Hej!

Dåligt med respons i annan forumsdel så testar här...

Rivit gamla köket i sommarstugan och ska använda utrymmet som hall. Kommer stå garderober till höger. Köket är numera på annat ställe.

Det putsade vi ser är baksidan av murstocken, kaminen med keddyinsats sitter på andra siden. Blir riktigt varm och skön efter en stunds eldande och behåller värme upp till 12-13 timmar. Vill inte sätta igen med skåp som tidigare utan ha den öppen framöver och utnyttja som "element".

Övre halvan är målad, sedan har det suttit köksskåp. Mittendelen var det kakel på. Nån form av primer sitter. Tror det blir svårt att få bort primer/färg. Till vänster ser vi en garderobsvägg som också är borttagen nu.

Vad blir bäst lättast? Klurar på att kakla. Eller motverkar det? Finns det kakel i täljsten t ex. Borde bli bra ur "elementsynpunkt". Eller bara måla/putsa? Finns det andra lösningar?


 
Putsa upp och måla, inget keramiskt som påbyggnad, kan gå med täljsten, men ska då vara av tjockare typ ca 10 cm. Vet du hur många sten som skorstenen har där, en eller flera.
 
C
I vårt förra hus fanns det två kanaler i murstocken med ventiler upptill och nedtill på murstockens baksida.
Så att kall luft drogs in vid golvet och kom ut upptill. Ingen aning om det rent vetenskapligt verkligen tillför något jämfört med värmespridningen från väggen, men det upplevdes iallafall som att det fungerade.

Tror inte ytskiktet påverkar värmespridningen i någon större utsträckning så länge det inte har en betydande isolerande verkan.
 
J jonaserik skrev:
Putsa upp och måla, inget keramiskt som påbyggnad, kan gå med täljsten, men ska då vara av tjockare typ ca 10 cm. Vet du hur många sten som skorstenen har där, en eller flera.
Ingen koll på skorstenen. Vet bara att den blir varm hyffsat enkelt när man eldat ett tag. Inte jättevarm, man kan fortfarande lägga handen på utan att skrika :).
 
Kan bara hitta en enda tillverkare av "kakelplattor" gjorda i täljsten. Finska Tulikivi. Verkar dock vara ont om återförsäljare i mitt område :(.

Kanske lättare att bara putsa till ytan. Jäkla tjockt färglager på en del och lim/primer kvar där kakel suttit. Gipsen bakom kaklet var limmad.
 
Vet inte om de finns kvar, men prova att söka på Handöl Täljsten AB
 
Jag ser inget problem med att kakla, du får ett större värmemagasin med keramik.
Ok, det tar lite längre tid att värma upp, men håller också värmen längre.

/Höghus
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.