Har hittat en hel del fel efter slutbesiktningen och undrar hur pass petig kan man vara när det är dags för besiktningen innan 2 års reklamationen ?

kan man kräva att dom byter ( eller fixar) som har svarta små prickar ssom in te går bort?

hur är det med tapeter där skarven delar sig?

tapet lim på parkett som inte går bort ?

Lim rester på köksbänken ?


Gäller ett prefab i från LB-hus
 
På garantibesiktningen kan man ta upp sådant som upptäcktes på slutbesiktningen och som skulle åtgärdats innan garantibesiktningen men inte utförts (som kanske limresterna, men det förutsätter att de noterats vid slutbesiktningen)

Därutöver tar besiktningsmannen endast notis om sådant som uppkommit under garantitiden.
 
så det är helt kört att ta upp nya grejor ?

eller vad menar du med notis`?
 
På tvåårsbesiktningen kan man ta upp saker som inte fanns/syntes på slutbesiktningen.
Tapeter som delar sig (finns säkert någon norm som säger hur mycket de ska dela sig för att man ska få det omgjort) är typexempel på något att ta upp. Limrester på bänk och golv borde noterats i slutbesiktningsprotokollet och blir nog svårt att få åtgärdat nu.
 
Nä, du kan ta upp nya saker, men besiktningsmannen kommer att bedöma om det är sådant som uppkommit efter slutbesiktningen eller uppenbarligen missats då.

Ta notis = bry sig om, lägga vikt vid
 
Jag hittade föjande på denna sida:
Bygganytt.com: Garantibesiktning

Vid garantibesiktningen undersöker besiktningsmannen vilka eventuella fel och brister som har uppstått under garantitiden. I uppdraget för garantibesiktning ingår däremot inte att utföra besiktning av eventuella kvarstående arbeten från slutbesiktningen. Inte heller tar garantibesiktningen hänsyn till fel och brister som uppenbart fanns vid slutbesiktningen men då inte noterades.

Även vid denna typ av besiktning har du rätt att få en avvikande uppfattning antecknad i besiktningsprotokollet. En dylik anteckning är i det närmaste en förutsättning för att i strid mot besiktningsmannens uppfattning kunna driva en byggfelsprocess mot ett påstått försumligt husföretag.
 
garantibesiktningen har inget med slutbesiktningen att göra. De fel som skulle åtgärdas efter slutbesiktningen skall normalt vara åtgärdade 2 månder efter den besiktningen.

Garantibesiktningen handlar om fel som uppstått eller upptäckts efter slutbesiktningen. Det som givetvis kan bli en diskussionsfråga är ju fel som ev. kan vara normalt slitage. Har du ex. repor på ett parkettgolv som inte upptäcktes vid slutbesiktningen så är det troligtvis svårt att få dem på garantin.
 
vi har haft problem med vår golv och fjärrvärme så parkett har delat sig på flera ställen vissa sprickor är på 5 mm och dessa ska de inte byta fören garanti besiktningen (1.5 år till)
 
Jag tror inte att byggaren har någon automatisk rätt att vänta 2 år med att reparera ev. garantifel. Det har blivit praxis att man tar ett samlat grepp om garantifelen efter 2 år, men i princip så tror jag att ni har rätt att kräva omgående åtgärdande. Det kan iofs bli dyrt för er efterssom ni då troligen måste koppla in en besiktningsman för varje tillfälle.

Byggaren vill gärna vänta till 2 års gränsen, dels för att det blir enklare och billigaqre för byggaren att ta alla fel på en gång, dels för att det då blir svårare för er att bråka om ev. rättningar som inte blir bra. Typ. säg att golven delar sig igen 1,5 år efter garantiåtgärden, då har ni (tror jag) rätt att få det också på garantin, men det är mycket svårare att komma med det efter ett synbarligen korrekt åtgärdande av garantiskadan.
 
Entreprenören får lov att vänta till 2års gränsen, men de får ta ansvar för om man får ett följdproblem p.g.a. att man väntat med att åtgärda. Det är altså de som gör bedömningen om när det skall göras.
De brukar därför åtgärda läckage direkt, men vänta med tex. sprickor i tapeten eftersom det kan dyka upp fler fram till garantitidens utgång.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.