Har en drös med såna här små insekter på ytterdörr och runtom fönsterna, på utsidan av huset. Inte sett något alls inomhus. De kan hoppa. Är det loppor? Och hur kan det i så fall vara så mycket på fönster och dörrar? Aldrig sett något liknande. Förslag på bekämpningsmedel?
 
  • Små insekter på kanten av en vit ytterdörr, fråga om det kan vara loppor.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Liten brun insekt som sitter på en vit yta med svarta prickar, misstänkt hoppande.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
Välkommen till forumet!

Så länge som de är på utsidan av huset behöver du inte göra något alls för där kommer de snart att antingen dö eller krypa in någonstans för att ligga i dvala under vintern.

De kanske har kommit fram ur en samling av puppor nu och sitter där för att det är en ljus yta i väntan på att de ska kunna börja flyga ordentligt.

Det ser verkligen inte ut som loppor: https://sv.wikipedia.org/wiki/Loppor
Om du vill veta vad det är kan du fråga jourhavande biolog: https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/fragajourhavandebiolog.147.html
 
Jag tycker det ser ut som någon lussort. Förra julen fick vi in en koloni med djur som såg ut ungefär sådär med vår julgran. Efter kontakt med jourhavande biolog fick jag svaret att det var en (ofarlig) form av lus.

I övrigt håller jag med Birgit, du behöver inte göra något så länge de inte angriper något inomhus och förökar sig våldsamt.
 
Tack snälla för lugnande svar och för länkar! Skickade in frågan till jourhavande biolog nu också, bara för att vara helt på den säkra sidan så att det inte är något skadedjur.
 
Utifall någon annan skulle hitta samma djur hemmavid - det var tydligen en klothoppstjärt enligt jourhavande biolog (inget skadedjur, phew).
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.