Vi står i valet och kvalet att välja (ny) värmelösning för vår villa.

Lite fakta:
Vedpanna 65kW, förbrukar ca 30kbm per år för 400 kvm uppvärmd yta
Acktankar 2x1800L varav en har 4x slingor, 2 till varmvatten, 1 till sol, och en är för framtida expansion (hade en idé om att värma poolen med pannan men sen blev det poolvärmepump istället)
Har en 6kW elpatron som i dagsläget fungerar som plugg i tekniktanken.

Har tidigare haft 4 st Borö plana solfångare på taket, men de har haft kämpigt att värma 1st 1800L acktank på somrarna. Kanske som max upp till 60 grader. Kör jag båda så blir det fisljummet vatten. Värmebehovet på sommaren är för duschvatten och helst, om det blir över värme, även värma 2st badrum och tvättstuga. (har vattenburen golvvärme med smart styrning).

Vattnet från tekniktanken körs via kulvert till stora huset via en VVB som efterspetsar vattnet, så man slipper vänta på att det ska komma varmvatten från pannrummet. (är det dåligt väder eller man bara är för lat för att elda så finns det alltid varmvatten).

Nu, i och med att elen inte blir billigare så har vi tittat på solceller. Frågan som uppstår, ska vi skippa solfångare och bara köra solceller? (Ytan för solfångare beläggs med solceller istället).

De alternativ som vi funderar på:
1. Kör all-in med solceller, 18kW anläggning, värma vattnet med el (elpatronen på 6kW eller ev byta till större)
2. Mix, 3x nya vakuumsolfångare för VV och gå ner något i effekt för solcellsanläggningen (totalt något dyrare installationskostnad)

Det 3e alternativet som ligger lite längre bort men som skapar bekvämlighet är ju en 21kW solcellsanläggning och köra bergvärmepump eller luft/vattenpump (skippa veden). Dock betydligt högre installationskostnad då jag varken har bergvärmehål eller luft/vattenpump inköpt.

Nån som har tips och råd kring ovanstående?
 
Om vi tittar på fysiken så kan solfångaren leverera ca 500-700W / kvm (termisk effekt) som max. En solcell ligger på ca 150-200W / kvm (elektrisk effekt) som max. Om man sedan kopplar på en värmepump med lagom COP på låt säga 3,5 så skulle man kunna få ut ungefär likvärdigt termisk effekt från båda lösningar.

En renodlad solcellsanläggning med bergvärme alt lvp är nog den mest praktiska lösningen. Dock så förlorar man ju möjligheten att värma med ved då. Jag personligen skulle nog vilja ha kvar möjligheten till olika uppvärmningskällor. Speciellt som den lösningen redan finns och fungerar. 400kvm uppvärmd yta är ganska mycket. Det blir stor värmepump för att klara den ytan (eller flera).

Jag tror att det mest prisvärda är att låta solfångarna vara och sedan fylla på med solceller. Men frågan är ju vad man vill uppnå. Är det komfort eller minskade kostnader? Hur mycket är man beredd att investera? Kan lätt bli omfattande ombyggnationer. Att bara lägga till solceller kommer ju fungera utan problem. Gissar att anläggningen då hamnar kring 10+kWp, det borde inte vara några problem att konsumera all producerad el i poolvärmepumpen samt i acctanken. Men då ska det ju ge så pass mycket att det löser komfortfrågan. Om man ändå måste stödelda allt för ofta så komplicerar man ju bara sitt uppvärmningssystem.
 
Tack för er input

Ser inte att möjligheten att värma med ved skulle försvinna med lvp eller bergvärme? Dessa lösningar skulle ju isåfall gå direkt mot tekniktank och befintlig laddslinga till panna finns då kvar. (pannrummet är på 24kvm så det finns plats att ställa mer teknik däri.

Som kanske inte framgick av mitt första inlägg så finns alltså inte Borö panelerna kvar på taket, har plockat ner dom då de läcker regnvatten in på undertaket. (har haft de infällda i teglet med inplåtning.) Misstänker även att de kondenserar och fuktar.

Det vi kommer sikta på (som det ser ut nu) är att spara en yta på taket och lägga solceller kring avsedd yta för solfångare och köra mixen, för att få flexibilitet i uppvärmningen. Bergvärme blir alldeles för dyrt nu att installera.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.