Hej!

Jag tror att det är svårt att fylla springorna till hälften. När jag nåtade mitt golv hade jag en spackel och tryckte ner kletet i springorna. Till saken hör att jag först skrapade ur allt skräp i dem med en liten skruvmejsel. Silikon borde också fungera om det är slipbart. Är det inte slipbart kommer det ju att kleta igen slippapperet direkt när ni försöker slipa och det gissar jag inte blir kul. Eller skaka loss skulle jag kunna tänka mig att silikon får för sig att göra om man slipar på det också.

/pinebar

 
Vitmåla!! Det är såååå fint :)
 
Tack för en jättebra tråd!
 
Jag har gamla grangolv med ojämna springor. Dessa har inte fyllt i utan låtit vara som dom är bara skrapat ur dom med en skruvmejsel, sen har jag jag lutat och vitoljat. Det är snyggt och lätt att retuschera, skura med linoljesåpa och handslipa bort märken om det blir något. Jag tog "extra white" vitt pigment. Golvet var helt vitt i början men jag skulle tagit i mindre vitt pigment i dag. Bara luta utan pigment kanske är bättre. Då behöver du inte oroa dig för ojämnt slitage. Behöver du retuschera bort slitage kan du gnida med lite vit linoljefärg på en trasa. Ikeas genomskinliga golvskydd Kolon lägger jag under djurens vattenskålar.
 
Redigerat:
P PeterJa skrev:
Tanken är att slipa det så det blir jämnt, sen är frågan hur man ska behandla det?
Mina idéer är att vitlasera, kalka eller rentav måla det vitt.
Målade ett hallgolv o en trapp med linoljefärg. Första året såg det ok ut. Sedan hamnade det damm o annat i glipor och färgen gulnade för det var för lite solljus. Gliporna såg hemska ut! Vi tog från slip maskinen o började slipa ner färgen. Vid en paus kom vi fram till att den slitna looken golvet fick såg bra ut. Gliporna fylldes på med färg damm son gjorde det slätare under arbetetsgång. Den gula ytorna försvann med färg ytan. Så när det blev lite gulnat tog jag sandpapper o polera av ytan. Det trärena fick sig lite kokt linolja, det som inte sägs upp av virket torkade vi bort med en trasa.
 
Vitmålade golv är fantastiskt snygga - i cirka fem minuter. Sen kommer all smuts o dammälgar etc att ”skina” och göra det vita golvet mindre trevligt…
En robotdammsugare hjälper självklart men av egen erfarenhet rekommenderar jag det inte. ;)
 
Ber att få tipsa om linoljevax. Finns ofärgat, i vitt, svart, rött och ett antal färgblandningar där emellan. De är dessutom möjliga att blanda med varandra så man får önskad nyans och slipper att springorna "står ut" mot färgen på plankorna. Superenkelt att applicera (tänk wax on-wax off") och blir sååå fint för bara små fötter att gå på. Enkelt att underhålla. Bara att gnida in nytt vax om det gamla nötts bort. (Händer bara där man går ofta och mycket, och det tar ändå många år att nöta bort.) Enda golvet jag målat hade färg nermålat i springorna så det inte gick att byta färg.

Funkar på slipade och hyvlade golvt. Gamla undergolv får intensivare färg om man väljer att inte slipa dem först.

Valde bort bets och hårdvaxolja. Alldeles för mycket jobb, osäkert resultat och mycket dyrare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.