Hejsan,

vi tittar på ett radhus som är till salu, där allt passar oss jättebra med undantag av markplanen - vi gillar inte planeringen av den. Det känns avstängt mellan rummen, och det avlånga vardagsrummet känns opraktiskt för våra behov.

Vi skulle vilja skapa en mer öppen våning, där man integrerar kök/matsal/vardagsrum. Vi tillbringar rätt mycket tid i köket, och är roade av matlagning. Vidare är trapporna upp/ner ganska tillstängda med väggar, även där hade vi gärna velat få till mer öppenhet.

De väggar vi skulle vilja "leka med" i ekvationen har jag markerat med rött på bilden. Vet tyvärr inte ännu vilka som ev är bärande och på vilket sätt.

markplan.jpg

Radhuset är byggt i mitten av 70-talet. Övervåning består av 3 sovrum & fullt badrum. Vidare finns en fullt inredd källare, med stor gillestuga, tvättstuga och gott om förråd. Källaren har dessutom fönster, och vi ser för oss att både vi & barn kommer att tillbringa tid även därnere.

Priset är lågt i vårt fall, så vi ser för oss att kunna investera en del i att få en renovering & eventuell ombyggnad riktigt gjord.

Vad har ni för idéer, reflektioner och rekommendationer? Skulle vara jättespännande att höra! :) Tack på förhand!
 
Påminner lite om min systers radhus.

Jag skulle behålla den delen av köksväggen som är mot hallen "nedanför dörren" och flytta kyl och frys dit. Hela kortväggen och den lilla bit som ansluter mot kortväggen tas bort.

Kan ni göra ett parallellkök för att flytta ner köket lite och sedan ha matbord där väggen mot vardagsrummet är idag?

Trappväggen mot vardagsrummet kanske kan ersättas med spalje nedå källardelen och vanligt trappräcke uppåt?

Har försökt visa vad jag menar, men är ingen höjdare på att justera bilder

/alacs
 
  • markplan.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag tycker du skall lite grann akta dig för att öppna upp köket för mycket, i synnerhet mot vardagsrummet. Det låter rätt mycket i ett kök, och det ljudet är rätt skönt om det inte sprider sig till hela huset.

Hallen ser väldigt mörk ut, och att ta bort en del av väggen in mot vardagsrummet vid trappen verkar vara en bra ide. Då får du mer ljusinsläpp från vardagsrummets fönster. Kanske vill du också ha en större öppning mellan köket och hallen än nuvarande dörr, det ger ytterligare mer ljus, men som sagt hör man då istället diskmaskinen, spolande vatten etc i alla fall i den vänstra delen av vardagsrummet.

Man kan också kanske i väggen till köket ta upp ett "fönster" som man sätter med glasbetongblock för ljusets skull. Glasbetongblock kan också vara en idé för väggarna runt "trapphuset" som då släpper igenom ljus, men skärmar av ljudet och ger en fysisk avskärmning.
 
Okej, här kommer ett allmänt förslag till omstrukturering av bottenplanet. Betänk nu att jag inte har några somhelst mått.. dvs.. vissa saker kunde vara omöjliga att genomföra för det inte finns tillräckligt med plats.. osv..(ev bärande väggar osv)

Men det är en mer öppen planlösning.. och jag skulle uppskatta den om platsen fanns.. dock får man hoppas att det kanske finns ett allrum/tvrum någon annanstans.. för när man öppnar upp väggar och utrymmen försvinner den naturliga tvhörnan.. (det går att bygga upp en vägg/halvvägg och ha plats för en plasmatv på den.. mitt emot soffan.. i nödfall!)...

Det är nått att fundera på iaf.. förslaget :)

Lycka till!
MVH Sandra
 
  • tips_plan.jpg
Hej! Jag hade behållt väggen mot hallen men tagit bort den delen som är med kyl o frys. Sen hade jag byggt en bardisk efter diskbänken alltså den blir 90 cm in mot vardagsrummet, möjligtvis övanpå bardisken skulle man kunna ha vinglasförvaring typ krog för att skärma av lite mot vardagsrummet om så önskas. Tibrokök, har jag sett , har några spännande lösningar för bardisk som är öppet mallan men har förvaring / glasställ övanpå. Kyl och frys kommer i så fall hamna vid hallväggen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.