A
Redaktionen Redaktionen skrev:
Ö riskerar bli strömlösa, kulturhistoriska värden står mot sliten kabel.

Du kan läsa artikeln här: Sliten sjökabel riskerar göra ö strömlös
Förstår inte riktigt vad problemet är..
Att man vill bevara är självklart..
Men varför ska man vara en bakåtsträvare..?
Bara låta dessa läsa här på forumet så. kommer de inse att all förändring är en utveckling... ;)
 
B
Att placera massa solceller på kmärkta byggnader är väl knappast självklart, men t.ex. på markställningar borde gå. Men det är väl också det artikeln säger, att alternativa lösningar utvärderas.

Blir inte billigt att bli självförsörjande, lär bli ett rejält betterilager och dieselkraft.

Men sjökabel är också dyrt, så det kanske är den bästa lösningen trots allt.
 
  • Gilla
klaskarlsson
  • Laddar…
Redaktionen Redaktionen skrev:
Ö riskerar bli strömlösa, kulturhistoriska värden står mot sliten kabel.

Du kan läsa artikeln här: Sliten sjökabel riskerar göra ö strömlös
Jag har tillbringat många sommarveckor på Ungskär som tidigare utgjorde huvudsamhälle i övärlden när fiskerinäringen var på topp och militären hade mycket aktivitet. Jag har dock aldrig varit på Utklippan som ligger betydligt längre ut från fastlandet och är en bra anhalt för förbipasserande båtar.

Gamla affären på Ungskär har en gammal kvarnsten som trappa, det har en gång funnits en väderkvarn där och jag kom på en möjlig lösning på problemet med el på Utklippan.

Vad tror ni om att bygga en utåt sett gammaldags vindmölla i trä och invändigt ha modern teknik o batterilager?

https://www.canstockphoto.se/väderkvarn-europa-norr-trä-85549280.html

man kan även tänka sig att ha vågformade solceller som smälter in med takpannorna: https://byggkatalogen.byggtjanst.se/produkt/solkraft/midsummer-wave-vagformad-solpanel/179297

Ennkombination behövs kanske för att få tillräcklig effekt och balansera ut dagar med mindre sol/vind.
 
  • Gilla
belrain
  • Laddar…
Det måste väl ändå ligga på elnätsföretaget att ordna så att befintliga kunder inte står utan elanslutning? Får/vill man inte anlägga ett lokalt elnät som ö-drift så får de väl dra en ny sjökabel, svårare kan det inte vara...
 
  • Gilla
Boan och 2 till
  • Laddar…
Det ska sägas att det inte finns någon boende på Utklippan utan endast fågelstation samt vandrarhem på sommarhalvåret. Ska den verksamheten fungera så behövs så klart el men kunde ju varit värre...
 
Kunde man lägga en sjökabel för 50 år sedan bor de väl gå nu också....
 
Nu är det Statens Fastighetsverk som äger ön och ev fastigheter, det är inga vanliga EL-abonenter som huserar där, är det sådana så är nätverksägaren skyldig att se till att ström finns till ön, oavsett kostnader. Får se vad dom kommer fram till och inget som någon annan kan påverka
 
Det är klart att det går att lägga ny sjökabel här. Det är inte ens tekniskt avancerat, mycket enklare än en kombinerat solcells/batterianläggning, dessutom underhållsfritt. En av världens största sjökabelfabriker som står faktiskt inom synhåll borde väl kanske kunna donera en liten sladd.
Det svåraste i detta är troligen att skaffa tillstånd att navigera en arbetspråm för utläggning och landtagning, genom känsliga områden. Det kan ta lång tid.
 
  • Gilla
GK100 och 3 till
  • Laddar…
J jonaserik skrev:
Nu är det Statens Fastighetsverk som äger ön och ev fastigheter, det är inga vanliga EL-abonenter som huserar där, är det sådana så är nätverksägaren skyldig att se till att ström finns till ön, oavsett kostnader. Får se vad dom kommer fram till och inget som någon annan kan påverka
Vaddå, Statens Fastighetsverk är väl också en elabonnent?
 
  • Gilla
Peter787
  • Laddar…
Det är långt till Stenshamn men med mycket hus på, säkert högspänning dit , vet inga priser på sjökabeläggning i dag, men en tanke är nog upp mot 3,5 milj. kronor eller kanske mer
 
Samma problem även på andra ställen tydligen.


""Sedan 1946 har Nidingens fyrplats fått elektricitet via en undervattenskabel från land. Men den är utsatt i havsvattnet och det har förekommit haverier. Så nu ska solcellsteknik ta över.
En solpanel som fästs på fyrtornet blir både miljövänligare och billigare. Tidigare har inte tekniken klarat räckvidden, men nu finns led-lampor som gör det, om man går ner lite i lysvidd.
Sjöfartsverkets planer ställer till det för Statens Fastighetsverk som ansvarar för övriga byggnader på ön, där det finns en enkel konferensanläggning och fågelskådarlokaler. Därför ville även Fastighetsverket byta till en större anläggning med solceller, som skulle placeras på marken nordost om fyrplatsen.
Men Nidingen är både naturreservat och riksintresse. Det är Hallands främsta fågelö med häckande bestånd av tretåig mås, tobisgrissla, ejder, småskrake och silltrut. Nidingen har dessutom landets första fyrplats."""
 
  • Gilla
Magnus Larsson
  • Laddar…
Jar tror dom kan för lite om sjökablar. Klart att dom är utsatta i havsvatten, och tänk, dom kan bli blöta ibland.
Är dom välkonstruerade och välinstallerade håller dom i många decennier helt utan underhåll.
En solpanel med lite batterier klarar kanske en modern fyrlampa men inget mänskligt hushåll med behov för värme, köksutrustning, ventilation mm året runt. Desutom behövs där underhåll och kanske utbyte av komponenter.
Lägger man ihop CAPEX och OPEX är jag övertygad om att sjökabel slår ut solceller.
 
  • Gilla
GK100 och 4 till
  • Laddar…
När man skalar en sjökabel för att laga så rinner det mycket vatten ur den, Yttre skalet är inte difftätt, men isoleringen på ledarna är täta och kopparn är ren och lyser som guld. Har det kommit saltvatten på kopparn vid skada så blir det en oxidering en bra bit in ledardelen, men kopparn klarar sig bra, putsa av och skarva.
 
Jag tror du pratar om gårdagens teknologi. Dagens sjökablar har längsvattentätning både i ledaren och i skärmområdet, gjort av svällband som sväller upp vid kontakt med vatten och blockerar vägen längre in i kabel från ett möjligt felställe. Kablarna typprovas enligt IEC 60502 (mellanspänning upp till 36 kV) med avseende på längsvattentäthet.
Någon meter kan vatten tränga in efter en skada men när du lagar en sjökabel måste du ändå skarva i en bit som minst motsvara dubbla sjödjup, oftast en del mer.
det är f ö god ingengörskonst att kapa bort all kabel som är påverkad av vatten innan skarvning. Allt annat är fusk och vårdslöst.
Man övergår f ö mer och mer till sjökabel med aluminiumledare. Aluminium är mer korrosionsbenägen än koppar men det gör inget i sjökabel. Har du fått in vatten till ledaren har du större problem än att ledaren korroderar.
Det finns många äventyrare därute som tror att dom kan förlägga sjökabel men många kan inte det. Och då blir det fel.
 
  • Gilla
Etnoy och 4 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.