Antagligen känner du som bor i området till det ännu bättre än mäklaren! Men då gäller det ju att du kan/tycker om att stå och berätta om ditt hem inför främmande människor.

Annonseringen via hemnet är det du måste komma åt eftersom det är där de överlägset flesta spekulanterna finns.

Fördelen med en mäklare är att han är "ofärgad" av att bo i området och i ditt hus. Säg att grannens ungdomar buskör med mopeder dagligen, det finns massor av mygg, bussarna går knappt alls, du har just upptäckt/insett att det är dax att totalrenovera allt, du saknar kvällssol på baksidan av huset, det är mycket buller från en närliggande väg osv. Det är alltså dina anledningar till att du flyttar men det vill du så klart inte att ev spekulanter ska få reda på, (Kan knappast anses som dolda fel...) Hur ser du då ut i ansiktet när spekulanterna frågar "varför vill du flytta härifrån?" Kan du komma med ett trovärdigt svar som inte skrämmer bort dom?

Här är mäklaren betydligt mer neutral och erfaren att svara på såna frågor på ett bra sätt.

Sen kanske du inte vill höra kommentarerna från spekulanterna om ditt fina hemmasnickrade uterum att det är katastrof och måste rivas bums!

Sen är frågan hur bra/kall du är när det gäller en ev budgivning på ditt hus? Att vissa människor är sympatiska och inte andra är något som du kanske egentligen inte vill ta hänsyn till eller? Säg att dom som vill bjuda högst är riktiga fisförnäma dryga skitstövlar som man måste fjäska för och som har tänkt riva hela skiten som du lagt ner din själ i och dom som bjuder emot är en jättetrevlig småbarnsfamilj som är dina tvillingsjälar klarar du då av att få ut bäst betalt om det nu är det du vill? Fixar du att kolla upp deras ekonomi på ett snyggt sätt?

Mäklaren kan också det juridiska och ekonomiska/skattemässiga som gäller vid Köp/försäljning. Där kanske inte den eventuella spekulanten vill att du ska få reda på dennes situation (Att dom just sålt sin lyxvilla)

Mäklaren kan också ge bra råd inför visningen, stylingen, fotograferingen osv.

Så en BRA mäklare är värd varenda krona!

Usch låter som jag själv är mäklare men faktum är att värre inkompetent yrkesgrupp har jag knappt stött på förutom rörmokare vilket är min högst personliga åsikt! Är själv grundligt utbildad inom marknadsföring och håller på med marknadsanalys dagligen så jag är antagligen lite mer insatt i detta än gemene man men ändå gjorde många mäklare idiotsaker som de flesta hade reagerat på. Låt mig ge några exempel:

När vi sålde våra två hus har vi stött på och haft hem totalt ca 9 mäklare sammanlagt innan vi känt att vi hittade någon som var vettiga! Vissa har ingen känsla alls utan parkerar bilen uppe på gräsmattan, promenerar in med skorna på och börjar med att säga hur ful parketten är! Andra kommer i lågskor/inneskor vintertid (februari 60cm snö) när de ska se på/värdera ett hus/sommartuga på landet i skogen, ytterligare andra är dyrast och anser att i tidningsannonserna räcker det med adresserna och visningstidpunkten och sin egen firmareklam eftersom alla ändå tittar på hemnet, vissa tycker att DN inte är något att annonsera i i Stockholmstrakten. Andra nykläckta känns mest flamsiga och okunniga. Vi hade ett ganska ovanlig sjöställe med strandtomter och en separat styckad tomt i anslutning till med byggrätt, 9000kvm totalt och 7 byggnade där ansåg vissa mäklare att visningen av allt detta fixade man enkelt själva när vi försökte antyda att det nog behövdes minst två mäklare på själva visningarna eftersom det var så många byggander och två olika objekt (Huset och den separata tomten). Vissa andra har mycket annorlunda uppfattning om prisnivåerna där man avviker fullständigt (mycket lägre värdering) än alla andra.

Inför vår försäljning hade vi tagit alla utebilder året innan när det var som finast ute så att dessa utebilder kunne användas. Med rätt mäklare, rätt annonsering, rätt skyltning, rätt säljande fakta i annonserna, massor av bra bilder, tur med vädret, rätt rubriker på hemnet (går ju tex att få in texten "unik sjötom" tillsammans med adressen på hemnet"... då är det ingen som missar att det är en sjötomt även om adressen är intetsägande), vi hade räknat upp en massa tänkbara fördelar med att köpa båda objekten samtidigt osv. Vi hade två inplanerade visningar redan från början, första två veckorna i maj, Visningarna låg på det klockslag då solen skulle kunna ligga på från bäst håll osv och med tanke på när folk skulle ha tid under dagen och inte fastnat på andra vsiningar enligt vår bedömning. ca 60 par bägge gångerna, efter första visningen hade 30st tecknat sig på intresselistan! Vi hade satt utgångspriset ungefär på den nivån i stort sett alla mäklare vara ganska överrens om att det borde ligga på. Kanske 5-10% under vad dom trodde vi skulle kunna få ut i slutändan. Mäklaren som gjorde försäljningen hade jobbat ett 10-tal år han hade aldrig i sitt liv varit med om ett sådant "tryck" vid en försäljningen. Efter ett tag var åtminstone 2-3 mäklare inbalandade på kontoret med att svara på frågor, lämna ut prospekt osv. Inte en enda bad om en omvisning utan många kom på andravisningen i stället. Sen var det skyltat i god tid innan så jag fick själv ta emot många spekulanter och lät dom titta lite innan själva visningarna om dom ville och vi hade möjlighet. Vi hade dessutom färdiga mäklarprospekt liggande i en låda vid garaget där alla vänder med bilen. Där stod också en textad skylt "ta gärna ett prospekt". Vi hade nog fått iväg minst 40 prospekt innan själva visningen till alla som vill smygtitta i förväg! Sen hade jag locklat dom med att titta lite kort på "godbitarna som fanns" = de finaste viklarna/ställena på tomten.

Det var 5 intressenter med hela vägen in till det bitta slutet då prisnivån började bli ganska hög. Slutpriset blev 62% över utgångspriset! Allt köptes till slut av en kvinna som personligen bara sett stället på bilderna (hennes systrar hade däremot varit där)! Vi hade ca 50 bilder på hemnet och alla naturligtvis tagna vid solsken, med solen från rätt håll, nyklippt gräsmatta, blommade rabatter osv ungefär som det ser ut i början av juni. Men vi kunde ju lägga ut dessa bilder redan i mitten av April då inte ens isen försvunnit från sjön riktigt! Inne plockade vi bort MYCKET, möblerade om lite, fixade till alla de där små skavankerna/skrapmärkena, (Vi har ju två småbarn) redan till fotograferingen inomhus.

Sen ska man ju så klart ha TUR, TUR, TUR men man kan ju alltid hjälpa turen på traven så att säga..

Men åter till tråden finns nog många fördelar med att trots allt använda en mäklare, åtminstone om objektet kostar mer än 1 miljon.
 
En förstagångsmäklare precis tangerat prisrekordet i föreningen nu i veckan, det förstärker min tro på förstagångsmäklare. Förstagångsmäklare har större incitament att göra bra försäljningar än gamla rävar. Som vilken relation som helst, när någon börjar ta saker och ting förgivet går det åt h-e.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.