Jag är absolut ingen specialist på strandskydd, men har ju ändå haft anledning att ta del av ett antal fall. Jag kan inte påminna mig att någon har nekats att göra komletteringar när det finns en tidigare dispens. Man har kanske tvingats till modifieringar, men till slut ändå fått sitt tillstånd. Även om jag tycker att strandskyddet är viktigt främst längs Sveriges kust, ogillar jag den byråkratiska och ofta godtyckliga hanteringen. Lagstiftnngen är ett typiskt juristverk.
 
  • Gilla
Elofen
  • Laddar…
J justusandersson skrev:
Lagstiftnngen är ett typiskt juristverk.
Lustigt, jag skulle säga att den är ett typiskt politikerverk. ;)
 
Till sitt upphov ja, men inte i formuleringarna. Det har tagit 50 år för att få in en paragraf som talar om när strandskyddet inte gäller. Tidigare omfattades minsta bäck av strandskydd. Jurister hatar att sätta ner foten.
 
  • Gilla
Åsa Lund
  • Laddar…
Det låter väldigt svårt att få dispens från strandskyddet... Spelar det någon roll var i landet man bor? Här verkar grannar få bygga till sina hus ganska mycket? Bor vid en hyfsat stor insjö i Götaland där vi verkligen inte trängs med varandra och utanför detaljplanerat område.

Skärgården, där husen ligger trångt borde vara svårare (men det verkar ha varit tvärtom), med detaljplaner och grannars hus nära tomtgränsen.

Vi har byggt ett drygt 100 kvm fristående garage i två våningar inom strandskyddat område under de senaste åren och det gick att få dispens för det...

Sommarstugan (en timrad liten stuga) på vår tomt som står kvar byggdes på 1930-talet..
 
Redigerat:
Ett problem med strandskyddsreglerna är att de har ändrats en hel del under årens lopp. Mot bakgrund av min egen erfarenhet tror jag ni har goda möjligheter att få dispens. Passa på och testa nu innan nya regler införs.
 
  • Gilla
Elofen
  • Laddar…
Åsa Lund Åsa Lund skrev:
Det korta och tråkiga svaret är nej.
Det är svårt att öka takhöjden på bottenplan.
Gäller detta även om man har en skånelänga i sandsten? Vi har inte höjden på 2.40 och skulle behöv höja 20 cm runt hel längan.
 
H heimlaga skrev:
Allt går men det är inte ekonomiskt rimligt.

Att bygga nytt lösvirkeshus på den gamla stenfoten och källaren är enda tekniskt rimliga lösningen som jag kan komma på och det är dyrt.
Timmerhus går bra att lyfta och lägga till ett stockvarv nedtill för att få mera takhöjd men elementhus och många moderna lösvirkeshus håller inte ihop då man lyfter.
Jag vet inte vilken sorts väggar inlägget handlar om men kan man höja sandstenstenstegelväggar och vilken kostnad ska man då räkna med per löpmeter?
Nya takstokal ska läggas på samma gång. Bjälkarna tvärs över kortsidorna måste då höjas också eller tas bort.
 
Husets byggnadssätt ger olika förutsättningar. Om ytterväggarna är helstens murverk kan jag tänka mig att det är lättare att höja än om det är fråga om en regelstomme. Även ett korsvirkeshus borde kunna höjas.
 
  • Gilla
Lotta100
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.