Vi har just haft OVK i vår Brf, hus från 1946 med självdrag. I protokoll har väldigt många fått nedslag på att fel don används och kräver att alla ska byta till tallriksventil. Har läst på lite och förstår att visa ventiler är direkt olämpliga vid självdrag, men förstått att i självdrag är det viktigaste att flödet är tillräckligt bra samt att ventil ska vara reglerbar(?). Bör inte OVK bedöma själva funktionen och så länge funktionen fungerar kan de inte kräva att just ett specifikt don ska användas om samma funktion uppnås med annat don? De har vidare inte angett flödet i protokollet, bara att don ska bytas till tallriksventil.

Det jag har är rosettventil, som alltså går att öppna och stänga, precis som tallriksventilen med stor öppning u öppet läge. Är det andra väsentliga skillnader mellan de ventilerna som kan var orsak till att de måste bytas?
 
Om de fungerar och det finns instruktioner ska de inte klaga. Är de däremot övermålade så att de inte fungerar som avsett behöver det ju åtgärdas. Låter som att OVKn är felaktigt utförd, jag skulle stoppa betalning av den fakturan om jag var med i er styrelse.

Boverket skriver bra om OVK. Notera att ventilationen ska fungera som när den togs i bruk.
https://www.boverket.se/sv/byggande/halsa-och-inomhusmiljo/ventilation/ovk/
 
Claes Sörmland
Ifrågasätt respektfullt och begär specifika hänvisningar till exakt vilka paragrafer i vilket regelverk som gällde när byggnaden uppfördes som han menar att anmärkningarna gäller. Det kan ju vara så att han har rätt och då är går det snabbt för honom att hänvisa till det gamla regelverket.

Det är troligen 1931 års byggnadsstadga som ligger till grund om huset låg i stad på den tiden. Från 5 kap:

Fotografi av en text från 1931 års byggnadsstadga om bostads- och arbetsrums krav.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


För staden fanns då en byggnadsordning som reglerade detaljerna om ventilationsanläggningen. Den måste han ha en kopia på för att kunna bedöma anläggningen korrekt.
 
Gissar att problemet är storleken på donens öppning. Ska man vara petig om att uppfylla gamla krav på självdrag krävs i tallriksventil eller ett galler med stora mellanrum.

Saxar in relevant info från babs46

Om badrummet har en vanlig 14x14 kanal så kan donet inte begränsa öppningen mer än ca. 25% för att klara kraven.
Vill man vara riktigt petig ska den inte heller gå att stänga helt.

6. Kök eller kokvrå skall hava imrör med minst 225 cm2 genomskärningsyta samt med en nära taket och såvitt möjligt över spisen placerad, lätt reglerbar men ej helt stängbar ventiL .

8. Bad- eller duschrum skall förses med utsugningskanal med minst 150 cm2 genomskärningsyta. Saknar rummet öppningsbart fönster, skall, där byggnadsnämnden så prövar erforderligt, annat friskluftsintag anordnas med minst 150 cm2 genomskärningsyta och med lätt reglerbar, i stängt läge tättslutande ventil. Finnes klosett i rummet, får stängbar ventil ej anbringas i utsugningskanalens mynning.

9. Klosettrum skall förses med utsugningkanal med minst 100 cm2 genomskärningsyta utan stängbar ventil.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.