L Lakritsianen skrev:
Jaha och ändå försöker många här göra sig lustiga över min oro angående att bli ersatt!
Ja, man funderar ju lite på om du har en försäkring mot kometnedslag också ? kanske en mot cyklande elefanter ? det kan ju komma en cirkus ? hur rä det med istidsförsäkringen ? ..man vet aldrig med klimatet..


Och en del säger bara att det är ytterst ovanligt att träd faller över hus när statistiken talar emot detta
Vilken statistik syftar du på ? har du en länk ?

plus att antalet stormar ökar oroväckande varje år.
[länk]
Nu trollar du på riktigt ?

Om det kommer en storm i stil med alfrida så är kanske inte huvudproblemet hur nära grannens träd står..

Sen undrar jag vad du menar med "antalet stormar ökar oroväckande varje år" ?
 
L Lakritsianen skrev:
Jaha och ändå försöker många här göra sig lustiga över min oro angående att bli ersatt!/
Om du nu är orolig för det och är tveksam över vad din försäkring egentligen täcker får du väl kolla upp det med ditt försäkringsbolag och se till att du skaffar ett försäkringsskydd som stillar din oro.

L Lakritsianen skrev:
Och en del säger bara att det är ytterst ovanligt att träd faller över hus när statistiken talar emot detta/
Artikeln med din "statistik" handlar om skador i största allmänhet efter stormen Alfrida. Det gäller skador som "Mestadels är det träd som har blåst omkull och orsakat skador på bilar och fastigheter samt tak som har blåst av hus. Kostnaderna kan komma att öka längre fram i vår när fler skador upptäcks i t.ex. fritidshus, som inte besöks vintertid. Det kan då bl.a. handla om vattenledningar och avlopp, som fryst sönder på grund av längre strömavbrott och kall väderlek."

Det finns inget i artikeln som säger att fallande träd på byggnader är vanligt eller blir vanligare.
 
  • Gilla
Dowser4711 och 3 till
  • Laddar…
Nissens
L Lakritsianen skrev:
Läste just nu något intressant om vad försäkringsbolagen kräver angående ersättning vid stormfällda träd. Det ska vara minst 17 m/s! Låt säga att de är mindre vindstyrka och trädet ändå faller!? Var trädet dåligt då och det blir trädägaren som får betala hela kalaset?
Vad spelar det för roll för dig om skogsägaren eller försäkringsbolaget betalar?? Det är väl bara det du själv skulle få betala som är intressant om det osannolika skulle hända.
 
Nissens
L Lowley skrev:
Ja det är det som är det sorgliga i kråksången... när du skriver... allting har ett pris. I stället för att vi bryr oss om varandra, försöker förstå och sätta sig in i den andras situation. I stället för att allt har ett pris. Nu är det så att jag bott på samma ställe i mer än 20 år. Eller så kan det ju vara så att grannen aldrig lärt sig att bry sig om andra ... och bara går på i ullstrumporna som dom flesta nu för tiden. Och grannen köpte jag inte . Men han har ett pris .. han har kostat staten mycket.. med både det ena och andra.
Nu är det ju så att skogsbruk är ett levebröd, det är någon som äger, dköter och får mat på bordet från sin skog. Självklart säljer en skogsägare träd om någon ger rätt pris.
Men det kostar mycket mer per träd om man skall ta bort enstaka träd, så prislappen blir ju därefter.
 
  • Gilla
pmd
  • Laddar…
L
P pmd skrev:
Tyvärr, för dig, så finns det inga lagar eller regler som du kan åberopa för att få din granne att fälla den förhatliga granen.

Rötterna i din (f.d.?) gräsmatta får dock ta bort, men meddela grannen i god tid.
Jo jag kan reglerna om vad jag får göra eller inte göra med rötterna i min trädgår . Och jo det finns lagar att rätta sig efter som granne . Som att ta hänsyn mm. Även när man har tomt. Gå in på kommunen hemsidan och titta. Är det allt för stor olägenhet för en granne som den andra skapar så finns det saker agtt rätta sig efter. Vad ör skillnade egentligen bara för att man har hus och tomt? Mot att bo i lägenhet. Man kan inte bete sig hur som när man har trädgård heller.
 
  • Gilla
Lakritsianen
  • Laddar…
L
GlennB GlennB skrev:
Detta är inga lagar, utan snarare regler som sätts upp av husets ägare, som hyresgäst lånar du bara en lägenhet av husägaren.

Dessutom är det väldigt svårt att beivra dessa regler, när jag bodde i en hyresrätt så uppförde sej en granne illa, det tog väl ca 2 år innan hyresvärden lyckades kasta ut fanskapet, detta trots att dom (det var ett par med barn) bröt mot ett antal tydliga regler och bevisningen var glasklar (dom blev tagna "på bar gärning" varje gång hyresvärden kom ut och inspekterade efter anmälningar)



Lag och paragraf tack ? ..och kom inte dragandes med några lokala regler för nån hyresvärd eller bostadsrättsförening.

Det är två helt skilda saker, du ÄGER din fastighet och bestämmer över den, du äger INTE en hyresrätt eller ens en bostadsrätt.

Sen finsn det lokala ordningsstadgar, men de gäller ju även villor, och är tämligen frikostiga.



Gran är inget problem alls, värre med andra trädarter då.

Jag har som sagt ganska många granar på min fastighet, många av dom är väldigt stora/gamla med, å andra sidan har mina grannar också höga träd på sina fastigheter och ingen gnäller på nån annan om det.
Gå in på kommunen hemsida och läs. Plan och byggnadsnämnden tror jag. Ara att fylla i blankett och foton . Sen är det ju frågan om HUR pass stor olägenhet det är. Sen ang hyresrätter så är det ju så ..beror alldeles på vad du har för hyresvärd.. och din verkar inte särskilt angelägen om sina hyresgäster. Kanske en privat hyresvärd. Dom kan ju göra lite mer som dom tycker. Än ett bostadsbolag, är min erfarenhet. Privat hyresvärd har samma att rätta sig efter som hyresbolag. Bara det att dom inte gör det. Och bara för att du äger din fastighet så kan du inte heller göra som du vill. Ang hänsyn till grannar. Åter igen kommunens hemsida. Och sen är det ju så att du som inte sett eller vet något om mitt problem med granarna kan inte uttala dig om vilket träd som är värst. Eller överhuvudtaget tala om för mig vad som gäller.
 
L
Jetkokos Jetkokos skrev:
Det beror iofs på att din oro är överdriven, för du blir ju faktiskt ersatt (bara du har hemförsäkring som täcker det). Självrisken åker man på så klart och även ev åldersavdrag, men så funkar det ju i alla försäkringsärenden.
Men jösses... det är väl inte det bara att bli ersatt av försäkringsbolag!! Det räcker ju med att tex. Hus , trädgård ska fixas till ! Det är det somräcker för mig. Usch ! När jag då kanske inte alls behöver ha entreprenörer hemma om dom tsr den sina jäkla gamla ridiga granar. Och fattar vad problemet är! Deär det som jag har svårt att förstå. Att man kan slippa mera problem! Jösses!
 
  • Gilla
Lakritsianen
  • Laddar…
L
Nissens Nissens skrev:
Nu är det ju så att skogsbruk är ett levebröd, det är någon som äger, dköter och får mat på bordet från sin skog. Självklart säljer en skogsägare träd om någon ger rätt pris.
Men det kostar mycket mer per träd om man skall ta bort enstaka träd, så prislappen blir ju därefter.
Ja jag pratar inte om skogsbruk. Jag pratar om grannens så kallade trädgård. Men ja... det ser snart ut som skogsbruk. Sorgligt nog.
 
  • Gilla
Lakritsianen
  • Laddar…
P
L Lowley skrev:
Och jo det finns lagar att rätta sig efter som granne . Som att ta hänsyn mm.
Vilka lagar syftar du på? Jag är ytterst tveksam till att de handlar om att din granne ska ta ner sin gran.
Men om du tror att det finns lagstöd för att kräva att din granne ska ta ner sin gran så är det väl bara att sätta igång? Vad väntar du på?
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
Claes Sörmland
Och tillsyn enligt PBL för ovårdad tomt har testat rättsligt. Men nej, en massa stora träd är inte ovårdad tomt i lagens mening.
 
  • Gilla
Dowser4711 och 1 till
  • Laddar…
A
"bara fylla i en blankett och sedan är det klart, kommunen fattar beslut emot trädägaren"

Är det så du menar?
Ta och vakna upp och inse att äganderätten inte tillåter kommunen att att aktivt låta dig fylla i en blankett och de kan fatta beslut om och över andras egendomar...
 
  • Gilla
Linnkl
  • Laddar…
L Lowley skrev:
Gå in på kommunen hemsida och läs. Plan och byggnadsnämnden tror jag. Ara att fylla i blankett och foton . Sen är det ju frågan om HUR pass stor olägenhet det är.
Men om det är så lätt, vad hindrar dej ?

..Nej, för du förstår ju också att stora träd INTE är att betrakta som en olägenhet.

Sen ang hyresrätter så är det ju så ..beror alldeles på vad du har för hyresvärd.. och din verkar inte särskilt angelägen om sina hyresgäster. Kanske en privat hyresvärd. Dom kan ju göra lite mer som dom tycker. Än ett bostadsbolag, är min erfarenhet. Privat hyresvärd har samma att rätta sig efter som hyresbolag. Bara det att dom inte gör det. Och bara för att du äger din fastighet så kan du inte heller göra som du vill.
Vilka regler måste dom rätta sej efter specifikt i detta fallet menar du ?

Jag tror säkert att dom gjorde precis som man skulle, men i sverige vräker man inte människor hur som helst, det ska varnas om och om igen och tillslut går det.

I det fallet var det dessutom rena lagbrott det handlade om i flera fall (belamra trapphuset med prylar tex)

Ang hänsyn till grannar. Åter igen kommunens hemsida. Och sen är det ju så att du som inte sett eller vet något om mitt problem med granarna kan inte uttala dig om vilket träd som är värst. Eller överhuvudtaget tala om för mig vad som gäller.
Nej, du har ju inte postat några bilder heller så..

Men träd är som sagt inte att betrakta som en olägenhet.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
T tanaris skrev:
Om du är missnöjd med grannens träd får du väl flytta? Vad är problemet? Visst är det enklare om grannen löser det, men nu är det ju inte så det fungerar. Att det skulle finnas en risk för att de blåser omkull låter bara som ett svepskäl av samma typ som allergier eller att det kan trilla ner grenar på bilar eller att fåglar sitter där och uträttar sina behov eller allt annat man har hört när folk vill ha sol på sina tomter...
Du verkar ha en lösning på problemet. Jag har bott på min fastighet i 53 år. Grannen har bott där i ca 20 år. Hen har inte visat något intresse för trädgården. Ett av flera höga träd har börjat luta mot min fastighet.
Jag kommer inte att flytta och jag vill heller inte hen skall flytta.
Jag vill däremot han skall ta fulla ansvaret om det lutande trädet faller över min fastighet.
Jag har tagit upp problemet med grannen men utan åtgärd.








 
Karl-Erik Svensson Karl-Erik Svensson skrev:
Jag vill däremot han skall ta fulla ansvaret om det lutande trädet faller över min fastighet.
Men spelar det någon roll för dig i praktiken om det är grannen som betalar de eventuella skadorna eller om det är ditt försäkringsbolag som gör det? Många vill nog hellre ha att göra med ett försäkringsbolag i en sånt läge, än en knepig granne.
 
B b8q skrev:
Men spelar det någon roll för dig i praktiken om det är grannen som betalar de eventuella skadorna eller om det är ditt försäkringsbolag som gör det?
Nu tror jag att de flesta som har ett träd "lutande mot sitt hus" önskar att trädet tas om hand innan det orsakar skador. Ersättning om det går illa är i bästa fall ett "plåster på såret" mellan sällan något som gör att den drabbade anser sig helt skadeslös.
 
  • Gilla
Dowser4711
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.