Hej jag har en fundering kring gjutning av platta. När man har gjutit plattan putsar man ytan så den blir slätt så man kan lägga tex klinker direkt på den?
Gjuter man fall direkt på/i plattan till tex badrum tvättrum?
Om man gjuter vatten buren golvvärme i betongen eller i lägger rören i isoleringen
Lägger man "vatten " slangen i rör så man kan byta dom om dom går sönder.
Säg inte att dom inte går sönder för nån gång händer det.
 
Ja, man kan lägga klinker direkt på plattan. Och ja, man gjuter ofta med fall runt brunnarna, men det är sällan som det duger. Oftast behövs en spackling ovanpå, i alla fall i badrummet.

Nej, man lägger inte slangen i rör. Även om man gjorde det så skulle det inte gå att byta så långa bitar med sådan krökning. De går inte sönder om man inte borrar hål i dem, och gör man det så får man bila upp och skarva en bit där läckan är.
 
Mikael_L
Golvvärmeslangarna gjuts i de flesta fall in i själva betongen i plattan, det finns även system för att lägga dom ovanpå plattan. Man lägger i så fall ett tunnare golv som antingen består av en tunnare betongkonstruktion eller slang + golvvärmeplåtar + laminat/plank/parkett.

Ett sådant här ovanpåliggande system är bättre ur synpunkten att det är snabbt att reglera, men som nackdel är det mycket dyrare.

Det är väl egentligen ingen som vet om slangarna vi gjuter in kommer klara sig i 30, 100 eller 300 år. Den dagen som slangsystemet "tar slut" av ålder blir det nog vackert att antingen lägga en ny konstruktion med golvvärmeplåtar ovanpå den befintliga plattan alt gjuta ett lager betong till, med nya slangar i. Men det är inget som kommer vara ngn omöjlighet. Det är av allt och döma väldigt lång livslängd på slangen vi gjuter in idag.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.