Det är nu dags att dra in lite ventilation i huset, är det något man ska tänka på när man ska placera ventilerna?

huset är enplans + källare som ska inredas.
Hela huset har v-buren golvvärme, ventilationsaggregatet är tänkt bli Heru 75S.

I kök och matdel kommer det vara öppet upp till nock, och det kommer även stå en täljstenskamin där, tanken är då att ha en frånluft uppe i nock ovanför kaminen.

Kan man ha frånluft i bastun kopplad till Herun?

Bifogar planritningarna, kom gärna med synpunkter på placeringarna.
 
  • ventb.gif
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • ventk.gif
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
_ap_
har hört att man ska ha tilluft i bastun annars kommer det bli under tryck där och förmodligen börja suga iskall luft från ventilerna, bättre med till luft i bastun och frånluft i tvättstuga/dusch då får man fin cirkulation.
 
I
Om du ska ha ett FTX aggregat (mek. till- o frånluft med värmeväxlare) går det inte att köra t.ex. inkanalen från köksfläkten över det med bibehållen funktion (frånsett att det kan ta eld i matfettet på kanalväggarna). Värmeväxlaren kommer långsamt att 'kvävas till döds' genom påväxning av dammpartiklar, med resultat att återvinningseffekten avtar.

Jag saknar just ett sådant utsug (röd blaffa) i köket.

Vidare är det mindre lyckat att ha öppen planlösning med kök (köksfläkt) och vardagsrum (med värmekälla) i samma luftvolym ur ventilationssynpunkt. Köksfläkten kräver lika många kubik i tilluft som den för ut ur köket och brukas i regel varje dag. Får köksfläkten inte tilluft kommer den att stjäla från annat håll och risken är då att det blir bakdrag i värmekällan med event. inrykning som följd vintertid.

Inte heller öppet upp till nock och värmekälla + köksfläkt i samma volym är någon bra lösning. Värmen stiger uppåt och ligger under nock, vilket känns mest de sommardagar då solvärmen står på utanför fönstren. Sätter du därtill frånluft i tak ovanför kaminen (eller någon annanstans i nock), så kommer den visserligen att fungera bra sommartid, men desto sämre under vintertid då värmekällan är i funktion. Effekten blir att värmen ventileras ut och ny måste tillföras för att det ska bli varmt längre ner mot golvet. Därför bättre med en fläkt som trycker ner värmen mot golvet (så du slipper elda för kråkorna vintertid) så att den sen kan ventileras ut annan väg.

Styrd ventilation, teoretiskt, handlar om att skyffla runt luftvolymen inom husets väggar. Därvid tillföra lika mycket luft som förs från huset m.h.t. till att en del av denna luftvolym blir recirkulerad genom värmeväxlaren. Så långt teorin. Det funkar sällan så i praktiken. Det räcker att öppna en dörr eller ett fönster tillfälligtvis. Det räcker att starta köksfläkten temporärt. Det räcker att elda lite häftigare i värmekällan. Allt detta rubbar beräkningen.

Insug/tilluft i neutrala utrymmen och utsug/frånluft i hårt 'luftsmutsade' utrymmen brukar i regel vara lättare att handskas med. Alltså ska all luft ut genom badrum/wc och köksfläkt. Så långt fungerar teori och praktik någorlunda samstämmigt med enbart termodynamiken som påskjutare. Extra tilluft kan behövas vid värmekälla för förbränningen och i köket för köksfläkten. Men tyvärr 'förstår' inte vare sig värmekällan eller köksfläkten att tilluften ska tas från avsedda tilluftspunkter när luftvolymen inte är uppdelad med väggar och dörrar. Den tar den tilluft som kan tas med minst motstånd. Därför stänger många av sin FTX-aggregat efter ett tag (för att slippa ljudstörningar) när de märker att det ändå inte gör den nytta som teoretiskt tillskrivits det. Man få m.a.o. tänka igenom ventilationen samtidigt med att bostaden/huset planeras, inte efteråt, för att slippa den här problematiken som är välkänd.

Aggregatet, du nämner, känner jag inte till.
 
  • Gilla
raspen86
  • Laddar…
Bastu:
Enligt vissa tillverkare bör man inte ha från eller tilluft i bastun, utan bara ventiler enligt deras montageinstruktioner (brukare vara en ventil "inluft" bakom bastuaggregat vid golv och en "ut" ventil vid tak).

Köksfläkt:
Sopm det står i dom flesta driftintruktioner till köksfläktar i dag "vid användande av köksfläkt skall fönster i annat rum öppnas", helt enkelt fäör att en köksfläkt suger ut så mycket luft att du inte kan in det på ett vettigt sätt genom otätheter i huset.

Ventilplacering:
Tilluft:
Tilluftsventilen i anslutnign till matdelen tycker jag är lite onödig, om du inte i framtiden tänk dela av till ett eget rum (sovrum/kontor typ).
Samma med tilluftsdonet i TV/Gillestuga.
Frånluft:
Skippa frånluftsventilen i bastun. Flytta frånluftsdon vid täljkamin in mot kök (du skall ha ett frånluftsgrundflöde i köket enligt normerna).

Frånluft som suger ut värma vintertid är ingen större fara bara du isolerar kanalerna väl och sedan låter värmen återvinnas i ett bra aggregat.

Låt luften göra så mycket jobb som möjligt i huset.
Exempel: Tilluft in i sovrum, sedan överluft till TV/Gillestuga vidare överluft till Dusch/Bad och ut genom en frånluftsventil.

Lycka till med byggandet ... och se till att inte dra för små kanaler eller snåla med ljudfällor.
 
Det jag tycker du ska tänka på att i varje rum ska till/från/över-luftdon (dvs även dörrar) placeras så att luften går så lång väg genom rummet som möjligt. Detta för att undvika vad fläkt-nissarna kallar kortslutningsströmmning dvs luften byts inte i en del av rummet.

De direkta problem jag ser är att du inte har någon frånluft från toalettbåset i källarvåningen och att placeringarna i vissa av sovrummen ska flyttas längre från dörrarna, ett alternativ är omblandande don men de väsnas något mer så inte så skoj i sovrum.

Och som sades ovan, tänk över ventilationen i köksdelen och tänk på ljudet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.