Vi håller på med köksrenovering och ska sätta upp en rostfri fläkt och mosaik. Fläkten behöver ju el, som kommer att komma från köksskåpen ovanför diskbänken.

Men, hur drar man kabeln på ett bra sätt så att det blir snyggt med fläkten? Fläkten kommer inte att gå ända upp till taket, så det blir inte så bra att dra kabeln där.
 
Det "normala" för fläktkåpor är ett infält vägguttag bakom rökkanalen (lite till höger/vänster om mitten). För att det ska bli snyggt så dras elen (dolt med VP-rör) innan man sätter skivor/mosaik/kakel.
 
Hur gör man för att få dit VP-röret bra på en bärande betongvägg? Det låter som mycket borrande/skrapande, eller något annat..?
 
Det enklaste är att bila ett spår i väggen. Vad finns på andra sidan väggen?
Ett alternativ är ju att borra rakt igenom och dra på baksidan.
 
Skall du dra elen själv, eller kommer en elektriker att dra och koppla ihop elen till fläkten?
 
Bärande vägg i betong... Hmm, då hade jag nog istället satsat på utanpåliggande dosa, givet att det får plats bakom fläktröret - beror ju lite på modell. Det går ju att fräsa in EKLK-kabel istället för VP-rör, då blir det mindre spår men inte lika flexibelt (går ju inte att byta kabeln i efterhand t ex). Här bör man nog rådgöra med elektrikern...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.