Hej!
Tacksam för info om kostnad för uppvärmning av klinklat golv i badrum per kvadratmeter vid ca 20 grader. Elslingor
 
El-värmegolv ligger på ca 10 -20 W per meter kabel och är ca 10 m kabel per m2 , allt är beroende på hur många m2 som ska värmas, sen om det ska vara totalvärme för rummet eller komfort avgör en del. Är då en ca 100 W m2. Drifttid är beroende på vad som finns under, säg ca 8 tim dygn = ca 800 W dygnet X kW-kostnad
 
Tack för svar. Men om ytan är ca 10 m2 vad kostar det då att värma upp per dygn? Ca 20 grader. Jättetacksam för en enkel uppskattning i kronor
 
Som jag skrev, allt beroende på vad som finns under, betong/trä , ca 800 W X tex 8 timmar X ditt totala EL-pris. Det är väldigt svårt att säga dygnskostnad då det är många faktorer som påverkar. Betong så ska hela den värmas, tar tid och värmen går ner i den, trä lite bättre men har högre motstånd för att värma uppåt.
Ett Ex 800W X 8 tim 1/4 dels dygn = 6400 W = ca 6400 W dygn X El-pris ca 1,50kr = ca 10kr dygnet, nu är detta inte något som kan tas på alvar utan bara ett exempel. Det bror på hur mycket driften av den blir i timmer per dygn. EN V-kabel går med nästan full effekt mär den är i drift och inte någon sparlåga precis. Räkna själv på det genom att se vad en V-kabel drar som du ev väljer. Totaleffekt står på kartongen och det är vad den vill ha per timma. Som en passus, det bär inte vara mer än 100 mm mellan slingorna, då kan golvet bli randigt av värme. Så det blir 10 meter per m2.
 
Det är som sagt nästan omöjligt att räkna ut. Möjligt att dte finns några tabeller som är byggda på faktiska mätningar i hus med olika förutsättningar.

Det är lätt att räkna ut hyúr mycket ström som går åt om slingorna är igång hela tiden, men i praktiken är de inte igång speciellt länge per dygn.

Så kostnaden handlar inte om hur mycket värme du kan tillföra med slingorna, utan hur mycket värme som rummet gör sig av med genom väggar, golv, tak och ventillation.

I ett badrum kompliceras det även av att där finns en rejäl fläkt (oftast) som drar ut varm luft ur rummet, men den luften ersätts med lusft från andra rum som drar in i badrummet. Den tillförda luften har värmts upp i de rum den kommer ifrån.

Jag har elgolvvärme i fritidshuset, golvet är varmt, men jag ser i princip aldrig att värmen är igång (en liten lampa lyser när det värmer).
 
Normalt sett räknar man med ca 70 w/m2 när man beräknar uppvärmning i ett hus.
Golvvärme kräver lite mer kanske 10 % för att hålla samma värme.
Men man sänker oftast temperaturen med golvvärme nån grad så det blir i princip samma förbrukning.
I ett badrum som man gärna vill ha lite varmare än t ex sovrum/v-rum kanske man kan räkna med 10 % extra kostnad.
Eftersom en kWh kostar otroligt olika är det omöjligt att räkna på hur mycket det kostar.
Men om vi säger fastpris 1 kr/kWh så kan du räkna med ca 80 öre om dan. Och nån knapp 10-öring billigare med element.
Har du rörligt pris och bor i Skåne får du nog räkna med 2-5 ggr mer.... Allt beroende på elprisets jojo-förändringar......
 
  • Gilla
Murare1965
  • Laddar…
Tack, det var närmare ett sådant ungefärligt svar jag önskade. Om det kostar 1:-/ dygn eller 10:-/ dygn.
 
Skåne: Finns klinkad elgolvvärme direkt på husets något isolerade betongplatta i badrum med yta drygt 6 kvm samt med ingen ytterligare värme samt med glasad terrassdör ut och plus dörr till kall oisolerad bastu. Bad/duschrummet vätter mot norr så golvvärmen är svagt på hela sommarhalvåret och vinterhalvåret med full speed.

Vad hjälper detta TS? Jo, min totala elförbrukning/år ligger på ca 8.000 KWH inkluderat dåligt fungerande golvvärme i vardagsrummet samt all hushållsel jämte litet bastu aggregat som sätts igång varannan dag.

Således: är inte TS' badrum extremt stort och placerat i norraste delen av landet (där elen dessutom är mycket billigare) kan man köra på utan att vara orolig för kostnaden. Badrum är ett begränsat utrymme.
 
  • Gilla
Sötsnöret
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.