Hmm, i vissa trådar pratar vi om att man inte ska fästa bärlinan i huset pga att trädäcket rör sig i och med tjälen. I andra trådar pratar vi om att gräva ner till tjälfritt djup så att trädäcket inte ska sätta sig.

Innebär detta att om du gräver till tjälfritt djup så kan du fästa en bärlina i husväggen??

Om du inte gräver till tjälfritt så monterar du allt på färdiggjutna (tex 50 cm) plintar som du trycker ner i backen lite hur som helst bara förutsättningarna är ungefär lika över hela ytan. Trädäcket borde i så fall röra sig i takt med årstiderna.
 
Tanken med att gräva plintar är att de inte ska röra sig. Du ska därför gräva plintarna så djupt att de blir stabila över årstider. Om du ändå räknar med att det ska röra sig så kan du lika gärna skippa plintar o lägga det direkt på marken, så slipper du massa grävjobb - det är så Martin Timell gör sina altaner.....
 
Frostfritt = 60-70 cm.
varför gräva ner plintar ? Köp trädgårds plattor och bygg stommen på dem om underlaget är packat ordenligt. (grus/singel)
 
Walle, hur djupt frostfritt är varierar stort beroende på var i landet man bygger. I norra Sverige kan det vara över två meter. I Salatrakten där jag har torp är det 1,20 om jag inte missminner mig.
 
Japp det stämmer, men vi pratar väl om plintar till en altan, inte brofundament.:)
 
Jo, i och för sig. Men även plintarna till en altan ska ner till frosfritt djup, i alla fall om det är tjälfarlig mark.
 
walle skrev:
Japp det stämmer, men vi pratar väl om plintar till en altan, inte brofundament.:)

Brofundament pålas med betong- eller stålpålar, om de inte står på sprängd bergyta.

Så gräva 1,2 eller 2 m till grundläggning för dessa det hjälper inte..............
 
Om man är lat kan man ju alltid slänga på de här för att kompensera för sitt dåliga grävarbete.

http://www.gunnebofastening.se/segbo/notesamp/internet/segbo00008.nsf/viewunid/A1551416103F0D4DC125721F003A23AD/$file/Nyhet+justerbar+stolpsko.pdf

Mer seriöst så är det inte säkert att det finns ett riktigt bra sätt att fästa en bärlina i grunden eller fasaden utan att göra förstärkningar som inte behöver vara uppenbara och det kommer alltid lite sättningar, i viss mark mycket.
Man slipper ju en möjlig orsak till fukt och rötproblem i fasaden om man har bärlinan på egna plintar.
Dessutom, om ens stora dyra trädäck placerat i en sluttning skulle få för sig att åka på glid om några år kan det vara skönt att vara säker på att huset inte kommer efter....
 
Jag tycker inte att man skall gå till överdrift vad gäller plintarnas djup, 70 cm räcker i alla flesta fall.
 
Visst gör det det, om det inte är tjälfarlig mark dårå. Men man kan ju inte generellt säga att det funkar med 70 cm utan att kika på det enskilda fallet.
 
Helt riktigt, man måste så klart ta hänsyn till mark förhållanden, det bästa är att gräva tills man hittar berg:)
 
Åter till huvudfrågan: om man inte fäster i fasaden, och kan acceptera att däcket rör sig med årstiderna (d v s till skillnad från egentliga sättningar) så behöver man inte gräva ner till frostfritt djup, eller...?
 
Boogieman123 skrev:
Åter till huvudfrågan: om man inte fäster i fasaden, och kan acceptera att däcket rör sig med årstiderna (d v s till skillnad från egentliga sättningar) så behöver man inte gräva ner till frostfritt djup, eller...?

Det rör sig inte med rätt dränerande material och välstämpat/packat. Går alldeles utmärkt att använda sig av plattor och ha golvet således "flytande".

Användning av fastsatta bärlinor etc blir mer en konstruktion som är användbar ifall man önskar tak/inbyggd.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.