis som vi eldar i. Det finns en bakugnslucka som vi inte provat och man kan ha en öppen eld i hörnet vilket vi inte heller provat.
Nu blev vi sugna på att prova bakugnen och testade att elda lite papper. Det rök in som bara den.
Är det någon som har koll på var röken borde gå ut till denna ugn? Och hur man ska bära sig åt om man vill elda i den?
Det verkar sitta någon slags kanaler precis i framkant, alltså bakom den vågiga järnbalken i taket på ugnen. (Syns på sista bilden som är fotad uppåt, inuti ugnen.)
Men jag kan inte räkna ut var spjället sitter, om det finns ett.
Eller ska röken gå ut genom spiskåpan, alltså genom det stora spjället?
Och vad är den lilla vitmålade luckan i framkant? (under den röda burken i bild.) Den är igenmålad så vi har inte testat att öppna den.
Nu blev vi sugna på att prova bakugnen och testade att elda lite papper. Det rök in som bara den.
Är det någon som har koll på var röken borde gå ut till denna ugn? Och hur man ska bära sig åt om man vill elda i den?
Det verkar sitta någon slags kanaler precis i framkant, alltså bakom den vågiga järnbalken i taket på ugnen. (Syns på sista bilden som är fotad uppåt, inuti ugnen.)
Men jag kan inte räkna ut var spjället sitter, om det finns ett.
Eller ska röken gå ut genom spiskåpan, alltså genom det stora spjället?
Och vad är den lilla vitmålade luckan i framkant? (under den röda burken i bild.) Den är igenmålad så vi har inte testat att öppna den.
Hej jonaserik. Tror du verkligen att det är en sotlucka, den sitter ju 70 cm från ugnen? Fast man får väl öppna och kolla.
Det jag framför allt undrar är ju hur man ska göra med röken från bakugnen, jag fattar inte om det ska finnas ett spjäll nånstans som kanske är igensatt (fast varför skulle man bara sätta igen spjället och inte tex hela ugnen i så fall?) eller om den här typen inte ska ha spjäll? Eller menar du att det kommer att börja ryka uppåt av sig självt om man bara skapar drag genom att elda försiktigt först?
Det jag framför allt undrar är ju hur man ska göra med röken från bakugnen, jag fattar inte om det ska finnas ett spjäll nånstans som kanske är igensatt (fast varför skulle man bara sätta igen spjället och inte tex hela ugnen i så fall?) eller om den här typen inte ska ha spjäll? Eller menar du att det kommer att börja ryka uppåt av sig självt om man bara skapar drag genom att elda försiktigt först?
Dessa bakugnar av lite större format brukar bli K-märkta, så säg inget. Ser lite mer på dina foton, uppe till höger ser det ut som ett spjäll och är nog för vedspisen, kan var ett vridspjäll , luckan sitter på sin mittdel, till vänster är det en stång och det är nog ett spjäll det med , troligen klaffspjäll, där luckan sitter på ena sidan på en axel. När du vrider på den till höger, så hörs bara att något går runt eller ett lätt kluck. Den till höger smäller det nog bra om när man öppnar full. dom brukar öppnar nedåt, faller ned. Och stänga genom att trycka stången uppåt. Sotlucka bör finnas till ugnen och finns Börja undersök
Liknande trådar
-
Varför sitter eldosa mitt i regeln
El -
Var sitter injusteringsventilen till radiatorn?
Värme allmänt -
Varför är spjället proppat med glasull?
Ventilation -
70tals villa gjutformarna i hela källaren sitter kvar!
Juridik -
Är det någon som känner till var man kan få tag till avbildat gångjär som sitter på pardörrarpå hörnskåp
Kök