Plocka på boverkets lista.
Hör med kommunen om deras uppfattningar om de olika ni plockat ut.
Ring och begär referenser av de olika kvalitetsansvariga.
Hör med andra som byggt nytt i närheten, det går att knacka dörr på nya hus!


Det är bara att använda fantasin.
 
Mattias71 skrev:
Antar att det är jag som haft extrem otur som vanligt då... Om du "volvo" arbetar i Stockholm kanske jag kan anlita dig nästa gång?! Du verkar ta ditt arbete på allvar.
Lyfter en liten äldre tråd igen, bara för att jag blir så upprörd på mig sj å alla som rår för att det blev såhär.

Jag blir så arg!.. Inte på dig volvo men på mig själv och kommunen som inte informerade oss om vad som gällde, och att jag inte visste detta tidigare:mad:
Min så kallade KA var inte ens med på byggsamrådet å jag vet inte ens vem KA:n var. Våran KA var som sagt aldrig någonsin på vårat husbygge.. Så våran kontrollplan kan man ju säga är skriven i snö å försvunnen i tö.
Jag tror att man skall utbilda om sig till jurist och specialisera sig på just byggfrågor.. Jag kan fortfarande inte släppa att man kunde va så taffat som man va:mad: j*la blåbär man e.
 
volvo skrev:
Eftersom jag emellanåt jobbar som KA så kan jag ju svara på hur jag tar mina uppdrag.
Det ingår att jag upprättar en kontrollplan för just det huset som skall kontrolleras och som skall godkännas av byggnadsinspektören på kommunen vid ett samrådsmöte som jag självklart deltar i tillsammans med kunden och ev. entreprenör/hussäljare.
På mötet går vi igenom kontrollplanen igenom vilket ofta resulterar i att jag måste justera den innan den kan godkännas. Därefter distribuerar jag den till samtliga berörda.
På en villa gör jag sedan minst följande platsbesök:
* kontroll av marken efter schakning för grunden så att den överensstämmer med de antaganden som gjorts när man dimensionerat grundläggningen.
* övervakar utsättningen av huset för att kontrollera att huset hamnar på lämplig höjd.
* kontroll av grundläggningen innan man skall gjuta så att allt stämmer med dränering, isolering, armering etc.
* Kontroll av stommen när den är rest men innan man gipsar igen väggarna. Då kontrollerar jag bla. att takstolar och virke har rätt märkning, att ståldimensioner och kvalitet stämmer, att eldragningar och vattendragningar ser proffesionella ut, att virke och isolering är torrt, att uktspärrar finns på plats etc.
* Kontroll i samband med slutbesiktning/inflyttning för at se att allt blev enligt bygglovet och att allt är på plats.
Sedan samlar jag in de intyg och kontroller som gjorts av andra under byggtiden. Det som skall vidare till kommunen skickar jag iväg tillsammans med min signerade kontrollplan och ett intyg som jag skriver.
Ibland är bygget av någon anledning mer komplicerat än ett genomsnittshus och då händer det att jag gör några extrakontroller. Det gör jag också om det är dåligt väder under känsliga byggskeden eller om jag vet att det är slarviga byggare. Det ingår även i priset telefon eller mailrådgivning med min kund och självklart min körersättning till bygget.

En seriös KA utför dessa kontroller men jag vet att det tyvärr finns en hel del oseriösa KA därute. Synd om kunderna eftersom en seriös och en oseriös har ungefär samma prislapp.
Se där! Så upprörd så att jag citerar fel inlägg:confused: Vet ej om man ska skratta eller gråta:eek:
 
Jag tror iofs att volvo gör mer än vad som ingår i det normala ansvar en KA har. Att faktiskt vara ute och kontrollera bygget har jag uppfattat att man har en besiktningsman till, som mycket väl kan vara samma person, men det är alltså ett annat uppdrag. Om jag förstått rätt.
 
hempularen skrev:
Jag tror iofs att volvo gör mer än vad som ingår i det normala ansvar en KA har. Att faktiskt vara ute och kontrollera bygget har jag uppfattat att man har en besiktningsman till, som mycket väl kan vara samma person, men det är alltså ett annat uppdrag. Om jag förstått rätt.
Det GÅR att vara KA och aldrig lämna sitt skrivbord.
Dock anser jag inte att det är ett seriöst sätt att bedirva sin verksamhet.

Besiktningsmannen kommer ju bara när huset är klar och granskar inte det som senare blir dolt. Jag tycker inte att det är en bra idé att anlita samma person som både KA och besiktningsman.

Jag anser inte heller att KA:s granskning på byggplatsen på något sätt fråntar entreprenöret något ansvar. Det är bara avsett att vara en extra trygghet för byggherren mot oseriösa (eller slarviga) entreprenörer.

Sedan kan man också anlita en byggkontrollant (som kan vara KA med ett utökat uppdrag)
Byggkontrollanten utför fler och noggrannare kontroller av entreprenaden.
 
Vår KA är GULD värd!!! Han kostar oss 15k och han har redan gjort sig förtjänt av pengarna och då har vi inte ens gjort grunden ännu!!

Förutom att upprätta kontrollplaner, hålla kontakten med kommunen osv, så är han tillgänglig i tid och otid och har träffat oss på tomten på helger och kvällar och hur som helst (med kort varsel) för att diskutera olika lösningar på saker och för att vara med när vi tagit in offerter från enreprenörer osv. Antalet timmar han lagt hos oss gör att han egentligen borde kunna ta ut typ 10-dubbla priset innan vi är klara :)

Så om någon bygger i trakten av Orust eller Tjörn, så kan jag rekommendera vår KA.
 
Utan vår KA hade vi varit LOST... Han var jättebra att ha att göra med, hjälpte oss massor, kämpade på vår sida mot det börsnoterade företaget som nyligen besökte Plus...
Pga olika orsaker besökte han vårt hus minst 1ggn per vecka, kollade allt, och blev ett bollplank. (han har tidigare arbetat på byggnadstyrelsen i stockholm och vet hur etthus ska byggas)
Värd varenda krona... Vi betalade 17000kr och det var han värd.

Vår KA aggerar i Eslöv med omnejd.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.