Nej, han kan ha synpunkter om byggnaden ligger mindre än 4,5 m men kommunen kan bevilja bygglov ändå. Självklart finns risk att det inte blir beviljat så jag skulle renoverat för det går ju snabbare. Har du bilder på byggnaden?
 
  • Gilla
Lilllen
  • Laddar…
Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Nej, han kan ha synpunkter om byggnaden ligger mindre än 4,5 m men kommunen kan bevilja bygglov ändå. Självklart finns risk att det inte blir beviljat så jag skulle renoverat för det går ju snabbare. Har du bilder på byggnaden?
Ganska omfattande att måsta renovera bit för bit, vi hade tänkt köpa byggsats om vi får bygga nytt. Vi sparar rätt mkt tid på det. Vi är inga riktiga snickare.
 
Jag skulle helt klart skippat lantmäteriet och renoverat. Då sparar du både tid och pengar där. Slipper bygglov: ytterligare tid och pengar. Och såklart slipper du även risken att du inte får bygglov alls.
Hur dåligt skick är den? Typ rasrisk om man går på fel ställe? Som sagt, lägg gärna upp bilder. Nu är det inte säkert att du är sådan, men känns som många underskattar skicket på gamla byggnader.
 
Finns det rättsfall där man bedömde om ett komplett utbyte av delar kan jämställas med rivning/nybygge?
 
Så här skriver boverket angående rivning:
"Vad räknas som rivning?

Begreppet rivning innebär att du helt tar bort en byggnad, eller en del av en byggnad, med tillhörande stomme. Det räknas alltså inte som rivning om stommen står kvar, även om du tar bort byggnadens icke bärande delar både invändigt och utvändigt.

Det räknas som rivning om allt utom grunden har rivits, för att den exempelvis ska utnyttjas till en ny byggnad. Det räknas också som rivning när du tar bort endast en del av en byggnad, till exempel en veranda."

https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/rivningslov/
 
Oavsett... ta ut lantmäteriet och få gränsen bestämd.

Står den nuvarande lada på/nära gränsen lär ni ju utnyttja grannens mark för underhåll och transport till och från ladan redan nu, har ni dörrar åt grannens håll?

Planerar ni ändå att bygga en ny lada är det väl bättre att riva och bygga en ny 4,5 meter från gränsen.

Att snåla in på gränsbestämningen och sen hävda "rätt" att renovera i tomtgränsen är ju ett recept på en onödig fejd.

Hur många kvadratmeter har ni annekterat som det är nu i er och grannens synvinkel?

/ATW
 
  • Gilla
MetteKson
  • Laddar…
Om det nu är så att det kostar 40-80k att få en utsättning av LM så borde det bli billigare att beställa en nybyggnadskarta. Då görs en utmätning samt ni får ett underlag att använda ifall ni behöver bygglov. Där går det även att mäta sig fram (dwg-underlag) till hur långt till tomtgräns er byggnad ligger i dagsläget. Sen brukar dessa kartor kosta max 15-20k beroende på var i landet man befinner sig. Då kan ju även grannen få stå på sin tomt och nyfiket undra varför det springer någon med mätinstrument och varselkläder från LM på er fastighet ;)
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.