Det har nyligen kommit en utredning och ett förslag till ändring av byggfels- och färdigställandeförsäkringen.

De nya reglerna innebär en klar förenkling av de nuvarande snåriga reglerna.

En viktig del i förändringen är att det så förhatliga tvånget att försäkra byggherrens eget arbete, utan att sedan få någon ersättning om fel begåtts, försvinner helt.

Den nya lagen är enligt utredningsförslaget tänkt att träda ikraft för ärenden där bygganmälan görs efter den 1 januari 2008.
 
Snailman
Det låter bra, jag lyckades inte bli klok på reglerna..

Snailman skrev:
Är tydligen ett nytt förslag på gång:

Skydd mot fel och obestånd inom bostadsbyggandet


Kan inte se att det skulle förenkla för självbyggare...:(
 
Jo, visst blir det en förenkling för självbyggaren som i fortsättningen inte behöver förete någon försäkring på det arbete han själv skall utföra. Tidigare var ju en självbyggare tvungen att ta en sådan även om den sedan inte gällde för det arbete han själv utfört. Det var ju just detta som så många var irriterade på.

I fortsättningen är det vidare bara för direkt inköpta tjänster från respektive näringsidkare på mera än fyra basbelopp (ca 160 000 kr) som näringsidkaren skall ställa säkerhet eller ta försäkring.
 
Då får vår tillbyggnad vänta till nästa år :)
 
Lek med tanken.

Om man lämnat in bygganmälan innan 1 jan 2008 (om det går igenom) men inte tecknat byggfelsförskringen eftersom det är ren idioti. Sen börjar man ändå bygga "utan försäkring" 2007.
Och sen kommer lagändringen som säger att man inte behöver den som egenbyggare.
Har man då gjort nått "lagligt" fel? Kan man bli bestraffad för en försäkring som är borttagen men som "man skulle ha haft under 2007"?

Mkt att fundera på...

:mad:
DVE
 
Detta är ju alltid en klassisk fråga vid ändrade bestämmelser per en viss tidpunkt.

Börjar man utan försäkring har man naturligtvis handlat fel.
Men i detta fall lär det vara avgörande hur smidig, eller osmidig, de som handlägger dessa frågor på kommunen kommer att vara. Det "värsta" som kan hända lär väl bli att de stoppar bygget om man börjar före brytpunkten och inte tecknar försäkringen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.